自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個囡有濕疹都已經5年啦....唔多唔少都聚埋少少心得....
之前總之聽到有咩可以對付濕疹嘅, 都會去買去整俾我個囡試, 試過紫雲膏, 馬油, 濕疹清, 用"豬油膏"沖涼......都只係短時間對付到, 但時間耐咗, 已經再起唔到任何作用, 有時仲完越用越衰添啊...

後尾有個婆婆叫我煲涼茶俾個囡飲, 十日左右煲一次, 我通常會煲 "金銀花, 白紫草蓉, 白菊花加片糖" / "木瓜薏米水"/"冬瓜煲去濕料"....飲咗兩個月左右, d皮膚真係好咗好多 (touch wood 先)....我又去"bee burts"買咗一樽爽身粉, 同埋一支"diaper cream", 每日個囡沖完涼之後就拍少少爽身粉, 支cream 就如果有起濕疹先搽, 無就唔洗搽.....so far 兩個月啦, 都無再番發......我都知道濕疹係好難斷尾架啦, 我只係希望佢唔好番發就已經好開心架啦....

大宅

20號, 我同個做咗廿幾年護士嘅朋友講起我個女嘅濕疹, 佢教咗我以下幾個方法 :-

一定要戒口
- 白砂糖唔食得, 因為白糖係經過化學漂白, 要轉用黃糖
- 白麵包, 要轉食麥包
- 芝士, 奶類製品, 要轉飲豆奶
- 菇類
- 糖果
- 汽水
- 非常甜嘅食品及生果, 特別係香蕉同提子, 一定唔食得.
一般最少要戒口半年

要加強維他命 A 及 E,
最星期飲一次鮮果汁 :-

萍果一份
西芹兩份
紅蘿蔔兩份

三樣材料榨汁, 我今日整咗, 味道都OK, 可以凍飲架......

佢解釋點解要戒咁多嘢, 因為濕疹係身體嘅免疫系統出現咗問題, 而以上嘅食品都會有過敏源, 而有濕疹嘅人食咗, 依D唔好嘅致敏源就會令到免疫系統停止運作4個小時, 尤其係糖份, 身體要6個小時先可以分解到架......

有濕疹嘅人, 平常人一日飲1公升水, 佢地要飲1.25公升, 比人要多四分一.....可以包括湯水, 果汁....

而平時亦都可以照常煲涼茶啦, 例如 金銀花, 白菊花, 紫草蓉煲片糖 / 木瓜雪耳薏米水 / 去濕茶
湯水可以煲昆布海藻大生地, 因為會比較涼, 所以最少煲三個鐘....

而且空氣都好重要, 佢教我市面上有一D香薰油有殺菌作用, 可以嚮屋企放一個香薰, 對濕疹都好有幫助

大宅

原文章由 paltiBB 於 08-8-22 16:35 發表
cherrytso,

我囡囡有濕疹, 本身對萍果和紅蘿蔔呢兩樣有敏感, 食後不久, 便會發出, 所以, 唔可以飲果杯鮮果汁, 可唔可以問吓你果護士朋友, 仲有咩野食物可補充及加強維他命 A 及 E??

...

咁就要買維他命 A / E 丸俾佢食架啦....我唔係成日見到佢架......我都係咁啱上次聽講座先見到佢架咋

首頁

尾頁

跳至