家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

之前可能唔留意, 有日俾我仔(2歲)發現牆上有好多一粒粒好細隻既動物. 好廣泛咁分佈係牆上.
"佢地"好似以前我中學年代"黃咁咁notes"擺得耐, 就會"嘔"d書蟲出黎咁o既款! "佢地"會跳呢!
我已經大清潔屋企, 濕抺完即再乾抺全屋的牆. 幾日後又再出返晒來!!!! 阿媽話我間屋潮濕, 但佢有用抽濕機, 情況都差唔多!
到底有咩辦法? 係咪屋企有木傢俱就會有既呢? (我相信唔關雨季事, 因為落雨之前都已經有呢個問題!)

大宅

My home has the same problem, I tried to use diluted bleach + dry cloth to wipe on the wall surface. It works for a few weeks to a few months, but later on they appear again... I think the ventilation in my home is bad, especially after turning on air-con then turn off, it is wet inside the house... in winter, they disappear...

If you want to kill them one by one without making dirty your wall, you can use wet tissue to kill them, they will stick to the wet tissue and won't damage your wall...

But i have no idea how to kill them forever............

水晶宮

我屋企都有同樣問題,唔知有無人可以幫幫忙解答一下~
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

公爵府

畀面勳章

我屋企都有ar,問過裝修朋友,話油牆時,防潮做得唔好,唯一解決方法係油過,其他方法用(漂白水+水)抺,再開行抽濕機,可以頂到一排,但都會出返黎,有朋友call過滅蟲d 人,都唔得!

我老公就用吸塵機吸哂佢地,不過好快又出返黎!

原文章由 bb媽咪grace 於 08-8-9 23:41 發表
之前可能唔留意, 有日俾我仔(2歲)發現牆上有好多一粒粒好細隻既動物. 好廣泛咁分佈係牆上.
"佢地"好似以前我中學年代"黃咁咁notes"擺得耐, 就會"嘔"d書蟲出黎咁o既款! "佢地"會跳呢!
我已經大清潔屋企, 濕抺完即 ...

複式洋房

係殺之不盡,冇計。
我吸完、抹完之後,一星期又出反哂尼

水晶宮

原文章由 felix.lee 於 08-8-11 14:39 發表
係殺之不盡,冇計。
我吸完、抹完之後,一星期又出反哂尼

點算呀.......我就黎比佢地攪到痴線
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

大宅

因為真的多得有點恐怖, 希望有人可以幫吓手想辦法!

大宅

不如試下滅蝨蛋..

我試過work.... 一年炸一次

大宅

原文章由 carmensamso 於 08-8-12 13:32 發表
不如試下滅蝨蛋..

我試過work.... 一年炸一次

咩係滅蝨蛋? 未聽過呀

水晶宮

原文章由 窮師奶 於 08-8-12 16:26 發表

咩係滅蝨蛋? 未聽過呀

可唔可以講詳細d呢,因為我試過唔得呀~
你用邊隻

大宅

在日本城有得買,60幾蚊一個,返屋企後關上房門焗佢幾個鐘,之後成個禮拜都未見過一隻,連衣魚都攪得掂,隻隻反肚死哂,真係一石二鳥!

原文章由 kcpak 於 08-8-12 23:24 發表

可唔可以講詳細d呢,因為我試過唔得呀~
你用邊隻

男爵府

用醋+水

大宅

回覆 #1 Tracy-Kenny 的文章

Tracy-Kenny,
係咪用食用醋? 我屋企有支日本醋, 唔知又得唔得呢?
醋和水的比例又如何?

複式洋房

原文章由 puncos 於 08-8-13 12:06 發表
在日本城有得買,60幾蚊一個,返屋企後關上房門焗佢幾個鐘,之後成個禮拜都未見過一隻,連衣魚都攪得掂,隻隻反肚死哂,真係一石二鳥!

咁用完隻"滅蝨蛋", 間屋會唔會好大陣味, 對人體有無害,

我想全屋滅, 係每間房都要用一隻"滅蝨蛋", , 定係全屋用一隻就可以, 我間屋5百幾尺...

大宅

我試過用bio kill. suprmarket 有得買. 不過真係要油過wall 先有用... coz 我home 2 年就油一次. 無method ga

複式洋房

好媽媽勳章

我係網上見到有隻叫意大利檸檬水,好似係用嚟滅呢種蟲嘅!但我未用過,你可以自己search吓!
原文章由 kcpak 於 08-8-11 15:26 發表

點算呀.......我就黎比佢地攪到痴線

大宅

您焗完後要開窗疏氣,但記住若然屋企有養寵物,甚至係魚都唔可以用的,使用前最好所有人離開屋企,焗完之後一 d 味都無㗎。

原文章由 miniken 於 08-8-21 12:44 發表

咁用完隻"滅蝨蛋", 間屋會唔會好大陣味, 對人體有無害,

我想全屋滅, 係每間房都要用一隻"滅蝨蛋", , 定係全屋用一隻就可以, 我間屋5百幾尺...

別墅

bb媽咪grace,

個D蟲應該係叫"卜泥",我唔記得左我以前點樣對付佢地,淨係記得去左曾近榮間舖頭度請教,你或者可以上網搵下,我記得網上好似都有教點樣清除卜泥

大宅

我屋企都有同樣問題,
用咗"滅蝨蛋",ok喎

大宅

回覆 #2 angelhair 的文章

多謝大班好姊妹們的好辦法!

首頁

尾頁

跳至