嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

個仔近呢2天有咳係連啖咁, 好似我地大人有啖咁咳, 請問可以點做? 因有時他是食奶後, 就咳成咁, 但我巳比他水飲, 情況都不是太好改善, 不知仲可以點?

珍珠宮

原文章由 giant_japan 於 08-8-9 11:01 發表
個仔近呢2天有咳係連啖咁, 好似我地大人有啖咁咳, 請問可以點做? 因有時他是食奶後, 就咳成咁, 但我巳比他水飲, 情況都不是太好改善, 不知仲可以點?

我自己就會試齊下面。。乜都試完唔得就睇中醫。。
飲温水,拍痰,飲化痰水,食猴棗散。。食粥仔加果皮

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 jojoplanet 於 10/8/08 17:03 發表

仲有果皮煲水比佢當水飲

別墅

how old is the baby? 我仔四個月時都試過咳成咁, 有媽媽介紹我比猴棗未佢食(余仁生 差不多一伯元那隻), 每日食一支, 食了四支, 無哂咳同痰.

男爵府

我囡囡之前都係好多痰,買左1枝猴棗未比佢食,而家好左好多.仲有用果皮煲粥水比佢飲.

男爵府

原文章由 changjojo 於 08-8-10 18:04 發表
how old is the baby? 我仔四個月時都試過咳成咁, 有媽媽介紹我比猴棗未佢食(余仁生 差不多一伯元那隻), 每日食一支, 食了四支, 無哂咳同痰.

我仔都試過有痰食4日又係好返哂,但乾咳冇用的!

男爵府

原文章由 changjojo 於 08-8-10 18:04 發表

男爵府

原文章由 jojoplanet 於 08-8-10 17:03 發表

jojoplanet
但個仔得4個月可以食以上的藥嗎 ?

男爵府

changjojo
thanks! 我昨天帶左個仔去睇醫生啦, 醫生話他支氣管炎再加上他有nose水呀 所以要食抗生素同飲化痰水呀, 所以宜家好擔心, 都唔知點好

男爵府

原文章由 maybaby 於 08-8-11 00:01 發表

maybaby
係呀, 咁其實有無人知點解小朋友會咁樣咳都有痰?

珍珠宮

原文章由 giant_japan 於 08-8-12 11:43 發表

jojoplanet
但個仔得4個月可以食以上的藥嗎 ?

果皮:我覺得無問題
化痰水:據佢包裝(橙樹)講2歲以下係要consult 醫生, 我自己就比半包佢飲
猴棗散:我諗你都要睇指示, 每隻牌子都可能唔同, 我個仔食個時都一歲

珍珠宮

原文章由 giant_japan 於 08-8-12 11:48 發表

maybaby
係呀, 咁其實有無人知點解小朋友會咁樣咳都有痰?

小朋友d支氣管要6歲先發展晒架, 所以而家咳就好多時有痰..我個仔試過多到嚇死你, 我餵佢食藥, 佢咳噁晒d痰出黎, 個情竟仲記得..

男爵府

其實咳晒d痰出來咪仲好, 我都好想個仔d痰咳出來

別墅

我個情況同你個仔仔一樣,有啖,咳,nose水,仲聽到佢呼吸時有啲聲音,見到就心痛死我,我已經同佢睇咗三次醫生架喇,而家都係,我媽咪仲話要拎佢去睇急症,都唔知點算

男爵府

原文章由 櫻子 於 08-8-12 15:05 發表
我個情況同你個仔仔一樣,有啖,咳,nose水,仲聽到佢呼吸時有啲聲音,見到就心痛死我,我已經同佢睇咗三次醫生架喇,而家都係,我媽咪仲話要拎佢去睇急症,都唔知點算 ...

係呀, 見到他咳得好辛苦, 真的好心痛, 好想病個個係我呀, 另你醫生點講呀? 睇3次都同一醫生? 如係, 必如你試下轉另一個睇下啦, 我個仔昨天睇完醫生話他支氣管炎, 現食緊藥, 希望食完好返啦

別墅

原文章由 giant_japan 於 08-8-12 15:19 發表

係呀, 見到他咳得好辛苦, 真的好心痛, 好想病個個係我呀, 另你醫生點講呀? 睇3次都同一醫生? 如係, 必如你試下轉另一個睇下啦, 我個仔昨天睇完醫生話他支氣管炎, 現食緊藥, 希望食完好返啦 ...

分咗兩個醫生度睇架,啲醫生話bb傷風咳,點會咁快好,其實好多朋友都話啲藥只係等佢地舒服啲,係要佢地用抵抗力醫好,所以多數要咳10幾日至會好,我係第一個B,,,,做媽媽真係好辛苦ar,由有咗bb一刻,擔心佢唔長胎,生咗又擔心佢有濕疹,之前又唔肯食奶奶,而家又咳又有痰,所以做媽咪真係好偉大,,,,,,,,,,,
櫻子

珍珠宮

原文章由 櫻子 於 08-8-12 15:05 發表
我個情況同你個仔仔一樣,有啖,咳,nose水,仲聽到佢呼吸時有啲聲音,見到就心痛死我,我已經同佢睇咗三次醫生架喇,而家都係,我媽咪仲話要拎佢去睇急症,都唔知點算 ...

可能係氣管炎呀...快d再睇醫生啦..我個仔之前都係咁..食咗5日抗生素好番...我個仔開頭咳食咗藥清唔晒, 諗住佢係敏感咳係咁比較難清...點知有日聽見佢呼吸有聲..即刻睇醫生啦..醫生話氣管炎無辦法一定要開抗生素...成個心都沈晒...

[ 本文章最後由 jojoplanet 於 08-8-12 17:01 編輯 ]

男爵府

原文章由 櫻子 於 08-8-12 16:00 發表

分咗兩個醫生度睇架,啲醫生話bb傷風咳,點會咁快好,其實好多朋友都話啲藥只係等佢地舒服啲,係要佢地用抵抗力醫好,所以多數要咳10幾日至會好,我係第一個B,,,,做媽媽真係好辛苦ar,由有咗bb一刻,擔心佢唔長胎,生咗又擔 ...

totally agree, becase I same with you

男爵府

原文章由 jojoplanet 於 08-8-12 16:58 發表

可能係氣管炎呀...快d再睇醫生啦..我個仔之前都係咁..食咗5日抗生素好番...我個仔開頭咳食咗藥清唔晒, 諗住佢係敏感咳係咁比較難清...點知有日聽見佢呼吸有聲..即刻睇醫生啦..醫生話氣管炎無辦法一定要開抗生素... ...

jojoplanet
我都係聽到醫生講後心到沉晒仲忍唔住哭左出來

珍珠宮

原文章由 giant_japan 於 08-8-12 22:25 發表

jojoplanet
我都係聽到醫生講後心到沉晒仲忍唔住哭左出來

而家相隔8個月我仲好內疚...搞到阿仔要食抗生素...唉...

首頁

尾頁

跳至