家事百科

跳至

首頁

尾頁

別墅

我二個人住,四月剛搬左新屋,點知今期收到要交 868元水費,都只是普通用水那麼用,二個人用得幾多.....沖涼用花酒,普通在家夜晚煮晚餐,...........我D朋友都只要百多元水費.......

別墅

原文章由 KAMIECHENG 於 08-8-9 16:07 發表
我二個人住,四月剛搬左新屋,點知今期收到要交 868元水費,都只是普通用水那麼用,二個人用得幾多.....沖涼用花酒,普通在家夜晚煮晚餐,...........我D朋友都只要百多元水費....... ...

我一四口都只係百幾蚊mouth:..........$868全數係新屋的嗎?有冇計埋按金?如果有問題叫水務署嚟查表.但有可能你屋企有地方漏水你唔知呀?快d搵 c fu 睇下好啵!

[ 本文章最後由 Mrs.Mo 於 08-8-9 16:28 編輯 ]

禁止訪問

畀面勳章

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我一家四口,個女唔係成日返我度住,每日都要沖兩次涼,每日開一機衫嚟洗,都煮飯,一季都係二百五左右!

複式洋房

原文章由 KAMIECHENG 於 08-8-9 16:07 發表
我二個人住,四月剛搬左新屋,點知今期收到要交 868元水費,都只是普通用水那麼用,二個人用得幾多.....沖涼用花酒,普通在家夜晚煮晚餐,...........我D朋友都只要百多元水費....... ...

Does it include the water meter deposit? if not include, you should call WSD to check the water meter.

伯爵府

$130~$150左右啦!
你係咪要交按金呀?

別墅

我呢, 就兩母女一齊住, 兩日洗一機衫, 一日煮二餐飯, 好似今次收到張單來說, 都係94元, 最貴都是$180元左右, 如果你唔計按金的話要成八百幾元就真的有問題了, 快些去水務處查一下了。

伯爵府

原文章由 skchowkitty 於 08-8-10 21:04 發表
我呢, 就兩母女一齊住, 兩日洗一機衫, 一日煮二餐飯, 好似今次收到張單來說, 都係94元, 最貴都是$180元左右, 如果你唔計按金的話要成八百幾元就真的有問題了, 快些去水務處查一下了。 ...

我期期都五百幾六百,比以前平了!以前已想過亦試過好多方法,都唔知點解,我兩公婆,一個小朋友和一個工人,以前住樓有兩個toilets,試過九百幾一期,而家住村屋,得一個toilet加一個天台,叫做平左!

男爵府

畀面勳章

一家三口,徬晚先有人係屋企,一個月百幾蚊度。
「所謂幸褔,不是沒有苦惱,而是置身痛苦漩渦中,抱持樂觀而堅定的信念,不畏懼,也不嘆氣,勇敢迎擊迎面而來的洶湧波濤,浪愈大,愈是咬緊牙關向前衝,跌倒了再站起來,從摸索與挫折中學習與鍛鍊,磨練出膽識與智慧,無論橫流逆境多麼艱難,希望與確信依舊,直至獲得最後的勝利。」

禁止訪問

回覆 #2 歌莉亞 的文章

大宅

畀面勳章

four peoples,per month about $200-250.

別墅

一家四口今期四佰幾蚊~~

大宅

一家五口,$250左右

禁止訪問

大宅

我家每季都要交900-1000,照睇未貴,我一家四口加一個工人,一日煮2餐,可以點check架 ???????

別墅

原文章由 mansim 於 08-8-12 13:59 發表
我家每季都要交900-1000,照睇未貴,我一家四口加一個工人,一日煮2餐,可以點check架 ???????

嘩........好貴啵! 你最好搵個水喉c fu 睇下屋企d 喉有冇漏水好d 喇.....如果冇漏水再 搵水務署check下啦!

[ 本文章最後由 Mrs.Mo 於 08-8-12 14:29 編輯 ]

男爵府

熱血勳章 畀面勳章

一家五口今期八佰幾蚊~~

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

新屋即係一手定二手? 二手的話交吉時有冇check 水錶讀數?可能你幫人交埋上一期水費, 另外如果你係一啲好舊既樓, 有機會水錶在樓下單位入面, 水務處抄錶冇人開門抄唔到錶, 就會估錶, (水費單上面讀數旁邊有"E"字就係估錶).

Check 左唔係以上兩種情況, 先檢查有冇水喉漏水, 最後都找不出原因, 就要要求水務處check 水錶.

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

男爵府

原文章由 mansim 於 08-8-12 13:59 發表

有工人一d都唔奇.
未請工人前, $300-$400, 請左工人後, $800-$900.

首頁

尾頁

跳至