嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

出世做測試右耳fail,排左2.5M去仁濟再做,尋日做完,都係右耳fail,左耳緊緊合格(右:70 / 左:30),可能要帶耳機,下星期再約見耳鼻喉科醫生!

聽到結果個刻真係好心痛,有同類case嘅媽媽可以分享下經驗嗎?我唔知要做啲乜先可以幫到BB!🙏

複式洋房

回覆:BB聽力測試fail

試吓去c+做多次,用吾同的測試方法做多次,有時可能BB做測試時睡得吾夠淋

別墅

引用:試吓去c+做多次,用吾同的測試方法做多次,

原帖由 sandsandma 於 15-11-26 發表
試吓去c+做多次,用吾同的測試方法做多次,有時可能BB做測試時睡得吾夠淋

...
都有咁既想法,已經打左去私家問,但佢建議我見左耳鼻喉科醫生先去做,呢個星期好似過得特別慢,好想快啲見醫生,問清楚將來會點,唔洗成日心掛掛!

複式洋房

我家小姐双耳出世廿幾日failed, 兩個月後再到油麻地耳鼻喉check就双耳合格,要記得做test時,BB一定要睡得好淋,否則test result一定不好。
祝BB健康

男爵府

大宅

回覆:kkbabe9 的帖子

你去仁濟做嗰個係咪detail d check 唔同音頻反應 (ie. 個test叫BAEP)?

我個細女兩隻耳都fail咗兩次健康院, 跟住去專科再fail...專科就排咗我哋做BAEP
但我哋想快D知同埋唔想個女食藥瞓去test, 所以自己去咗養和做.. 得出個頗detail嘅report

別墅

回覆:ho3t 的帖子

仁剤做嘅係ABR
咁你小朋友最後有無事?

別墅

引用:我家小姐双耳出世廿幾日failed,+兩個月後再

原帖由 sandsandma 於 15-11-29 發表
我家小姐双耳出世廿幾日failed, 兩個月後再到油麻地耳鼻喉check就双耳合格,要記得做test時,BB一定要睡得 ...
油麻地耳鼻喉即係咩名?
聽日見完醫生都諗住再出去搵私家做
Thank you

大宅

育兒性格勳章

祝福你,一定無事的,唔好擔心

男爵府

我都有這經驗,我阿b剛出世系医院做兩次,第一次兩隻耳都fail,第二次一隻pass,一隻fail.平時同阿b講野又冇反應,之後再揾人幫佢做BAEP,即有好多野貼系個頭、耳做測試,第一次一隻pass,一隻fail.第二次結果兩隻耳都pass.因為阿b訓得(林)系好緊要,做出黎個結果差好遠!

若先睇耳鼻喉,便可以知道阿b耳內系咪有羊水或耳屎塞住所以聽唔到声音而fail.

大宅

我地係..
健康院OEM fail第一次,
跟住去聖保錄做AABR..fail咗一隻耳即時再repeat就兩隻pass..
老公唔放心...健康院再OEM都fail..
轉介去政府audiologist...再做OEM再fail..
佢就排期比我哋做AAEP..
最後去咗養和做BAEP..同政府same test不過可以唔食藥瞓覺做..
Test係會高頻同低頻嘅range𥚃面每隔一段frequency 咁去test..所以可以清楚知道去到邊一段頻率有冇聽覺神經反應..

別墅

我跟你有同樣經驗,不用擔心,沒事的。

公立醫院第二天跟我的孩子做測試,兩隻耳都過唔到,排期兩個半月再做。
超擔心,後來去咗中環一間咗間轉做聽力的地方。當日早上做測試,小朋友食完奶做,好乖,瞓得好淋,無郁。結果當然無事,佢地話應該係胎水仲係耳內。
如果你需要間公司資料我可以比你。

大宅

之前其他test係篩檢..
BAEP係診斷..所以基本上準確..
我細女到咗好低frequency某個range就冇response...算係好輕微弱聽..
佢跟手有做另外一個test係check外耳同中耳response..排除係因為耳仔𥚃面dirty or 中耳發炎

別墅

引用:之前其他test係篩檢..BAEP係診斷..所以基本

原帖由 ho3t 於 15-12-05 發表
之前其他test係篩檢..
BAEP係診斷..所以基本上準確..
我細女到咗好低frequency某個range就冇response...算 ...
Same!我仔都有做中耳檢查,耳膜無事,無積水!黎緊會約去私家再做多次訓覺test!

別墅

引用:我跟你有同樣經驗,不用擔心,沒事的。公立

原帖由 porkman 於 15-12-05 發表

公立醫院第二天跟我的孩子做測試,兩隻耳都過唔到,排期兩個半月再 ...
麻煩你pm資料比我,謝謝!

大宅

如果bb確疹聽障,盡快找教局安排配耳機和排早期訓練,早發現早帶機早訓練,聽障小朋友跟健聽小朋友無異的!

子爵府

Poo得好勳章

我BB健康院做咗兩次聽力測試都fail,想知去邊間私院再做比較好?浸會、St Paul、定養和?Thx

大宅

引用:你去仁濟做嗰個係咪detail d check 唔同音

原帖由 ho3t 於 15-12-01 發表
你去仁濟做嗰個係咪detail d check 唔同音頻反應 (ie. 個test叫BAEP)?

我個細女兩隻耳都fail咗兩次健康院, ...
請問幾錢做一次?

大宅

回覆:chinyuetbb 的帖子

養和做BAEP $2100
要有醫生/專科轉介信先得

大宅

引用:我跟你有同樣經驗,不用擔心,沒事的。公立

原帖由 porkman 於 15-12-05 發表

公立醫院第二天跟我的孩子做測試,兩隻耳都過唔到,排期兩個半月再 ...
可以俾資料我嗎?
我個仔石耳可能有問題😔

首頁

尾頁

跳至