懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問下jm們有冇人懷孕期間飲牛奶, 生出黎既bb 都冇濕疹等皮膚問題?

因為我既親戚叫我唔好飲牛奶, 會攪到第時bb 生濕疹...
(佢生左2個, 一個有飲奶, 有濕疹
第2個冇飲奶, 皮膚白滑...)

但我平日其實唔中意牛奶 & 豆奶, 家下都係每日一包好細包果隻安怡黎補鈣...

如果連細包牛奶都唔得, 我可以點做?

男爵府

回覆:懷孕期間飲牛奶, bb會生濕疹?

有咁既說法?未聽過渦,醫生話飲奶補充營養,孕期一直都有飲,bb出世無濕疹

大宅

育兒性格勳章

我飲咗20幾館媽媽奶,bb皮膚白,而且未生果xi濕

大宅

回覆:懷孕期間飲牛奶, bb會生濕疹

我陀時每日一盒屋仔奶 我囡無濕疹喎

子爵府

冇聽過,只聽過要飲多d 奶。我覺得濕疹主要係遺傳。

別墅

家人成個孕程都飲唔到奶,兩公婆都冇濕疹冇皮膚敏感,bb出世一樣有濕疹

別墅

多謝各位~~ 咁我可以繼續安心飲~~

大宅

-_- 咩理論?

別墅

唔係呱,乜唔係好既咩

翡翠宮

有咁嘅講法咩?有佐成日都飲鮮奶咼

大宅

未聽過.或者你試試飲低脂媽媽奶

水晶宮

唔係掛,邊個同你講呢樣嘢架?

大宅

我可以講, 我上一胎由知道自己 bingo 後日日一包屋仔奶飲到8個幾9個月, touchwood 我個女出世冇事~

不過我之前喺 fb D 媽媽 group 見到有媽媽 share 咗篇文章, 懷孕時飲奶確實係其中一個令BB有濕疹嘅誘因, 當然唔係有飲奶就一定有濕疹, 而且BB出濕疹可以有好多原因, 我試下再搵唔搵得返篇文章出嚟, 搵得返就喺度 share
所以我宜家陀緊第二胎, 我都唔敢飲得太密, 牛奶當然有佢嘅營養, 我一星期飲2-3日就算啦。第一胎冇事只能講好彩。

大宅

其實自己上網搵下, 都唔難搵到好多相關資料, 我節錄一下出嚟:

from 頭條日報 註冊中醫師 陳沛思

孕婦的飲食禁忌
4. 奶也要少飲。不是不能飲,而是少飲。很多孕婦以為對BB好,就飲甚麼孕婦奶粉,或常飲牛奶,以為營養豐富,對自己和胎兒成長有幫助。根據英國布里斯托爾大學研究報告,孕婦飲奶補鈣變骨鬆乳癌。根據我的經驗,不少於懷孕期飲奶的媽媽,所產下的小朋友,都有濕疹問題,或者食物敏感,尤其對奶和蛋敏感。而且我觀察到不少媽媽於懷孕初期常飲奶及「唔戒口」後於懷孕中期就出現妊娠濕疹等皮膚病。

from BK Milk 營養師曾家欣 blog

相信不少父母自少被灌輸牛奶有益健康,含豐富營養,包括鈣質。然而,筆者近年發現牛奶不是大家想像中那麼有益的!

筆者的工作常常遇到患濕疹的幼兒,數目一年比一年多,更多的是他們的父母都沒有濕疹,即他們的濕疹都不是遺傳性,是母親懷孕期間沒有戒口嗎?這些媽媽都說懷孕時已戒口,不應吃的已經不吃了!那濕疹從可而來呢?

筆者就這個問題請教醫生,醫生的答案令眾人驚訝:「嬰幼兒患濕疹有機會與母親懷孕期間飲過多牛奶有關。」原因是牛奶是給牛BB飲,不是人類的,所以飲得太多,身體有機會產生過敏。

http://www.bkmilk.com.hk/?p=127658

水晶宮

醫生有叫飲。我B九個月,未見有濕疹。

別墅

回覆 Jen_O 的帖子

超詳細~~多謝解答~~~
我都記得我曾幾何時都過類似呢d 報導~
所以都有d 驚...
但係唔飲奶, 我又怕自己唔夠鈣俾bb 同自己...所以先咁迷茫

大宅

Fre12 發表於 15-11-24 17:15
回覆 Jen_O 的帖子

超詳細~~多謝解答~~~
我頭先搵資料時見到有好多醫生, 醫師, 營養師都建議可以飲加咗益生菌嘅奶類製品, 簡單D講句即係乳酪, 同埋話豆奶都得, 咁就唔洗咁悶... 不過豆奶就建議懷孕初期唔好飲太多住, 始終豆類比較涼
咁即係話食乳酪, 飲益力多都得, 不過後者糖分較高, 少飲為妙

大宅

我自己有濕疹,陀2胎都日日飲盒仔奶,無特別戒口

2個小朋友皮膚好好,連頭泥都無

子爵府

畀面勳章

我覺得只要唔過量都冇問題

大宅

回覆:懷孕期間飲牛奶, bb會生濕疹

我大肚時一日一盒仔奶,呀b滿月到而家四個幾月都反覆地出溼疹…真係關事架?
而家已經確認左係轉天氣就會復發

首頁

尾頁

跳至