自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

cissie 發表於 15-11-15 05:33
我都想知道樓主講邊個外國,8,9成人入大學?hea 住讀入到大學?真攪笑!
菲國?

水晶宮

引用:Quote:原帖由+StrawberryLove+於+15-11-14+

原帖由 vvevv 於 15-11-14 發表
外國大學升學率有八九十%, 相比起香港得十幾廿幾%, 我唔明我話hea讀都升到有咩問題。

...
請問外國係邊個國呀?真的好想知

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:我臨移民前係香港讀中學,成績差,幾科唔合

原帖由 BabyGorgeous 於 15-11-14 發表
我臨移民前係香港讀中學,成績差,幾科唔合格,其中一科係數。

移左民去加拿大讀中學,開學老師第一句話: ...
great example!

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 vvevv 於 15-11-14 發表我hea

原帖由 rose-mag 於 15-11-14 發表
你講笑吓話,不知幾多連高中都畢唔到業,升大學唔係必然,亦唔係唔駛錢架。

...
或者佢意思係唔催谷=冇咁多功課/興趣班=可以10 pm 瞓覺=hea?

別墅

想補充一些參考資料, 以教育強國美國為例, 從美國《高等教育編年史記》(2009-2010)提供的數據中, 顯示了美國三億多人口數當中:45%-65%的中學畢業生可以進入大學學習,但四年制大學的畢業率只有57.3%。即最終中學生完成大學課程畢業率只有25%-37%。

其實在美國讀大學 ,學生首先需要完成大量的課外閱讀資料搜集和寫作以及project等需要動手、動腦、合作、創作、探索等多種作業,才能在課內參與研討交流和探究知識的教學活動,因為美國的教學方法不是以教師為中心的講授灌輸現成知識的模式,而是師生一起對知識的共建。每個學生都要參與對課程的貢獻,就不能只靠課堂內的聽講和筆記,課堂上的個人表現還要作為“形成性評價”中重要的“業績”組合成績。因此,美國本土大學生課外忙著找資源,課內必須積極表現。可以說,學生的知識是 “找”來的,分數是“掙”來的。

相比之下,香港赴美國讀本科甚至研究生的學生在第一個學期往往特別困難,既有語言障礙,更有心理障礙,還有學習方法障礙,加上如此這般的“學習量”,都讓他們難以應付。絶對 hea 不來!

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆:D人成日話外國讀書好過香港

完全唔明樓主個鋪討論咩……

珊瑚宮

引用:我覺得係因為外國普級教育,+hea+住讀都上到

原帖由 vvevv 於 15-11-14 發表
我覺得係因為外國普級教育, hea 住讀都上到大學, 唔洗咁緊張, 但呢D人野雞大學畢業後如果唔返香港做野, 根 ...
你睇得咁片面,咪應該去外國見下世面咯,唔係捉錯路,成日以為只係張來佬沙紙,印張出嚟就解決問題啦。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

同意 “谷唔谷係每個父母自己o既選擇, 唔好講到被迫咁啦....“。

大宅

我反而覺得有小部分香港大學生 hea 住讀都畢到業,我朋友話佢個女考試時見到好多好多人出貓,佢話係多到佢唔信,老師如果發現會提醒,叫佢即刻收埋擺係大脾上本書,但係無任何後果,轉個頭又拎返本書出黎,佢個女好嬲,佢溫書溫得咁辛苦,同學全部都出貓完全唔溫書都畢業,佢唔出好似好蠢咁 (佢是理工大學讀環保的)

禁止訪問

男爵府

唔係hea唔hea讀嘅問題,香港教育係冇畀你思考嘅空間,只會用一個考試/測驗平估你識幾多,精英嗰班冇問題,但有幾多係精英?資質一般就由細畀人放棄,有幾多間學校可以做到教而不類?呢個先係問題嘅徵結

無聊閒在家

伯爵府

Sumyeema1 發表於 15-11-14 20:47
我唔明,點解選擇國際學校,又出去學咁多嘢?
咁我想問點解你覺得讀國際學校唔可以出去學嘢?

我其實更唔明點解讀local school要去學咁多嘢!我個帖都講咗啦,local school D 小朋友返學已坐定定成六、七個鐘,放學仲有大把功課,測驗默書考試,但仲要去學嘢先難明!
國際學校返學唔係坐定定,小朋友一定無local school返學咁辛苦,放學無功課,測驗默書少之又少,放咗學去學吓嘢有咩問題呢?
仲有,我身邊D家長主要都只係比小朋友補中文,咁國際學校中文教得無咁好,華人家長用課外時間去比小朋友學多D有問題嗎?呢個係取捨,明知國際學校中文係無咁好,但又唔鍾意本地學校的教學方法,咁選擇咗國際學校,課餘時間可以因應小朋友學習進度去教中文,有咩唔妥?

另一樣嘢係,其實好多人攪錯咗,幫小朋友選擇國際學校的家長,唔係主要想佢hea,想佢只係玩,絶大部分係buy佢教學的方式同埋大方向,覺得local system好多唔合理的主張,所以先選擇國際學校。所以我唔覺得選擇國際學校就係要小朋友完全hea!

miumiu250    發表於 15-11-16 02:05

伯爵府

Amy47 發表於 15-11-15 11:56
唔係hea唔hea讀嘅問題,香港教育係冇畀你思考嘅空間,只會用一個考試/測驗平估你識幾多,精英嗰班冇問題, ...
完全同意!呢個係問題癥結!
香港D學校好奇怪,功課多,教得深就係好!完全唔顧及咩年紀應該教D咩!舉個例,我朋友D細路讀本地學校,一、二年級科通識要考時事。問諾貝爾獎中國得主係邊個等。
個問題係,小朋友其實應該有足夠的基礎知識先會明白時事,呢種問法只係叫小朋友死記,可能佢根本連諾貝爾獎都攪唔清楚係咩,點解要問六、七歲的小朋友一D咁無聊的問題?
六、七歲的小朋友的通識,係大自然的事物,係對世界一d基本的認知。例如生命週期、各種東西的物料、社會角色等等。求其攞D時事出嚟問D小朋友,唔理佢哋明唔明,主要係考家長考貼題貼得準唔準,根本對小朋友長知識無實質幫肋。
話就話想訓練小朋友留意時事,睇報紙等,個問題係唔應該咁訓練法,時事真係要有好多基本知識先會明,咁做法根本係本末倒置!
香港教育就係一件咁嘅事,實在係唔明班攪教育的人究竟喺邊度學返嚟!

Joball    發表於 15-11-15 22:55

伯爵府

vanessa1974 發表於 15-11-15 09:53
我反而覺得有小部分香港大學生 hea 住讀都畢到業,我朋友話佢個女考試時見到好多好多人出貓,佢話係多到佢 ...
你講得無錯!香港好大人上到大學攞到個位就可以hea。我自己都係其中一例,上到去基本上我只讀書for考試,我唔覺增長咗D咩學問。

外國去到高中同大學先嚟料,D學生喺嗰個時候發力。

子爵府

vanessa1974 發表於 15-11-15 09:53
我反而覺得有小部分香港大學生 hea 住讀都畢到業,我朋友話佢個女考試時見到好多好多人出貓,佢話係多到佢 ...
大學教授也包容學生考試出貓,難怪時常聽聞現今有些大學畢業出來工作的年青人教育水平超低,操守又有問題,被人揭發犯錯都冇羞恥心。

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

樓主係井底都可以竹竿一揮都掃低晒全部人,難怪你認為全部你唔識既都係野雞大學。

外國沙紙效應無左好耐,得閒伸個頭出去睇睇,唔好只望上天。

“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

禁止訪問

引用:+本帖最後由+auntie_big+於+15-11-15+05:06

琥珀宮

畀面勳章

外國讀大學係易入難出,大學教育比香港嚴謹,香港好多大學生質素差,hea 讀一樣畢到業,我覺得外國讀書如果唔係名校都唔會冇咩優勢,但如果唔似香港而家普遍大學生咁既態度,再加表達能力佳,已經有相當優勢

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

入外國正規大學都唔易,
而且就算入到,
當年都有好多同學畢唔到業,
並唔係樓主想像中咁容易。

琥珀宮

畀面勳章

引用:我臨移民前係香港讀中學,成績差,幾科唔合

原帖由 BabyGorgeous 於 15-11-14 發表
我臨移民前係香港讀中學,成績差,幾科唔合格,其中一科係數。

移左民去加拿大讀中學,開學老師第一句話: ...
香教育制度,小學初中的確比外國小朋友叻,但上到高中大學,人地就開始爆發出黎

首頁
45678...13

尾頁

跳至