論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位姐妹,

我見大家在這個論壇發表的貼子,大多數都是一肚苦水.

眼見及此,我們為什麽不選一個代表,去立法會幫我們爭取權宜呢?

現在立法會不是正在選舉嗎?我們何不利用自已手中的選票為自已爭取保障?

要求外傭有試用期!要求外傭定期驗身!(學下新加坡,外傭大肚或證實無能力從事目前的工作就請她們走人).

不如大家跟帖呀,收集簽名,讓的議員看看我們雇主的力量,讓他們要爭取選票的,自已來找我們.

[ 本文章最後由 LLY1103 於 08-8-13 17:09 編輯 ]

大宅

貓狗褓姆

絕對贊成.

伯爵府

原文章由 LLY1103 於 08-8-13 16:04 發表
各位姐妹,

眼見及此,我們為什麽不選一個代表,去立法會幫我們爭取權宜呢?

現在立法會不是正在選舉嗎?我們何不利用自已手中的選票為自已爭取保障?

要求外傭有試用期!要求 ...

我都認為應該趁立會換屆選舉,強烈要求全面取消(not 暫免2年)向外傭僱主徵收荒謬/不公平僱員再培訓徵費!
大拿拿$400/月,真係搶$$$!

正苦已經刊憲修訂僱員再培訓徵費法例以實施暫免2年徵費,不如我地齊齊强烈要求自己區立會候選人叫正苦全面取消!

大宅

totally agreed

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

大宅

啲議员選嗰陣,講就天下無敵,但做就有心無力。眼见不少“議员明星”選嗰时打正旗號要點樣點樣为民請命,選倒之後咪咩都抛諸腦後!

佢地根本都唔知咩係民間疾苦,成日争取埋啲無啦更嘢,一係就懒係挫强扶弱,幫晒啲“弱势社群”,講真我地呢啲中產先係弱势社群!!!咩福利都無我地份,比錢養晒啲“弱势社群”就有份!

講真我就唔覺有邊啲議员會打“中產”呢隻牌,無jetso 嘛!!我地啲中產係社會上(政府眼中)被認为唔需要“照顧”同“同情”嘅一群,但真正有苦只有我地呢班中產先會“感同身受”囖!!

真希望有個中產“受害者”走出來選,但實際上我啲呢班中產,唔似啲咩大律師咩主席有大把錢,绝對有“空餘”时间走出來“为民請命”。另一啲“弱势社群”唔使做可以領综援又有allowance,跟本唔使为生計担憂,咁日日坐係屋企無嘢做,當然有大把时间去選lee 選 lo 兼久唔久走出來遊行抗議啦!!!

我地日做夜做揾三餐,返屋企仲要凑仔兼受工人氣,仲邊有时间同精力去選咩!

不過搞笑咁講,如果有個BK mami 政黨,我就一定第一個報名入黨!!!呢個政黨參選嘅話一定有大把支持!!!!

原文章由 LLY1103 於 08-8-13 16:04 發表
各位姐妹,

要求外傭有試用期!要求 ...

[ 本文章最後由 filleul 於 08-8-13 17:41 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至