自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

大宅

回覆:jm同兄弟姐妹感情好唔好?

細个唔好大个好

子爵府

認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

tansyneko 發表於 15-11-17 13:19
一個家庭的凝聚力要自小陪養,同埋父母識唔識得將仔女自小GROUP埋一齊,有D大個結哂婚一樣會拖大拖細出席聚會 ...

好認同, 我父母就係當年無甘做, 所以我同2個阿哥都無嘜感情.

現在我會成日灌輸比我2個女聽, 一定要大家幫手照顧大家, 我會成日出口術甘講, 話"妹妹好錫你/家姐好錫妹妹", 講得多佢地都會以為係...HAHA

男爵府

我覺得好好,有咩事都會有商量,小時候覺得比人分薄, 人大左就知有兄弟姊妹好好了

伯爵府

ok, 算唔錯,雖然分隔兩地,不過有乜事一定幫手

男爵府

好架, 平時大家好似好冷淡咁, 但有咩事都會一齊去解決~

水晶宮

好好

男爵府

唔好

公爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

同親細佬感情極差, 反而同半弟s感情極好~

大宅

引用:好,我哥一直都好錫我。我一樣咁關心佢。

原帖由 Happymom2004 於 15-11-17 發表
好,我哥一直都好錫我。我一樣咁關心佢。
我哥大我六年,由細到大都好錫我當我寶,從來無同我爭無蝦過我樣樣都就曬我,反而我細個唔識珍惜當他草。而家大個先識珍惜,但我自己離鄉別井在外,最多一年先見一次,平時都唔系經常聯絡,因為我兩兄妹都唔多聲唔太多野講,但我地彼此都好掛住對方,我知道如果我有咩事他一定會赴湯蹈火來幫我,我也一樣,他是這個世界上除了我爸爸外最疼愛我的男人,有這個阿哥是我的福分!只希望在我有生之年可以多D 好似細個甘,再同父母兄長一起生活,甘我就今生無憾了

禁止訪問

育兒性格勳章

子爵府

好同意睇細個時父母身教,我同阿哥差5年又唔同性別唔ARM玩,但個時父母會成日帶我地一齊玩,郊外、游水、踩單車、出街...係屋企父母又多陪我地玩遊戲。E家同阿哥大左,大家都有家庭,雖然唔至於會CLOSE到兩家人去街或去旅行,但娘家有咩問題,阿哥都同我有商有量,錢銀都會互相SUPPORT,而我地日日都返娘家食飯,兩家人日日見咁滯,晚晚都會閒話家常,我地既小朋友又日日一齊玩。娘家大時大節係從來都唔需要做節,想幾時食飯,幾時約都得,過時過節冇咩所謂,想自己出街都OK。

C6家族就大時大節成班親戚規定一定要聚埋食飯,而C6屋企本身,平日兄弟間都極少CHAT下大家近況咁。C6話就話同兄弟感情自細到E家都OK,但佢眼中既"OK",係我眼中根本係好疏離咯而以我所知,6299以前都好少有唔同既親子活動陪C6兄弟玩,感覺冇咩回憶咁。

所以我覺得,屋企規唔規定子女大時大節返黎食飯、屋企長輩係咪有錢,都唔係兄弟姐妹感情好既主因。主要真係睇父母身教,趁仔女細個時,比一個溫暖、融洽又充滿回憶既童年比大家................

子爵府

細個日日俾亞哥打,但大左好好感情

大宅

平時唔好(成日好少事吵),但有事時好好!

大宅

唔好

子爵府

感情尚算有,但未至於好親蜜。尤其是大家各有家庭,好多事情上都有分歧,最真既說話都唔可以直接講,避免傷感情

禁止訪問

男爵府

唔好
但又唔係反面果隻
只係冇咩兩句

男爵府

2024年龍年勳章

性格唔夾,對人對事看法極不同,好難比到意見大家,感情一般。

翡翠宮

我同細佬感情算好好,一齊住時成日吹水講笑,十幾廿歲仲會一齊去街!到我結左婚,一得閒大家都會打下比對方吹水講笑,黎緊仲可能一齊做D小生意....

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

麻麻地, 三兄妹各住不同地區, 作息時間完全唔同, 年中有幾次聚下, 春秋二祭, 過年過節, 越黎越無野好講, 我覺得有同冇都無分別

首頁
34567...9

尾頁

跳至