夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

係呀...

我喊左三聲...而家

原文章由 小寶貝兒 於 08-8-11 01:36 發表
唔係架樓主, 有時人生就係咁唔公平, 如果下下向上看既話, 一世都不會快樂!

個個都想做徐子淇啦, 但自己老公唔係李家誠呢~

有時候, 向下望o下, 你已經好幸福架啦!

知足常樂啊~~ ...

大宅

原文章由 媽媽可人 於 08-8-11 01:44 發表
係呀...

我喊左三聲...而家

我覺得兩公婆都唔應該咁計較,其實你老公又唔係樣樣都唔比,佢已經係比最大個份,有時邊個出多邊個出少,就由佢啦,如果你地兩公婆都咁計較,又點樣過埋以後既日子呢???

洋房

嘩~~@@

其實你老公交晒所有費用佢咁做都好o岩
但.........另外比1500做家用..............
即係平均每天 50蚊.......
如果一個家庭 每天要煮3餐 50蚊就真係...

50蚊最多可以煮2餐 重要買日常生活物品....咁
試問又點夠呢???

細路仔d物品你比都o岩 但1500蚊做家用....
如果一個月有3至4日家庭樂出街食飯...真係唔夠啦

你提議你同你老公傾啦 話現在物價上漲啦
1500蚊真係唔洗喔 叫佢加 d 啦

希望你每天快快樂樂

男爵府

原文章由 may0221 於 08-8-11 11:33 發表
其實你老公交晒所有費用佢咁做都好o岩
但.........另外比1500做家用..............
即係平均每天 50蚊.......
如果一個家庭 每天要煮3餐 50蚊就真係...

50蚊最多可以煮2餐 重要買日常生活物品.... ...

兩公婆唔好甘計較,認以交最少稅為原則.至於家用大家坐低商量,以家和小朋友為大
前題,盡左力就算啦.錢身外物.

男爵府

我識一個朋友 , 所有野都係老公負責 , 公一份婆一份 , 但老婆就連係WELLCOME買左百幾蚊野 , 同要老公比返錢佢 , 如果唔比 , 想係屋企飲罐可樂都唔得 , 要比左$5先可以飲 , (仲有好多經典嘢...)如果比遲家用仲大獲 , 打去比我朋友個父母投訴......

最後朋友個父母&朋友都好討厭個老婆 , 最尾老公提出離婚了。

成世流流長 , 真係可以計得晒咩?

珍珠宮

可人媽, 算啦,你老公都算俾咗大份, 況且你都用唔盡個免稅額啦, 一係叫你老公出錢俾你交稅囉!

話時話, 咁你地屋企個工人係邊個出錢架?係咪a a 制先....

我算好彩, 我老公負責哂屋租, 水, 電, 煤同個女既學費; 我既錢係用黎買野俾個女同俾外家家用.....不過我份家用好甘就真!

[ 本文章最後由 jacquesau 於 08-8-11 13:02 編輯 ]
好好過每一天......

男爵府

I THINK $1500 IS ONLY THE FOOD COST FOR HER HUSBAND. $10 FOR BREAKFAST AND $40 FOR DINNER.

PLS DUN MIND, AS WIFE IS TOO CALCULATING SO HE FORCED TO BE LIKE THAT. GIVING RENT AND OTHER EXPENSES IN HOUSE MEANS HE GAVE HIS RESPONSIBILITY ALREADY. $1500 IS FOR HIS OWN FOOD COST. FOR THE CHILD COST, SURE WIFE SHOULD SHARE.

MY HUSBAND ALSO DOES THE SAME, PAY ALL EXPENSES. SO I PAY OTHER THINGS, LIKE ALL BB THINGS AND SUPERMARKET THINGS. ANNUAL TRAVEL IS MY COMPANY EXPENSES. I APPRECIATE WHAT MY HUSBAND DOES. I DID NOT ASK FOR $1500 COZ HE PAYS TO HIS MOM TO BUY FOOD FOR US.

ALL OF US ARE HAPPY!
希望勉勵一些有任何困難的人,要勇敢一些,有能力幫人就去幫,不開心時不要怪這怪那,上班時不要推卸責任! From myself, 兔唇mama

鏗鏗MUM: 人窮,慾望琳瑯,不爽不吃;志不窮,路途瞭闊,不吐不快 : )

男爵府

我個女個免稅額都係俾左我老公, 我個女既所有支出同埋屋企水電煤都係我俾既, 我老公一亳子家用都無俾我, 所以當我收到稅單既時候, 我會叫佢幫我交, 哈哈哈!
如果佢夠膽出聲話我, 我會講你有俾家用我養個女咩?? 你有俾水電煤咩?? 你淨係供樓咁大把, 唔該你幫手交!唔係個女唔好跟你姓王!

男爵府

兩公婆,邊有計得楚清楚. 邊個想出咪出,
如果下下計得咁清楚,點做夫妻.
最緊要是大家講明在先,費事吵架時大家
拿出來講.好容易破壞大家感情.

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

係囉, 咁樣好辛苦架喎
原文章由 kwan1981 於 08-8-10 22:32 發表
我以為你地係離左婚o既添
如果倆公婆都要計得咁清楚,好辛苦姐,一世流流長 ,同個仔買對鞋都要一人一半
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

首頁

尾頁

跳至