婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

moon_in_sky,你太 "林善" 嘞...

我以前屋企都有工人架,我老公都係...

而家結左婚,我擺明唔會做家務,我地請鍾點... 我放工個人散哂啦,仲做?

大家都要返工,公平 d 好喎...
================================ 未得本人同意,請勿轉載本人所發表的文章、回應及意見。

大宅

嘩!你99係咪傻架?你放左工仲要服侍佢?咁邊個服侍你呀?佢以為你返工唔辛苦咩
我奶奶又係咁,成日問我放工做咩唔煮飯,出街食好無益,有時我煮飯,老公洗碗,佢又唔高興。我話放左工都好夜同好累,費事煮,佢就EE哦哦。之後我生完BB請左工人,佢都check住我有冇做吓家務。我真係好想鬧佢:我請左工人點解仲要做?就算點都好,關佢屁事咩!我都有媽媽生的,點解我放左工仲要做?
係咪d99天生就鍾意虐待新抱?如果佢個女的99咁對佢個女,佢又會點??

原文章由 moon_in_sky 於 08-8-12 23:16 發表
我奶奶今日又再打比我叫我收工去買餸煮飯....我照做,返到屋企,煮完飯食完仲叫我洗碗.....
我終於都忍唔住,問咗我老公佢細佬一句:你亞麻以前係咪都係咁對你亞媽?
點知佢細佬都未答,我99就已經好快咁答我:我以前大肚個 ...

[ 本文章最後由 purple_lily 於 08-8-13 12:48 編輯 ]

大宅

原文章由 purple_lily 於 08-8-13 12:47 發表
嘩!你99係咪傻架?你放左工仲要服侍佢?咁邊個服侍你呀?佢以為你返工唔辛苦咩
我奶奶又係咁,成日問我放工做咩唔煮飯,出街食好無益,有時我煮飯,老公洗碗,佢又唔高興。我話放左工都好夜同好累,費事煮,佢就EE哦哦。之後 ...

係架....我99都係一樣架.....即日就驚我刻薄佢個仔咁, 有一次我發爛渣鬧先再無問咋.....我話我c6牛高馬大, 大人大者, 有手有腳, 要食咪自己煮囉.....要飲水咪自己死去攞囉.....咩都要個老婆做, 佢坦架.....我話99, 我嫁嗰個係健全人仕黎架.....我唔係嫁個"妲己"啊.....

天下99一樣黑, 欺善怕惡, 佢最憎人話佢個仔(我c6), 我就特登嚮佢面前叫我老公做依樣, 做嗰樣......睇妳耐我咩何...

男爵府

嘩... 你地99真係好鬼衰呀!!! 俾我實頂佢唔住同佢嘈呀!

我99都係重男輕女個啲, 鍚晒自己啲仔, 成日覺得做家務係女人份內事! 煮飯都係煮我老公鍾意食的餸, 買補品通常都係男人先啱補女人唔飲得嗰啲! (我有bb都係咁話!) 我都同佢講過依家男女平等, 我都要出離做嘢, 但係佢都唔係好明... 又成日話我地食街飯, 俾佢知我地出街食佢就會問點解唔係屋企食, 出街食無益, 成日驚我餓親佢個仔!!

我依家肚入面係女, 不過佢無講咩, 因為佢自己生的全部係仔, 啲孫又全部係孫仔, 所以我諗我個囡囡都應該有訂企...

大宅

moon_in_sky:

就由今日開始....日日叫外賣, 理得佢哋丫!至緊要唔好辛苦自己啊!

大宅

同老公講咗.....結果.....

我琴晚訓覺前同老公傾咗一陣計.....
我同佢講:我真係好攰好辛苦,放咗工仲要走去買餸煮飯,你亞媽唔想煮既,你叫佢買我煮啦....(我覺得自己已經讓咗一步)
咁佢就走去同我奶奶講啦,佢返黎同我講:亞媽佢肯呀....
當時我仲係到諗:佢都算似返個人
直到今日我放工返到屋企,我奶奶佢真係有買餸呀...當時我幾開心呀,以後唔洗泊黎泊去喇...
到我打開d餸既時候,大家估下有d咩餸....

今日真係好好餸呀,佢仲同我講d餸買咗好多錢架.....
今日既餸包括有(係佢買,都係佢要求咁煮):
1)茄汁大蝦
2)豉汁蒸沙孟(無鱗既魚)
3)薑蔥炒蟹
4)白灼東風螺
5)煎雞翼
6)冬瓜滾魚尾
仲有飯後果...西瓜一個
係咪好好餸呢.....

但係全家人都知我對海鮮敏感ga啦,無鱗魚連我老公都知我大肚唔食得,冬瓜湯咁涼我又唔飲得,咁你叫我食白飯呀?

最後我老公見到咁既情況,佢就話:不如煎罐午餐肉啦.....
99:咁多餸都仲要煎午餐肉?唔好整啦,一陣食唔哂呀.....
老公:亞joe無餸食呀....
99:唉!又要叫我買餸,買咗又話唔啱食,都唔知佢想點,咁鬼難服侍......
老公&我:...........

我就黎痴線喇,無抑鬱都變有啦......

翡翠宮

畀面勳章

你99有乜野唔食/唔食得,以後叫親你煮飯就煮果幾味。

明眼人都知你99 玩野,你老公有乜野講呀?

長遠黎講,搬開唔好一齊住啦。

大宅

你99 似玩野多d 喎!

原文章由 moon_in_sky 於 08-8-13 21:59 發表
我同佢講:我真係好攰好辛苦,放咗工仲要走去買餸煮飯,你亞媽唔想煮既,你叫佢買我煮啦....(我覺得自己已經讓咗一步)
咁佢就走去同我奶奶講啦,佢返黎同我講:亞媽佢肯呀... ...

大宅

快d搬啦!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

快D搬啦, 佢而加玩你都話哽左佢,
第日佢"玩"你個女, 點算呀!
同你C6講, 佢亞媽而加已經刻薄個BB,
大人無得食即係個胎都無得食,
第日佢亞媽刻薄佢個女, 佢點呀?
保護個BB同佢亞媽反面? 佢咁"孝順"
佢做唔做到呀?! 由得佢亞媽刻薄BB,
佢又做唔做到呀? 唔想難做人就好快D搬啦!

大宅

好媽媽勳章

原文章由 moon_in_sky 於 08-8-13 21:59 發表
咁佢就走去同我奶奶講啦,佢返黎同我講:亞媽佢肯呀... ...

I will say:
奶奶你自己煮la
我同老公出街食

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

睬佢都傻, 即刻同C6出街食, 叫佢食自己啦. 你冇嘢食, 個B冇營養架. 你唔開心, 個B都feel到架, 所以唔好難為自己. 盡快搬, 未搬前就日日出街食, 盡量唔好理個99. 不過, 唔好喺C6面前鬧99, 只需要好委屈咁喊晒, 話擔心第時亞B唔知點算, 等C6內疚下, 就會更加企你果邊.

珍珠宮

嘩, 你99攞明玩野, 唔駛買都煮死人啦, d魚鯹味夠惡頂啦, 睇到我都好嬲呀, , 你唔好俾佢睇到你唔開心既樣添呀, 佢一定好得戚, :;pppp: 當無事發生, 睇下佢買魚蝦蟹買得幾多日.

咁乞人憎, 快d搬啦, 睇怕你唔想父母擔心都要同佢地傾吓啦, 如果唔係俾99睇死你, 佢第時一定仲過份, 就算俾你捱到無產前無抑鬱都會有產後抑鬱, 何必仲要捱呢?

你c6食唔食得落呀? 其他人全部無人出聲?

別墅

7個幾月仲煮飯. 個肚頂住都炒唔到野啦, 仲有個肚好近個爐, 你唔覺好熱咖咩 ? 你放工去d c房菜食完先返去啦. (佢地冇味精) 生左先搬, 大肚真係唔好搬(坐埋月先喎. 唔好咁頻撲) 呢排incres d eq.咁舒服好多啦. 食完返去沖涼入房份抑鬱, 佢地唔敢蝦你咖啦~
開心d啦, 好快就一世啦

男爵府

嘩!!! 實在太過份啦!! (其實我好多時去奶奶度食都無咩啱食... 不過你99份明玩嘢啦!) 話時話, 你奶奶係咪係屋企無嘢做? 無嘢做其實買同煮都應該做埋啦!

我係你就搵地方搬, 為乜要受啲咁o既氣啫? 同自己媽咪講啦, 無錢就搬去阿媽度住, 有錢就自己租service apartment, 都係幾個月啫! 大住個肚就話費事同佢嘈, 生完阿b真係理得佢! 依家返阿媽屋企食多幾餐, 佢實會煲啖靚湯你飲架! 我依家係阿媽屋企都唔知食幾多, 老公都有眼見我係佢屋企食得少啲, 所以我有時話返自己屋企食佢都okay!

叫埋老公一齊唔好返佢屋企食tim呀, 激鬼c你99!!

大宅

我真係忍唔住要回覆! 你99真係好過份, 佢係人唔係? 就算佢點討厭你, 點唔喜歡女都好! BB都係佢個仔的親骨肉, 我只可以話, 佢唔只對你唔好, 佢亦對你先生好差! 最衰你自己唔食海鮮, 如果比我, 我會食比佢睇, 大大啖! 佢最想睇你唔高興個樣, 我就會當冇野一樣! 吹我唔帳~

你好快D搬! 冇謂係處做奴隸! 亦唔需要理你99, 弟日對佢就只係兩句! "HI" 及"BYE"

複式洋房

搬返去同自己爸媽住啦~
至小你生仔生女都好.佢地都一定錫住你同埋呀B先啦~
都7個月啦.唔好留係到受99氣啦~
生左都唔洗通知佢.唔洗帶比佢見~

大宅

大嘅唔食, 細都要食

唔好忍啦, 大人唔食, 個胎都要食架!
大吉利是, 遲D個B唔足磅之類,
你喊都喊唔返呀.

大宅

你99超衰....明玩你~~叫你老公今日打比佢,話2公婆食完飯先返~~連續2-3weeks都係咁~~睇下你99又有乜招數,首先唔好辛苦自己先~~

你老公應該講:無餸o岩我老婆食~(我老婆要大聲d,代表你老公重視你、緊張你,e家係佢老婆無啖好食喎!仲要大住個肚煮比佢屋企人,午餐肉都無舊~~跨d都唔怕~~我覺得d99知個仔緊個老婆,多數都唔會專登同個仔過唔去~)

搵到地方就搬啦!未搵到之前....唔好再辛苦自己嘞!

[ 本文章最後由 YokoLai 於 08-8-14 15:14 編輯 ]

複式洋房

你奶奶真係好有病,我最憎呢d人,真係希望佢會有報應!!我曾經係因為自己爸爸媽媽恨仔而製造出來的犧牲品,再加上我奶奶都有重男的傾向,因為我依家有2 個女了.佢成日都想我生多幾個.所以我好憎有重男輕女的人,(無論奶奶也好,老爺也好,老公也好)仲之有呢傾向的人都應該要受到報應,其實生仔生女都應該開心,而唔好因為性別而有偏重.
至於你奶奶咁對你,我覺得佢唔配做一個人,因為佢缺少左做人的基本條件.唔得了,我控制唔到自己了.如果我你樓主你,我一定同佢劃清界線,老死不相往來!!

大宅

你99真係超衰喎!
可以的話,咪同佢住啦!再咁落去,我擔心你好快頂唔順呀~

首頁

尾頁

跳至