家事百科

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我想改個廚房,想做開放式,希望闊落d, 但又怕太多油煙,有冇人分享下?

複式洋房

我個廚房係開放式,因原本太細,四面牆好窄,將向走廊幅牆拆左,做個U-shape既枱面、地柜加L-shape吊柜,向走廊一面既worktop就可以擺D整好左既餸準備拿出廳,上面因有條橫樑,所以包左殼做燈槽,又可以擋油煙。
開放式廚房好視乎你既design,向出/廳果面好多時會有bar counter,上面會配合一排吊柜做裝飾,一來係外面吾洗望到廚房既頂部,又可以擋下油煙。
油煙多與少好視乎你係吾係餐餐都煮大鑊飯...

大宅

no...........................

別墅

我又ok喎,可能個抽油煙機夠勁

原文章由 shakeshake 於 08-8-12 15:52 發表
我想改個廚房,想做開放式,希望闊落d, 但又怕太多油煙,有冇人分享下?

男爵府

可以裝玻璃趟門(類似浴室趟門, 但d玻璃係無框or透明框), 可以隔油煙, 熱氣, 氣味. 如果有請工人, 仲可以防止吞"pop".
用電磁爐都會少d油煙.

洋房

我屋企都係開放式廚房,原本設計,無改過。可能我哋用電磁爐,又唔係太多油煙喎,都OK架,間屋感覺仲大啲添...

男爵府

好媽媽勳章

我都係開方式廚房, 除左美觀外, 都冇好處, 我已經用左強力抽油煙機, 雖然唔大油煙, 但往往煮完飯之後成間屋都係d油煙味, 開方式用黎煮下公仔麵都ok既!

男爵府

好媽媽勳章

我都係開方式廚房, 除左美觀外, 都冇好處, 我已經用左強力抽油煙機, 雖然唔大油煙, 但往往煮完飯之後成間屋都係d油煙味, 開方式用黎煮下公仔麵都ok既!

禁止訪問

男爵府

原文章由 木馬 於 08-8-17 08:55 發表
open kitchen?
一路開冷氣一路炒菜會唔會唔好呀??

會呀, 所以每次都要等煮完飯先開得冷氣, 呢個係open kitchen嘅缺點!

大宅

醒目開學勳章

原文章由 shakeshake 於 08-8-12 15:52 發表

多 口一句
如果有家居保險
要留意.有些保險公司唔會保開放式廚房的

複式洋房

我覺得好好...我屋企都係開放式, 很方便..

大宅

Use oven to cook, less 油煙味. also more healthy. The ordinary-sized oven available in Fortress is good enough.

Personally, I prefer enclosed kitchen.

洋房

為 令 安 樂 窩 更 合 心 水 , 不 少 人 會 更 改 廚 廁 的 面 積 , 又 或 把 廚 房 改 為 開 放 式 , 令 單 位 看 上 來 更 為 寬 敞 。 這 裡 有 些 資 料 可 參 考 !

http://e5design.spaces.live.com/blog/cns!7E8570C5C7E572CC!861.entry

E5 DESIGNSTUDIO
http://e5design.spaces.live.com

首頁

尾頁

跳至