跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無人知呢個課程係教咩? 2歲就要學? 有咩好?

大宅

回覆:sunkids eye level

都幾貴,每月俾多600蚊! 唔知k1, k2, k3會唔會仲貴d...

複式洋房

好似個個都只知每月要交$600,但無人知個課程係咩黎?有咩好?

複式洋房

回覆:lingyeee 的帖子

😄課程特色
課程內容由美國洛杉磯加州大學(UCLA)語言教育專家 Concepcion Valadez 博士設計。
根據美國全國英語教師委員會(NCTE)標準編寫。
透過嶄新英語教學法-語言藝術(Language Arts),全面貫通學生的聽、說、讀、寫、看各方面的能力和技巧,讓學生在系統化的語境中,有效地掌握英語。

每日10分鐘學eye level ,其實都係等於變相在加多600學費,係佔用課堂時間學10分鐘,並唔係額外時間學。
出面學eye level 850一個月,有四堂,一堂一個鐘。

大宅

落離Nicole 發表於 15-11-19 09:22
😄課程特色
課程內容由美國洛杉磯加州大學(UCLA)語言教育專家 Concepcion Valadez 博士設計。
根據 ...
係呀, 我收到個通告都有呢個感覺, 就係要加多600學費.
我唔係好鍾意咁樣NOTICE, 佢話就話3300個月, 但其實要交3900, 唔係話俾多600既問題, 而係點解唔直接加落學費到? 點解唔一早俾家長知?我覺得學費最好開學前講清楚, 講真, 唔知遲幾個月又會唔會收到個通告話又有新課程又要加多幾百...

別墅

上年IN 時係話K1下學期先開始有EYE LEVEL. 可以選擇唔比600嗎? 定都係焗比?

大宅

open day 有問過, 以前係eye level math, K1下學期開始先要,
而家係N班已經開始有, 叫eye level play math

eye level有好多野, 佢地只係math用eye level

複式洋房

回覆:leungbb1026 的帖子

$3300只係今年既學費,啲學校每年新學期都會有啲加幅,而家錦睇,即係出年學費+eye level $600, 讀半日都一定過$4000

複式洋房

引用:&

原帖由 落離Nicole 於 15-11-19 發表
😄課程特色
根據 ...
聽落呢個課程又好似幾好,而且錦樣每日學少少,可以慢慢消化同吸收,又唔駛另外出去學

大宅

咁佢另外收,係咪即是可以揀唔用eye level學math? 用中文上?
有冇K1-K3家長可以答下? 謝謝!

複式洋房

引用:咁佢另外收,係咪即是可以揀唔用eye level

原帖由 bbmami2012 於 15-11-19 發表
咁佢另外收,係咪即是可以揀唔用eye level學math? 用中文上?
有冇K1-K3家長可以答下? 謝謝!
好似係一定要收,一定要學

男爵府

本身報左出年n班,聽日就知結果,都諗緊如果收左讀唔讀好。

我都覺得eye level呢個課程,係比較貴,只係每日十分鐘。同埋n班係咪用得著,我好存疑。因為我係想讀全日,如果加埋呢六百,就每個月過五千,仲要加埋其他雜費

但我就睇中佢既語言環境,有冇屋企係用廣東語為主既媽媽可以分享下,你地小朋友既英語同國語係咪會好左呢?

男爵府

引用:Quote:落離Nicole 發表於 15-11-19 09:22 &

原帖由 leungbb1026 於 15-11-19 發表
係呀, 我收到個通告都有呢個感覺, 就係要加多600學費.
我唔係好鍾意咁樣NOTICE, 佢話就話3300個月, 但其實 ...
完全明白,我覺得都如果我本身係已經讀緊k,又真係冇乜可能讀讀下無喇喇同家長講,下學期會引入新課程,學費每個月要加600,家長完全冇say,呢個做法我唔太認同。
我做野果度如果有呢d改動,都係由第一年加起,唔會搵d讀緊既黎開刀。

大宅

tai_man 發表於 15-11-20 07:15
本身報左出年n班,聽日就知結果,都諗緊如果收左讀唔讀好。

我都覺得eye level呢個課程,係比較貴,只係每日十 ...

我小朋友係而家sunkids讀緊,一年前請左個講英文既工人,由第一日起,小朋友同工人溝通完全無問題,我心信呢D係學校既成果。

毫無疑問sunkids既語言教學環境係非常好,但要預左時不時有extra既收費,計計埋埋都唔少錢,所以我唔會推薦人去讀,除非個個人唔志在,好多$使。

另外EYE LEVEL MATH本身係K1下學期先開始,我並唔知原來而家N班都要了,而呢個EYE LEVEL MATH係一定要比$的,無得選擇,我只可以講佢地話有補貼左$250蚊,再收$600蚊,total$850,係出面學真係呢個$一個月,但我覺得佢捉字蝨,不要忘記,人地一個星期係學60min,我地除開一個星期只係用我地已比左學費既時間學50min,請在呢50min再加返我地原本既學費。而我覺得成個K1-K3只不過係學加減數,實際人地出面K3個eye level math個level已經學緊除數,而我地係唔係真係要比呢$600去學eye level math呢,而學到k3之後又如何呢?要出面繼續學or由佢呢。。。。。

複式洋房

引用:+本帖最後由+joeytsui+於+15-11-20+11:11+

原帖由 joeytsui 於 15-11-20 發表
覺得佢呢個做法真係令到讀緊個的家長冇的揀,逼住一次過加600學費,仲要唔計每年都要加個的學費。其實如果學校用額外時間教小朋友eye level ,我覺得都人性化的,提供呢個課程之後備家長自己選擇時候需要學,如果係我,我寧願唔要佢補助,每個月備多850.一堂教60分鐘,一個月上足4堂。好似新一代可以去劍橋英文,係備家長自己選擇同用額外時間學,我都好鍾意sunkids,但佢地呢個做法就好唔鍾意咯。佢備家長自己揀是否讀,相信大部份都會讀,但依家佔用課堂時間學重要逼住一定要交,交錢都交的個心裡面會有唔舒服。

大宅

回覆:lingyeee 的帖子

Openday嗰日我都有陪朋友去,職員有清楚講明價錢同係必讀課程。我明白可能會覺得好似變相加學費咁,但如果你認同學校嘅理念,認同學校可以俾到啲咩你嘅小朋友,分開計同一齊計,又有咩分別!其實間間私校學費,雜費都差唔多,睇你鐘意邊間啫。

每日學十分鐘,我覺得好好,一個幾歲嘅小朋友有咩可能坐定定一個鐘學,又唔駛自己帶出去返,慳唔小時間同車費

我所知K班都係報名時已知要讀eye level同要俾多$600

男爵府

引用:Quote:tai_man 發表於 15-11-20 07:15 本身

原帖由 joeytsui 於 15-11-20 發表
時不時既收費,大概會係咩呢?
我本身打算比個女讀n,上k1就報兆彼(因為阿哥讀緊),但如果經濟負擔到,又讀得好,我都想佢繼續讀。
其實我本身只係睇中佢既語言環境,但覺得佢個課程都幾谷,請問你個小朋友讀得辛苦嗎?

男爵府

引用:Quote:原帖由 joeytsui 於 15-11-20 發表本

原帖由 落離Nicole 於 15-11-20 發表
覺得佢呢個做法真係令到讀緊個的家長冇的揀,逼住一次過加600學費,仲要唔計每年都要加個的學費。其實如果 ...
完全認同,係一個optional既課外活動比家長選擇會好d。佢呢個手法,令我對呢間學校有d猶疑,因為我唔知佢會唔會讀讀下,無喇喇唔知用咩明目加費。

男爵府

見到大家對Sunkids哩間幼稚園好疑惑,不如我以應屆畢業生分享吓,純綷分享四年裏Sunkids 所見到嘅野,
首先,當初4年前選擇Sunkids已知學校用美國S F A及在K1時要學Eye Level Math課程,我小朋友在nursery時有得學phonics及K1時學Eye Level Maths.其實學校每日最少有15mins Eye Level Maths.對小朋友黎講很好,因為太長時間,專注力唔夠,我自己覺得ok.而見到你哋討論嘅Play maths如果for nursery.我自己認為10mins已足夠,太長時間唔太適合.記得當年在nursey升K1時,好多人也考慮學費問題,坦白講現代的家長俾得小朋友讀nursery,証明都是對小朋友有要求的,當日我只係諗如果唔係sunkids度讀K1,到時又出去學吓phonics,學吓英文,數學及普通話,當出面700元一個課程,一個月已要2800大元,仲要每星期只得一堂一個鐘,仲要放學後抽時間去,留在Sunkids卻一星期五日全天候英文及普通話,所以以師奶仔計數係十分抵,所以當小朋友在Sunkids nursery過到assessment可以原校升,就即刻已決定原校升K1,再者,公道D講,我讀了4年也沒有加過學費,每年也只是交每月學費,一年兩次雜費,一次旅行及畢業。貴唔貴,值唔值,真是見人見志。睇你想小朋友升私直小定津小,如打算升私直小,小朋友個底真是要打得好才得,而你地講Eye Level Maths 如果自己出去學應該係850元,以我記得係Sunkids係有津貼俾每個小朋友,之前平D,但後來Eye Level個間公司加價,所以好似變咗六百幾。
在我立場,每間學校總有好同唔好,就算幾十年老校,也有不足之處,我只是俾小朋友去學習,我又不是在佢學校打工,我理得佢行政混唔混亂,我小朋友返學返得開心又學到野,我自己唔會雞蛋裏挑骨頭,同大家分享住咁多先,湊小朋友zzzz

複式洋房

引用:見到大家對Sunkids哩間幼稚園好疑惑,不如

原帖由 joey7777 於 15-11-20 發表
見到大家對Sunkids哩間幼稚園好疑惑,不如我以應屆畢業生分享吓,純綷分享四年裏Sunkids 所見到嘅野,
首先 ...
多謝你既分享,值得參考

首頁

尾頁

跳至