在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

想借個位講下, 睇下有冇人比到唔同既意見

本人做了全職媽咪大半年了, 就快有多個 new born. (前後2個小朋友)

現在的居所得2房, 但是係私家樓, 皮費唔算重, 因為平價時買, 有會所, 老公一人搵錢, 到而家都叫ok, 錢就冇乜得淨, 但就唔洗話死慳死低咁過活.

但 細b就出世, 好多好多人話我一定湊唔掂 or 會好辛苦, 又話太早唔做野, 日後人老了, 好似好冇保障, 至小冇退休金既保障.

而家有小小動搖, 就係諗緊, 會唔會換樓, 換間3房, 情願要 "空間", 放棄"質素" 事關, 不是有錢人家, 放2房, 買3房, 仲要唔可以換到私樓 (因為私樓的3房太貴了) 或者要考慮居屋, 搬近 d 屋企人, 再出來做野. 請個工人做 dirty work, 屋企人就睇住 d 細路.

但皮費可能唔會小得去邊. 因為現樓價都算高, 但就多間房 & 空間多點, 你地覺得值得嗎?

或是, 都咬緊牙關, 一人湊2個細路....真係頭暈身慶才搵人幫? 至於生活空間, 2房都照住4人? (因為一仔一女, 所以10年8年後可能有問題)

禁止發言

別墅

是否冇樓在手 & 銀行戶口要小過幾多錢先有資格抽居屋呢?

我要睇地點呀, 要近屋企人才會考慮做返野.

我都覺得自己湊係好好多嫁, 仔女既品格 or 脾氣 or 學術都會跟足d.

所以, 請工人湊2個我就一定唔會考慮囉. 至小要有屋企人親自教 d 細路.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

即係要用出黎做野黎換間3房屋??

其實我同知你個case差唔多,我唔係hk,我係dublin,我同6299太99一齊住,我地間屋有5 bedroom,可以話好夠住,但始終都唔係自己既,都有d想買出去住,但要自己買屋就要付出:我要出黎做野,唔湊bb,要供樓即係開支大左洗錢冇咁爽,可能要死慳死抵,又驚無得做,又驚銀行加息...
諗到咁多之後,我決定唔搬走,係度住住先,到真係同6299住唔埋先再算....因為我prefer生活質素多於空間...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都係一個湊兩個,兩個女隔19個月
大女兩歲7個月,細女後日1歲LU~
我就覺得幾輕鬆
因為我多數都係跟時間表做野
兩個女慣咗幾點要做咩,唔洗講佢地都記得,所以好易湊
我覺得話你一個湊唔到兩個既人,佢地可能依頼工人
如果佢地都知道湊B既方法,一定唔會難!
如果一開始自己抱住"我一個一定湊得住兩個"既心態,一個湊兩個跟本唔難

我住緊三房既,兩個女一人一間房
得老公一個人搵錢
我又覺得而家唔出嚟做野到老咗無保障
起碼你地都有層樓喺手
仲要係平時買既
你或者可以考慮趁而家價高D賣咗佢
租一排先,到再跌時先買過間三房囉...

對於我嚟講屋企人住得近唔近唔係問題
我好怕亞媽會教壞兩個女(唔係真係教...但我同佢既教法同價值觀實在太唔同啦!!!如果教法唔一致,兩個女會CONFUSE...到時以為佢地做咗D野NAUGHTY,其實係因為我亞媽畀佢地咁做...鬧錯佢地就唔好啦!)我唔想佢地愈幫愈忙呀~

我自己就住東涌既,三房既都係$12000,平過出面好多
兩房大約$7000左右
我初頭都諗會遠,但我老公話我出去既時間又唔多
大部分時間都係係屋企附近
佢情願自己返工返遠D,都要住係呢到
我呢到有會所,有特大泳池
好多好多外籍人士喺到住
個環境真係好好,又可以望海
老公話,返幾辛苦都好,一返到屋企見到個海就乜都唔記得晒~!

我諗你都可以諗下住新D既區
咁就可以有生活質同空間
而且因為個居新,D設施比市區好好多

好似東涌咁,之後政府會放好多錢喺大嶼山發展
而家既東涌好似40-50年前既沙田咁
嗰時係周圍都係田
而家四圍都係樓!
我深信東涌都會有咁既一日

其實講咗咁耐...我都係想講我真好鐘意而家住緊呢到^.^

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

yennie,
個泳池好正呀...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 #1 我愛Corina 的文章

所以...都真係幾鐘意住呢度!
日日好似渡假咁

子爵府

回覆 #3 yennie 的文章

我都好欣賞外國人跟住時間表, 做家務,湊仔, 想問東浦人口雜唔雜, 我好鍾意果邊d view 同空氣好, 唔知樓$ ?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 kacary 於 08-8-9 15:29 發表
我都好欣賞外國人跟住時間表, 做家務,湊仔, 想問東浦人口雜唔雜, 我好鍾意果邊d view 同空氣好, 唔知樓$ ?

東薈城都比較多自由行既遊客
仲好多外國人添
我就覺唔係好雜啦

而我呢頭都幾"雜"架
好多外籍人士,仲有日本人,印度人係到住
去會所同兩個女玩,講英文既人仲多過講中文既
喺度讀普通幼稚園好似讀緊國際咁!

樓價唔係好貴
900-1200呎 三房$2900-$3300一呎左右
租$9-13蚊一呢左右

我無CHECK兩房呀
你可以上網去美聯到SEARCH 下D樓幾銀
呢到真係幾抵住!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我住緊嗰到叫映灣園呀

首頁

尾頁

跳至