夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

唔明點解老公唔同佢d同事講佢要結婚~
只有佢上司知道~
方便請假嘛~
到註冊前一日叫佢早d返黎食飯~
佢話要OT~
咁我咪問囉.你同事唔知你聽日結婚咩?今日仲叫你ot?
佢話佢冇講.咁我叫佢講囉.早d返黎一家人食飯嘛~
佢情願OT都唔講....
好彩都係食飯前返到黎~

到註冊當日.有公司d人唔知佢請左假~
打黎搵佢.佢話今日請左假有野做~
都係唔肯講結婚...

註冊後第3日.星期日.一早要去斟返茶比女麻女麻~
但係佢約左人打波~
時間唔夠.冇計去唔到啦~
佢就話幫人整電腦.趕唔到黎~

點解...唔肯講你結婚呢?
我有左都6個月.你公司冇人知.只有上司知我都冇所謂啦~
因為佢上司會放佢半日假陪我產檢~
但係點解結婚都唔比得人知呢?
我覺得好唔開心囉.親戚朋友都知啦~
同事就唔知得...?點解丫...?

我真係唔明d男人諗乜...

下個月佢就唔做啦.轉第2份新工~
我問佢會唔會走之前同d同事講.佢都話唔會~
咁返新工呢?返定左會唔會講.佢都話唔會...

[ 本文章最後由 丁丁Kit~ 於 08-8-13 14:19 編輯 ]

伯爵府

好媽媽勳章

雖然聽落有d怪怪地
但以我同男人相處既經驗
男人一般最怕煩

你老公可能怕同同事講左
佢地會問好多野
或關心好多野
對男人黎講
佢地會覺得煩

唔同女人
女人同人傾計會覺得係分享
男人比較接受報告結果
多過分享過程
可能你老公諗住等你生左先通知佢d同事呢
唔好太多心
有時男人諗既野
我地女人好難埋解既

侯爵府

好媽媽勳章

I guess.............
He think it is no face ........because 有左都6個月before get marry! He mind 'those bad words' say by others.

原文章由 丁丁Kit~ 於 08-8-13 13:26 發表
唔明點解老公唔同佢d同事講佢要結婚~
只有佢上司知道~
方便請假嘛~
到註冊前一日叫佢早d返黎食飯~
佢話要OT~
咁我咪問囉.你同事唔知你聽日結婚咩?今日仲叫你ot?
佢話佢冇講.咁我叫佢講囉.早d返黎一家人食飯嘛~
佢情 ...

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

係咪因為你地唔擺酒, 怕俾人問佢點解結婚唔擺酒, 佢會好似好窮好冇面呀? 又或者佢之前喺同事面前扮晒嘢話唔會結婚(扮有型冇腳雀仔果類), 突然話要結婚唔知點落台呀 ?

大宅

原文章由 ac321 於 08-8-13 13:38 發表
I guess.............
He think it is no face ........because 有左都6個月before get marry! He mind 'those bad words' say by others.

而家d人有咗先結婚都唔係奇事, 生咗出來, 再擺酒, 帶埋個女黎飲自己果餐都有啦

侯爵府

好媽媽勳章

For the younker (like me), 有咗先結婚 is ok.

However, it is not ok for all chinese nowdays. (esp. the traditional groups, and the elder groups).

I want to share my experience.
We went to 飲 last year. Their daughter already 3 months old. 生咗出來, 再擺酒 What I heard from the guest is (they talk with each other)

A: Their daughter already 3 months old, don't need to 擺酒 now.
B: may be he don't want to marry that girl. And having BB is his wife's plan........... so that she can marry him.
C: Then, he may not be the father of that bb..... What do you think? let's guess..........
A: I guess he is the father of the bb .....
B: may be he is not the father of the bb......
C: Did he (husband) check DNA for the bb and then get marry with her?
A: Let us ask him next time when his wife are not here.

Hahahaha............

May be your husband don't want to listen those words. And don't want you to be angry about those words.

原文章由 建男媽咪 於 08-8-13 13:42 發表

而家d人有咗先結婚都唔係奇事, 生咗出來, 再擺酒, 帶埋個女黎飲自己果餐都有啦

[ 本文章最後由 ac321 於 08-8-13 14:03 編輯 ]

大宅

你有無問你老公點解? 如果係咁第時生左都無人知佢有小朋友囉? 係街撞到朋友咁點呀? 佢咪要唔認有老婆仔女? 咁樣好似唔見得光咁, 我會唔鐘意囉.....

複式洋房

佢都係咁講.佢話怕煩.唔想解釋咁多野~
唉.但係我就唔係咁諗囉~
你唔講我有左都ok~
但唔講結婚就...
好似唔係咁得到認同咁...
我又唔係驚d乜ga.不過就有d唔開心囉~

原文章由 jennynini 於 08-8-13 13:38 發表
雖然聽落有d怪怪地
但以我同男人相處既經驗
男人一般最怕煩

你老公可能怕同同事講左
佢地會問好多野
或關心好多野
對男人黎講
佢地會覺得煩

唔同女人
女人同人傾計會覺得係分享
男人比較接受報告結果
多過分享過程 ...

複式洋房

哈.咁我又肯定佢唔係咁要面ga人~
佢公司有d同事都知佢有拍拖~
但係就唔知佢結婚.更何況而家結婚唔擺酒ga人多的是~
我相信唔係怕你所講ga野ga~
不過你講得好搞笑扮晒野.扮有型.哈哈~

原文章由 tantanmama 於 08-8-13 13:41 發表
係咪因為你地唔擺酒, 怕俾人問佢點解結婚唔擺酒, 佢會好似好窮好冇面呀? 又或者佢之前喺同事面前扮晒嘢話唔會結婚(扮有型冇腳雀仔果類), 突然話要結婚唔知點落台呀 ? ...

複式洋房

咁真係唔知...試過有次係街見到佢同事.佢同事見佢唔到~
佢都冇叫佢.我係到諗.係咪驚比佢同事見到我大肚呢...?
我問過佢點解唔講.佢話怕d人煩.問呢問路喎~
我又覺得結婚係開心架嘛~
佢地問到你想答咪答囉.唔答咪唔好理佢囉~
何況佢個部門得個幾丁友...
個個都係男仔/男人~
點都唔會八掛係咁問啦~
總之佢就話唔想講~
我都唔知點解~

原文章由 ballball411 於 08-8-13 14:10 發表
你有無問你老公點解? 如果係咁第時生左都無人知佢有小朋友囉? 係街撞到朋友咁點呀? 佢咪要唔認有老婆仔女? 咁樣好似唔見得光咁, 我會唔鐘意囉.....

侯爵府

好媽媽勳章

Don't worry about it.
Her husband will tell others 1 or 2 years later.
When he 係街撞到朋友咁with老婆仔女, he will tell them he got married some years before. As he 結婚唔擺酒, he haven't invite them.

One more point:
He don't want others to know that he lives in your parents' flat. => no face for man

原文章由 ballball411 於 08-8-13 14:10 發表

大宅

2024年龍年勳章

回覆 #1 丁丁Kit~ 的文章

其實我係其他bk講場都見到樓主說他62,99的可惡行為, 現在連c6都係咁, 你仲剛剛結婚, 有了bb, 真替你難過.

複式洋房

其實個個都知佢同我爸媽住~
佢同事都知~
佢又唔係咁要面ga人~
我諗唔關呢樣事~

原文章由 ac321 於 08-8-13 14:21 發表
Don't worry about it.
Her husband will tell others 1 or 2 years later.
When he 係街撞到朋友咁with老婆仔女, he will tell them he got married some years before. As he 結婚唔擺酒, he haven't invite them ...

複式洋房

唉...我都唔知佢點解唔講~
我真係咁唔見得光咩...?
傷心又未至於~
不過就有d唔開心囉~
6299個到唉...總之係6299面前c6幫我就ok架啦~

原文章由 sonybobo 於 08-8-13 14:32 發表
其實我係其他bk講場都見到樓主說他62,99的可惡行為, 現在連c6都係咁, 你仲剛剛結婚, 有了bb, 真替你難過.

珍珠宮

雖然而家好多人都係有咗先結婚, but in my own view, 我都係覺得結婚後才生仔先比較appropraite......
好好過每一天......

大宅

Why you need to care about whether he will tell to those that he is not going to meet after 1 month?

If he loves you, I think it is enough.

大宅

咁我又覺得可以接受…你都話啦…仲有2個月唔做轉新工…同人講話結婚請假…咁同事問係邊擺酒呀…咁你叫佢點答呢…我自己都係過內人…我之前扮工因為我生左阿b成年之後先結婚…生完阿b出去做野…d人只係知我有個仔…唔知我未結婚架,自己亦唔想講,真係家醜不出外傳,到我結婚個日都係請個假就算…連老細都冇講!因為真係冇錢擺酒,講左咪即係要請飲?咁咪仲難解釋?而且轉新工唔係一定要話哂俾人知『我結左婚啦』咁架嘛,我而家呢份工都係阿b歲幾時轉黎既,頭一兩日同d同事傾下計咪會講下lor~做落左一定會知架啦,呢d野唔需要周圍同人講架…我老公都係咁架,唔通第一日番工就自己介紹話我屋企有個老婆有個仔咩,唔會架嘛…係咪,我老公有時收工有d同事打黎同佢吹水,佢傾一陣我就俾眼式佢,佢就醒水話我要陪老婆湊仔,咁佢地咪知lor~下下要人講到明就唔"經貴"架啦…順期自然啦…你有左唔好成日胡思亂想啦,對bb都唔好架嘛,要日日都開開心心,凡事從開心個邊諗…唔好成日覺得對唔住邊個,邊個唔好,你身邊既人有眼睇架嘛,"sun"左出黎就算啦…

複式洋房

我地一直都係咁諗架啦~
想係08年生個老鼠仔~
之後先係2010年先結婚~
點知有左之後.雙方家長都勁迫我地註冊~
先焗住註冊左~
但係我地一齊好多年.感情好穩定~
佢亦都對我同我身邊ga人好好~
亦係我身邊所有人ga好老公好老豆好男人黎ga~
所以我覺得感情穩定.結婚先定生仔先都冇分別ga~

原文章由 jacquesau 於 08-8-13 14:49 發表
雖然而家好多人都係有咗先結婚, but in my own view, 我都係覺得結婚後才生仔先比較appropraite......

複式洋房

佢係對我好好.我都知~
但係...有時女仔就係咁~
加上我唔覺得有咩唔講得囉~
搞到我覺得自己好似唔見得光咁...唔開心...

原文章由 mrsho 於 08-8-13 14:57 發表
Why you need to care about whether he will tell to those that he is not going to meet after 1 month?

If he loves you, I think it is enough.

大宅

咁佢有冇帶結婚介指?人地見佢有帶,就算唔問都會估佢結左la…

首頁

尾頁

跳至