懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

28w2d 1295g

但其實d數字只是一個估計...用bb頭的直勁...肚圍...同大髀骨長度...去估

度果陣個誤差已經好大...再加埋唔同的機用o黎估的data都唔同...

所以bb有增長...就ok啦...

都是一個reference

原文章由 akj 於 08-8-8 01:40 發表
我今曰去覆診(32W),bb重1550g,你地bb而家幾重呀?其實我個B係咪有d過輕呢?但醫生話size Ok!
(但我見有人post話佢個bb33W重2300g) ...

大宅

想問下....唔知今日生果日報仲會唔會有coupons呢??同老公都有打算聽日去~~不過都想睇定d有咩野買...因為其實都買得7788咯...

男爵府

原文章由 akj 於 08-8-8 01:40 發表
我今曰去覆診(32W),bb重1550g,你地bb而家幾重呀?其實我個B係咪有d過輕呢?但醫生話size Ok!
(但我見有人post話佢個bb33W重2300g) ...

我BB 29w4d 時有 1542g, 醫生都係話囡囡係average咋喎!

男爵府

不過真係唔係好準, 我上次度bb的腿骨長比起再上一次只係長咗0.01mm (相隔2星期), 咁無理由呀? 唔通佢隻腳唔識大咩?!

大宅

Hello 各位:

我呢兩個weeks,好多時行行下,個肚偏下的位置會突然覺得好脹,好實,你地有冇呀?

大宅

原文章由 Rain~* 於 08-8-7 21:36 發表
FiMa
個個人體質都唔同..
我自己就已經飲過白蓮鬚,食左腐竹蛋,飲左豆漿喇...
我超熱氣呀...我仲想下星期(32weeks)食龜苓膏tim呀..

我第一胎都有飲過白蓮鬚,
而家好早就食豆腐花,飲左豆漿, 西瓜等...有時齊(bow) 菊花水飲..我有d胎熱成個肚皮有紅點...我而家就29weeks 食龜苓膏食左一次只食一半...

好早用護墊呀, 成日都有好多要換得好密, 不過都有少少味, 只係汗味大d... 而家唔可以著褲因為太熱.. 好快濕晒..

[ 本文章最後由 kylam100 於 08-8-8 12:30 編輯 ]

大宅

原文章由 happymanman 於 08-8-7 23:27 發表
大家食完芝麻糊,d 便便係唔係好多呢, 我剛剛食完即時要去啦.. 仲好似肚all 咁, 唔知係唔係正常呢

我又係食完芝麻糊,好似肚痾咁,仲係兩日都係咁,好彩每日都係去一次。
10w4d      3.99cm
12w6d      7.57cm
14w3d 約10.00cm

子爵府

好媽媽勳章

hi...我岩岩行完bb展返黎...
都有dd收穫..
大細b都有禮物

大宅

我琴日去完照4d超聲波,我預產期係10月28日,咁個肚應該係28週2日但琴日醫生話我個bb得27週1日,日子差成8日,好驚呀!!!!!!

複式洋房

我覺得一個女人, 係要經歷過呢種痛, 先叫完美
聽人講, 產前教的呼吸法係絕對有效架
我同事第二胎用咗呢種呼吸法, 全程一個鐘左右就生咗出黎啦
原文章由 Rain~* 於 08-8-7 17:57 發表
TY_1019
我上次問姑娘佢話around36weeks左右,
次次產檢都要帶排版同埋見醫生lor~
生緊仔o既時候千祈唔好嗌呀!
一來會比姑娘鬧,
二來留返d力黎生仔好過....
我生大b時真係1粒聲都唔敢嗌,
驚冇力push佢出黎...
唔好自 ...

複式洋房

我最後唔記得買生果日報呀
原文章由 Rain~* 於 08-8-7 18:00 發表
傻瓜,邊有咁so樣樣有wor...
是但換一樣ga ja..
仲要係手快有手慢冇tim...
我都買左好幾份報紙...
諗住換pampers nb片片同埋papa jelly,
片片比細b,papa jelly比大b,
2個都有d野咁lor...
...

子爵府

好媽媽勳章

TY_1019
你今朝有冇去ar?
你click我個名下面果個"個人網頁"睇下~
我post左今日bb展拎果d野o既相上去ar~
原文章由 TY_1019 於 08-8-8 16:12 發表

我最後唔記得買生果日報呀

大宅

原文章由 LOVEBB88 於 08-8-8 13:31 發表

我又係食完芝麻糊,好似肚痾咁,仲係兩日都係咁,好彩每日都係去一次。

我都係痾了一次的, 不過我都會再食.. haha

別墅

原文章由 Rain~* 於 08-8-7 17:57 發表
TY_1019
我上次問姑娘佢話around36weeks左右,
次次產檢都要帶排版同埋見醫生lor~
生緊仔o既時候千祈唔好嗌呀!
一來會比姑娘鬧,
二來留返d力黎生仔好過....
我生大b時真係1粒聲都唔敢嗌,
驚冇力push佢出黎...
唔好自 ...

但我最緊張係阿B個頭仔出黎時, 下面會陰地方會唔會好痛, 生完下面係唔係一路都好有裂左損左嘅痛楚, 我聽人話痛到要不停食止痛藥~ 同埋生完去尿尿係咪会好「嗱」, 而去便便……就係咪更加痛, 係咪唔去一次便便醫生唔俾出院架? 但我又有聽有些mami生完几個鈡後可以落床周圍走………

究竟係会點嘅呢? 好緊張呀~

又好怕我生嗰日会禁啱好多生, 我老公唔可以陪產呀~ 我一定控制唔到自己情緒不停喊………又怕肚痛到不停休克又醒番, 休克又醒番~~

其實我都同有些mami一樣,近排情緒問題嚴重左, 唔知係咪懷孕後期, 荷爾蒙急速变化, 影響腦內血清素,令人情緒变得情緒突然好低落, 我晚晚過左11點開始情緒同心情就開始变得好怪, 不知所措, 忟忟掙掙, d手腳同個身可能因夜左所以腫到唔係好郁得, 坐喺床上面坐直個肚又頂住個大脾, 捱低d又突然開始透唔到氣, 打側訓又係, 一想郁過另一個姿勢都要用九牛二虎之力, 要靠對手用盡力支撐下半身同個肚先轉到姿勢, 搞到個人更忟.............我都驚自己有產前抑鬱症,加上我本身是個情緒病患者, 所以更加留意同緊張自己情緒上嘅变化!

仲有8個星期咋, 要不停叫自己頂住呀 ! 希望阿Be可以早d 出世, 38 週最好~ 因我頂唔順個肚已42寸, 體重超難Keep 住一週1磅呀!!

我好多野想食呢.............

子爵府

好媽媽勳章

bubupepe
其實到你開到十度生得..
比姑娘剪果一下真係冇feel架...
唔好咁擔心la~
生左阿b出黎之後姑娘會聯針,
聯之前提會打止痛針先..
唔洗咁驚wor~
順產生完阿b頭12hrs唔可以落床ga~
不過就要12hrs之內去到一次vv,
如果去唔到會幫你插尿喉放尿..
其實冇諗得咁恐怖ga...
唔好擔心咁多諗咁多la~
我地係bb媽媽黎ga ma~
我地要叻比bb睇,
如果唔係第時bb會笑我地ga!
唔好諗咁多喇...
一齊開開心心迎接bb la
原文章由 bubupepe 於 08-8-8 17:16 發表

但我最緊張係阿B個頭仔出黎時, 下面會陰地方會唔會好痛, 生完下面係唔係一路都好有裂左損左嘅痛楚, 我聽人話痛到要不停食止痛藥~ 同埋生完去尿尿係咪会好「嗱」, 而去便便……就係咪更加痛, 係咪唔去一次便便醫 ...

男爵府

原文章由 bubupepe 於 08-8-8 17:16 發表

但我最緊張係阿B個頭仔出黎時, 下面會陰地方會唔會好痛, 生完下面係唔係一路都好有裂左損左嘅痛楚, 我聽人話痛到要不停食止痛藥~ 同埋生完去尿尿係咪会好「嗱」, 而去便便……就係咪更加痛, 係咪唔去一次便便醫 ...

你唔好攪到自己咁緊張啦!!! 我自己都仲未決定點生 (順產定開刀), 但係我唔想咁早開始諗, (依家32週!) 因為諗都無用, 又未試過, 個個反應都唔同! 諗得多嚇親自己又無補於事... 依家我都係叠埋心水諗下食咩有益食物谷肥BB咋... 我見個個都生到, 無理由自己唔得? 人地個個B都咁得意, 無理由自己個唔得意呀?

你都唔好諗咁多啦! 你想食嗰啲嘢其實唔好食架! 食第二啲嘢啦, 呢排我食咗幾件西瓜已經好滿足!!

複式洋房

其實護協係邊架??

我諗住下個月中先執走佬袋, 而家都開始緊張lu
原文章由 chowhui97 於 08-8-7 18:08 發表

大部份bb嘢都買咗啦, 諗住行埋bb展買埋其他嘢, 買唔晒就會去護協買埋, 希望月尾前執埋個走佬袋tim ar!

你緊唔緊張呀??mouth:

禁止發言

大宅

畀面勳章

我而家32w,噚日諗住出去食飯,順便行吓街啦....行行吓都頂唔住,個肚好實,抽埋一舊,條腰又要頂番住個肚....行得好辛苦....
重有成個月tim ga...

原文章由 MrsKong 於 08-8-8 10:13 發表
Hello 各位:

我呢兩個weeks,好多時行行下,個肚偏下的位置會突然覺得好脹,好實,你地有冇呀?

大宅

好媽媽勳章

我尋晚溜夜去7-11買咗3份平果,諗住換2包尿片+碰碰船,今日10:30到,已經有百幾2百人排緊隊...仲要見到有人架bb車有3-4合碰碰船law,可能佢識人,一早已經攞咗,所以我無去換,入到去即刻換尿片,佢話200份換晒.....吹脹!!!
原文章由 magchui 於 08-8-8 09:19 發表
想問下....唔知今日生果日報仲會唔會有coupons呢??同老公都有打算聽日去~~不過都想睇定d有咩野買...因為其實都買得7788咯...

首頁

尾頁

跳至