自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

見到fb有人分享呢張圖,令我諗起上星期第一次參加大仔學校既K1家長會……校長話收到無署名既雞腸信,內容大致係某家長投訴學校搞既diy燈籠比賽係黑箱作業……應該比全校家長投票……唔應該只得校長&老師們評分……聽到都O晒嘴……宜家啲人真係乜野都可以投訢一餐,幼稚園一個普通比賽都要重視到輸唔起而投訴學校黑箱作業……咁唔信任學校既,真係不如轉校吧喇,又要投訴又唔敢落名,敢做不敢言,宜家做教育真係好慘,怪獸家長何其多,索性去學校門口紮營瞓街抗議吖嘛

子爵府

個家長都係咁...何況小朋友......

呢度都大把,開PO個D回PO個D,咩家長睇到晒

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

睇貼覺得, 好多父母都其身不正

丫雅    發表於 15-11-23 14:43

琥珀宮

畀面勳章

引用:見到fb有人分享呢張圖,令我諗起上星期第一

原帖由 我愛唐英年 於 15-11-23 發表
見到fb有人分享呢張圖,令我諗起上星期第一次參加大仔學校既K1家長會……校長話收到無署名既雞腸信,內容大 ...
最大問題係:佢地唔覺得係問題

nieualma    發表於 15-11-23 12:30

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

都係的

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

見到fb有人分享呢張圖,令我諗起上星期第一次參加大仔學校既K1家長會……校長話收到無署名既雞腸信,內容大 ...
千金難買少年窮,所謂「窮」,就是明白自己的不足,有動力去增加經驗值。

男爵府

回覆:見到呢張圖……

學做人真係好重要

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

I9528 發表於 15-11-23 12:02
最大問題係:佢地唔覺得係問題
呢個係最大問題

nieualma    發表於 15-11-23 12:30
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

伯爵府

男爵府

BK Milk勳章

回覆:見到呢張圖……

呢d比賽分明係家長較力,從無參加過。

根本就唔會公平的,係鬥家長的美術天份同時間,與小朋友能力無關,認真就輸了

珍珠宮

樓主,睇完你幅圖,我反而諗返起一件往事

讀小學果陣,我班有幾位同學GE家長,父母均識字,有讀過書GE
有1次,有同學GE媽咪要幫同學請事假,就寫左封信比班主任,但班主任覺得封信係假,係同學想合法曠課,先寫D咁GE野,然後呃阿媽簽名,同學有解釋返比班主任聽係咩事,最後同學頂NG順,話老師NG信可以打電話比佢媽咪問下,之後......班主任:"識字GE就NG會做你阿爸阿媽LA"

當時細個,NG明白佢E句野係咩意思,今時今日......如果佢仲咁樣屈D學生兼仲咁樣講野,實成班家長同佢講:"老師,我識字GA"

珍珠宮

首頁

尾頁

跳至