家事百科

跳至

首頁

尾頁

別墅

木紋地磚or拋光磚邊種好d!點樣揀?邊度買有保証?thks!

男爵府

我最近買了拋光磚 , 因為濕都 "唔 滑" 囉 !
唔好買太便宜那種(即是廿幾蚊) , 好易裂的 !
買的時候可用水試一試 ! 買的時侯叫佢 "界" D磚辨比你去對貨及收貨 , 要講明有錯要退貨呀 !

複式洋房

買磚好難有保証架,大陸及入口磚都會有事,睇果件同送果批磚都可以吾同,安全做法係買多5~10%磚,舖之前叫cf浸定水,揀d比較靚既舖係當眼位,四隻再炒起左既盡量吾用或做牆邊收口,同舖頭講定有爛或崩要包換。但要預早1~2日通知

複式洋房

木紋地磚既面比較"鞋",吾似拋光磚咁滑

別墅

唔該晒!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

乜拋光磚唔係好跣既咩? 我摸過好鬼滑架喎
我新屋就快裝修, c6想要拋光磚, 但我有個未夠2歲既囡囡, 我怕會好危險, 都仲諗緊應該舖乜野磚, 頭痛.

原文章由 katrinafu 於 08-8-7 15:32 發表
我最近買了拋光磚 , 因為濕都 "唔 滑" 囉 !
唔好買太便宜那種(即是廿幾蚊) , 好易裂的 !
買的時候可用水試一試 ! 買的時侯叫佢 "界" D磚辨比你去對貨及收貨 , 要講明有錯要退貨呀 ! ...

複式洋房

原文章由 pmhappy 於 08-8-7 23:29 發表
乜拋光磚唔係好跣既咩? 我摸過好鬼滑架喎
我新屋就快裝修, c6想要拋光磚, 但我有個未夠2歲既囡囡, 我怕會好危險, 都仲諗緊應該舖乜野磚, 頭痛.

拋光磚好鬼滑架......
last time when I'm washing the floor, the floor being very slide, the tiles seems very danger and very hard, my daughter also fall down few times. After that I change to use wood tiles when move to new place.

複式洋房

我屋企係鋪左拋光磚, 非常滑, 有少少水響地都會滑到, 有小朋友,真係要諗諗

男爵府

原文章由 rubyhon 於 08-8-8 00:08 發表
我屋企係鋪左拋光磚, 非常滑, 有少少水響地都會滑到, 有小朋友,真係要諗諗

拋光磚有好多款呀 , 我試過會唔滑呀 , 但真係睇磚時問清楚及用水 試 !
我現在住緊的屋及浴室是用拋光磚 ,都唔滑呀 ! 所以相信是磚的質素 !

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

唔滑既拋光磚會唔會比一般拋光磚貴好多?
你用緊既又幾多錢一塊呢?

原文章由 katrinafu 於 08-8-8 10:17 發表

拋光磚有好多款呀 , 我試過會唔滑呀 , 但真係睇磚時問清楚及用水 試 !
我現在住緊的屋及浴室是用拋光磚 ,都唔滑呀 ! 所以相信是磚的質素 !

男爵府

原文章由 pmhappy 於 08-8-9 01:03 發表
唔滑既拋光磚會唔會比一般拋光磚貴好多?
你用緊既又幾多錢一塊呢?

我買是$60幾蚊 / 塊的 ( 是中價囉 )

大宅

唔滑既拋光磚邊到有得買呀

原文章由 katrinafu 於 08-8-12 12:57 發表

我買是$60幾蚊 / 塊的 ( 是中價囉 )

男爵府

原文章由 water111 於 08-9-5 21:02 發表
唔滑既拋光磚邊到有得買呀

旺角道一帶賣裝修材料就有 , 我新屋都是在那邊買 !
用拋光磚當有水或拖地後 , 基本上你 "行路"是唔跣 , 但如果是跑的 , 咁就會好易跣到 !
但你要問清楚及唔好咁貪平 , 因有一些是$20幾元的拋光磚 , 又有一些是$180幾真正外國貨都有 .
以前好跣那種是叫 " 磁磚"

[img][/img]

地下便是拋光磚

[ 本文章最後由 katrinafu 於 08-9-5 23:57 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至