懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地有無人買左9月份嘅孕媽媽”?
書內提到孕婦每日早上飲一杯西瓜汁, 有助舒援/減輕孕吐不適, 因孕婦嘔吐的其中一個原因係因為血糖低, 西瓜汁有助提升血糖.

我本來都唔係好信, 又唔係好敢試, 因西瓜始終都係涼野!!

但我呢個禮拜每朝11點幾都會嘔, 所以今朝去買早餐時就膽粗粗試下買多支西瓜汁嚟飲, 點知真係到而家我都無嘔過啦!

P.S. 之前試過食餅, 話梅, 陳皮….全部都無效

大宅

原文章由 xowpooh 於 08-9-18 11:15 發表
係呀, 得86%咋, 可能同你吔喺c+做既唔同, 你吔check頸皮同抽血係同一日, 但我係分開兩日做, 仲要隔咗三個星期, 仲有我比咗 $60咋, 係差d家啦 !

我都係响政府做, 但度頸皮同抽血係同一日! 但我要俾$510!
份report都只係列明low risk, accuracy 86%, 個人認為86%嘅accuracy都算高la, 唔好擔心啦!

セc+做嘅accuracy高d咩? 我記得我個c+同我講都係差唔多wor!

大宅

畀面勳章

原文章由 xowpooh 於 08-9-18 11:21 發表
我都覺得我越來越鬆懈啦, 飲凍嘢, 食雪糕, 食炸嘢....真係對bb唔住!

我只係跟西醫見議戒苦瓜,木瓜..呢幾樣野
紅茶,咖啡等有咖啡因既飲品都無飲
而其他無根據既戒口理論就無跟從

一樣日日飲凍飲...思樂冰都飲過
雪糕,炸物都照吃 (仲吃過炸臭豆付XD)

因為媽媽同奶奶都唔識咩野要戒口
所以都無迫我要戒口

反而係身邊既朋友話我 (越年輕越信呢套?)
我反駁話外國人咪一樣無戒口...BB咪一樣健康
佢話我又唔係外國人...體質唔一樣
我真係唔明體質有幾唔一樣

總之同風水一樣 (我係這樣想的啦)
信就有..唔信就無

當然我之前都講過
我自小就可以冰水當開水飲
綠豆沙當飯食
連續三個月都食M記當午餐
呢樣唔係人人做得到

所以真係怕BB有事既咪
跟足戒口理論做
至少可以心安理得

SOFAR 我除左暈...身子都叫做幾好 (無嘔吐,而且都算有胃口)
上星期感冒 無食藥 二日都可以好番
我認為飲食平衡係最重要

[ 本文章最後由 neko1234 於 08-9-18 12:40 編輯 ]

男爵府

原文章由 Happy937 於 08-9-18 12:26 發表
你地有無人買左9月份嘅 “孕媽媽”?
書內提到孕婦每日早上飲一杯西瓜汁, 有助舒援/減輕孕吐不適, 因孕婦嘔吐的其中一個原因係因為血糖低, 西瓜汁有助提升血糖.

我本來都唔係好信, 又唔係好敢試, 因西瓜始終都係涼 ...

西瓜汁喎? 怕唔怕呀? 真係好涼架喎

Birth   7 Mar
出世  3.04 kg        1個月 4.5 kg
2個月 5.93 kg        3個月 6.73 kg
4個月 7.4 kg          5個月 8.1 kg
6個月 8.57kg

大宅

我都係贊玉到照頸皮同一日抽麻血, 一星期後收到通知信話low risk, 唔建議做抽胎水

收到信後第二天就約在自己個c+, 佢幫我照完頸皮後, 話抽血, 但我比佢睇係贊玉封信, 咁佢就話唔駛抽.. 不過叫我到醫院生時, 要出示這封信.

今早去了贊玉飲糖水, 差d過唔到2小時, 想嘔想嘔咁.. 最後忍到返黎公司先嘔... 唉..又捱過這一關..

大宅

原文章由 neko1234 於 08-9-18 12:31 發表

我只係跟西醫見議戒苦瓜,木瓜..呢幾樣野
紅茶,咖啡等有咖啡因既飲品都無飲
而其他無根據既戒口理論就無跟從

一樣日日飲凍飲...思樂冰都飲過
雪糕,炸物都照吃 (仲吃過炸臭豆付XD)

因為媽媽同奶奶都唔識咩野要戒 ...

我本來都以為外國人無介口, 但我個竹星表弟話我聽 (Australia), 佢個外藉朋友有左bb, e生俾咗張好長嘅介口紙俾佢, 我表弟睇過張list, 佢話超多野唔食得! 佢淨係記得有莎樂美腸, onion, mushroom, olive.......

我mami, 99又係唔識要戒乜...

不過我覺得最重要都係balanced dite

大宅

原文章由 mamadi 於 08-9-18 12:42 發表
我都係贊玉到照頸皮同一日抽麻血, 一星期後收到通知信話low risk, 唔建議做抽胎水

收到信後第二天就約在自己個c+, 佢幫我照完頸皮後, 話抽血, 但我比佢睇係贊玉封信, 咁佢就話唔駛抽.. 不過叫我到醫院生時, 要出示 ...

好彩你飲糖水等嗰段時間無嘔咋, 如果唔係又要再去過, waste time, waste energy, waste $$

大宅

回覆 #1962 Happy937 的文章

可能間間e院都有唔同做法, 不過個report實在太簡單, 淨係話結果是陰性, 不建議進行羊膜穿刺, 咩野數字都冇 ! 至於 高齡有優惠嗎 !

別墅

回覆 #27 pomanlife 的文章

多謝你覆我,不過我重想問有無人會睇中醫去條理下,我自己有個中醫跟開,但係我一有左,我老公就叫我唔好睇, ,不過我本身有便秘睇開佢,都醫得幾好.而家三個月都唔知睇唔睇好.自己血氣又唔多好,我抽完血會"魚左"成個多星期先無事.

男爵府

原文章由 初生媽 於 08-9-18 13:27 發表
多謝你覆我,不過我重想問有無人會睇中醫去條理下,我自己有個中醫跟開,但係我一有左,我老公就叫我唔好睇, ,不過我本身有便秘睇開佢,都醫得幾好.而家三個月都唔知睇唔睇好.自己血氣又唔多好,我抽完血會"魚左" ...

有無飲紅早/藍早水呀? 補番d血ma。我次次抽完血, 我阿媽實浸幾日紅早水比我飲的

2個月 5.93 kg        3個月 6.73 kg
4個月 7.4 kg          5個月 8.1 kg
6個月 8.57kg

大宅

畀面勳章

Part 2 都99頁啦
我開Part3 啦

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1710441

[ 本文章最後由 neko1234 於 08-9-18 14:38 編輯 ]

大宅

原文章由 初生媽 於 08-9-18 13:27 發表
多謝你覆我,不過我重想問有無人會睇中醫去條理下,我自己有個中醫跟開,但係我一有左,我老公就叫我唔好睇, ,不過我本身有便秘睇開佢,都醫得幾好.而家三個月都唔知睇唔睇好.自己血氣又唔多好,我抽完血會"魚左" ...

其實抽血都要睇個姑娘好唔好手勢, 上次有個專門做抽血既姑娘同我抽, 抽完只有一小點血跡, 好快連嗰點都唔見咗, 又唔痛, 我一向既血氣都唔係好0家 !

別墅

回覆 #1 xowpooh 的文章

但係我抽兩次都係"魚",一次健康院抽,可能姑娘唔得,重抽兩道先抽到,不過出出下血第四支又唔出,佢重想抽第三道,好彩最後都無抽. 但第二次係我私家醫生抽應該幾好手細,但都係"魚"不過細小小.

大宅

原文章由 Happy937 於 08-9-18 12:26 發表
你地有無人買左9月份嘅 “孕媽媽”?

我本來都唔係好信, 又唔係好敢試, 因西瓜始終都係涼 ...

其實西瓜汁真係有d保留, 受唔受到可能視乎體質同份量, 我個同事個妹上個月生左, 佢個肚9個月時, 佢阿媽點佢食西瓜, 佢兩日食左半個, 結果即穿羊水, 要開刀生, 生出嚟個B得5.5磅, 結果仲要瞓箱一星期, 唔知佢係體質問題, 定係一時間食得份量太多, 但我見阿嫂臨生前真係係咁食西瓜架噃, 不過可能係最後果一兩週, 個b足磅d先食...

男爵府

原文章由 littlelittlepig 於 08-9-18 16:55 發表

其實西瓜汁真係有d保留, 受唔受到可能視乎體質同份量, 我個同事個妹上個月生左, 佢個肚9個月時, 佢阿媽點佢食西瓜, 佢兩日食左半個, 結果即穿羊水, 要開刀生, 生出嚟個B得5.5磅, 結果仲要瞓箱一星期, 唔知佢係體質 ...

但是通常臨生都會食西瓜架喎, 我識幾個friend 都係由7個月就開始食,食到生。我諗都真係好睇個人了。 但頭幾個月食就真係唔係咁好law。

6個月 8.57kg

首頁

尾頁

跳至