跳至

首頁

尾頁

別墅

我阿b 出世已經19日, 但臍帶仍然未甩, 都仲幾實下咁, 去問過健康院話只要無發炎流膿就ok, 但上次大仔十幾日未甩, 健康院又話我太遲問佢地, 後尾要用鐵線紮甩佢.... 唔知係咪間間健康院唔同做法

別墅

原文章由 cheimama 於 08-8-8 15:50 發表
我阿b 出世已經19日, 但臍帶仍然未甩, 都仲幾實下咁, 去問過健康院話只要無發炎流膿就ok, 但上次大仔十幾日未甩, 健康院又話我太遲問佢地, 後尾要用鐵線紮甩佢.... 唔知係咪間間健康院唔同做法 ...

我個女都未甩呀,我日日同佢清潔時都特登大力啲,但都好實,我睇佢滿月都未必甩呀,早幾日去覆診問醫生,又話無意問題,但都廿日人仔了,我大女一出院已甩啦~

男爵府

我個仔甩左好耐LU~~

別墅

我個b第六日就甩左呀,
不過之後先見血

子爵府

我兩個女都係第7日甩, 其實想佢快d甩, 就唔好成日攪佢, 保持乾爽, 一日清潔一次就夠

洋房

我個女都係7日就甩左了 最初我係用水同佢洗 我真係唔敢用火酒同佢洗怕拿痛佢 但我D朋友個個都話用75%火酒好因為可以精發水份快D甩仲有快D干 而家20日而干晒 我沒再用火酒同佢洗了

大宅

我個b出院第七日自己甩左, 流左一星期血水左右就無野了.

大宅

我囝囝出世大約5日就甩左啦 , 但佢肚臍好"突". ???

複式洋房

我個囡差唔多滿月前1、2日先甩,都算係耐啦,因為出世時醫生都話個臍帶粗d,而健康院d護士都話因為臍帶粗,所以需要多d時間,佢都冇咩野要我特登整個臍帶,不過我諗我個囡都真係遲,好彩係滿月前甩,都算大個女啦!

大宅

畀面勳章

我個bb 已經滿月, 臍頭出世個幾星期就甩左, 不過就一直有分泌, 健康院姑娘話唔夠乾爽, 我已經每日同佢用火酒抹幾次, 姑娘話怕中間會生肉牙,所以隔日都返去洗兼搽藥水, 大大話話都已經搽了5,6次藥水(2個星期), 到依家都仲有少少分泌, 原本上星期有個姑娘話已經差不多ok, 可以唔駛返來洗肚臍, 點知昨天返去打針時, 另一個姑娘話點解又大返個範圍, 唉.... 我都唔知點了, 我日日已好勤力去洗了, 但都未完全得, 打算去睇兒科醫生了,其實要幾耐個肚臍才真真正正埋好哂呢 ???
雖然姑娘話無咩大問題, 只係會有"突"肚臍唔夠靚, 但我始終都要幫bb處理的

大宅

我個女第5日已經甩左lu....
之後都會有少少血水..不過醫生話正常嘅,
只要日日清潔就ok..但佢地唔建議我用火酒洗,
話只要用清水就可以...大約二個星期後就ok晒,
完全乾晒好乾淨啦~~~~

複式洋房

仔仔一個星期到就甩左lu

複式洋房

my son 滿月仲未甩臍帶 , doctor said nearly and advice me to let it be , may 甩soon r

民房

我BB係第五日掉臍帶的, 佢在換片時自己的腳"撐"掉的, 有少少水在臍帶, 每次洗白白後都用綿花捧同佢清理, 幾日後就結焦了.

大宅

我bb第24日先甩呀

複式洋房

yesterday said the 滿月仲未甩臍帶, today 甩

首頁

尾頁

跳至