懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔知你地公司係你地大肚之後有無減輕你地既工作產呢?...我就無嘞,我而家19wk,就連平時要pack箱既嘢都無人會幫吓你,雖然話d箱唔係好大(A4紙箱),但係入面放哂document都幾鬼重架,重要將佢地移嚟移去放好d,重要全部box files都要我一個執,又重又多,真係好攰,另外重有daily既文書,data entry要做,想話停吓休息一陣都無時間,唉...而家d粗重d既工夫我都係拖得就拖,唔做住咋!...不過積得太多,又無地方擺新既documents,真係煩!~執又死唔執又死...

加上自己team既人各懷鬼胎,人又少重咁樣既關係,所以唔會有人會主動幫輕吓你,因為佢地除工事外,根本就唔會同對方講嘢既,個亞頭淨係鍾意d擦鞋既人,我又唔識兼唔會咁做,所以唔得佢歡心,而我又係最遲入嚟做既,佢地根本就唔會我存在,只會各自爭上位,駁上司好感,對我呢d無關重要既同事,真係冷淡到你唔信

我真係好唔鍾意留係呢個咁既地方,好想快d走,但而家有左,兼又想儲多個錢比bb,因為諗住同老公買層平平地既樓搬開住,所以至繼續係度捱日子咋,但係好似而家咁,好攰...根本就唔想做嘢,又無個傾得到計好d既同事喎,真係苦悶到呢!...

不過都同老公傾過,諗住早d放產假,放完情願賠錢都唔會再做多一個月(因為我都係搵8千),所以咪當豪個bonus比佢地囉,況且我都無得唔咁決定,因為生左後無人幫我湊住bb,所以都要走,但係而家日日都好想快d走,無哂意志咁,日日都唔想返呀!~

別墅

無論如何,以自己身體為先,其他都係次要!最緊要你老公支持你!

祝你身心都健康!

大宅

嘩~~咩你d同事見到你大肚都唔幫吓手! 如果係咁, 不如你同上司講啦, 大肚真係唔可以做粗重野~搬搬台台更加唔得啦. pack箱我覺得ok,最緊要你自己小心慢慢執. but pack好要移開就no啦~~ 我上次大肚, 好多文件都要靠自己pack架, 因為自己d野,自己知, 如果叫其他同事pack,我驚我第時搵唔返...

更係攞埋產假先唔做啦, 我覺得依家唔做好唔抵~~

洋房

你同你上司講啦 佢而家又唔可以炒你 你都打算唔做架啦 怕咩講 當然你bb重要 我係你我一定會拿埋產假先走 仲要重野唔做 最多做多d其他野等你個組的人沒咁看不過

大宅

原文章由 sunsunsandy 於 08-8-13 17:55 發表
嘩~~咩你d同事見到你大肚都唔幫吓手! 如果係咁, 不如你同上司講啦, 大肚真係唔可以做粗重野~搬搬台台更加唔得啦. pack箱我覺得ok,最緊要你自己小心慢慢執. but pack好要移開就no啦~~ 我上次大肚, 好多文件都要靠自己 ...

同上司講都係盞哂氣,因為佢都係衰人一個,又點會體諒你呀,只會覺覺你係搵藉口唔做架咋,佢係最先知道我有左既,佢都無作出任何反應,我淨係覺得佢個面口難睇左咋,另外就得兩個爭上位有心病既自私同事,佢地個個都唔係樂於助人既人,見到佢地d面口,都廢事叫佢幫啦!~

公爵府

唔好理佢地, 粗重野唔好做, 你老細又唔可以炒你, 唔洗驚喎 !

大宅

BK Milk勳章

真係好明白你既感受!!!之前我係SALES老闆知我有左,
都無俾D容易工作我做,重落大雨叫我同佢出去收錢,現
在我無做工係屋企,雖然無收入有D悶,但可以好放心係
屋企養胎.
如你真係唔想做你可以試下同佢傾,停工留薪/早D走.

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

比著我, 我一定唔會搬 d 重野 (即係 box file, 一箱箱既文件),一下唔小心整親 或 撞親個肚咪大件事

或者你寸 d 去搵醫生寫紙比你, 話你不宜處理重物, 將呢張野交比佢, 佢真係吹你唔脹, 反正你都諗住生完後, 就飛起佢唔做

交比佢時, 仲影多個 copy, 叫佢係上面簽名, 証明收妥

梗係唔好益佢地啦!! 如果真係難頂, 咪揀放前四後六 (即係36周就唔洗返), 捱多17周啦!! 17周好快過既

如果你公司有雙糧的話, 你放產假時佢應該都要計埋比你
(哈哈!! 最多咪比返佢, 作為一個月既代通知金)

[ 本文章最後由 szeszes 於 08-8-13 21:49 編輯 ]

大宅

如果我想放完產假就辭職唔做,賠番一個月代通知金比公司,咁如果係你地會幾時通知公司呢?...

我諗如果係放產假前通知,公司會唔會唔比年尾花紅我架?因為我應該十二月放產假,正常就應該下年三月頭覆職既,而公司就下年一月年尾花紅,我諗緊好唔好攞完花紅先打返去話辭職賠錢唔做呢?...

伯爵府

我果陣就係放緊產假..就快返工時同公司講話唔做既...咁我就產假後返多兩星期..當handover 同通知期..咁我公司都好好..要我返兩星期就夠. 唔駛我返一個月or 補錢..
不過, 我果陣就同你相反...係有左之後..咩都無得做..好似個廢人咁坐係公司...攪到我都心淡..再加上放緊假時, 我自己個老細打比我..問我有無諗住唔做..唉..聽到咁我咪自己識做囉..同老公傾下..隔一星期後就覆佢話唔做囉.
雖然本身我都諗住放完產假..會做多幾個月先唔做野, 專心湊女..因為諗住生bb 時又駛左一筆..都想搵多幾個月錢幫補下呀...點知我老細咁講野...我咪索性早d 唔做囉.

大宅

原文章由 meilo 於 8/14/2008 09:40 發表
如果我想放完產假就辭職唔做,賠番一個月代通知金比公司,咁如果係你地會幾時通知公司呢?...

我諗如果係放產假前通知,公司會唔會唔比年尾花紅我架?因為我應該十二月放產假,正常就應該下年三月頭覆職既,而公司就下年一 ...

如果你真係決定放完產假唔做~~唔洗咁早講~~你1月收花紅, 3月先復職...梗係收左雙糧,花紅先啦... 我個friend佢响復職果日返公司就話唔做,即刻開張支票俾公司走人啦....

你依家最緊要唔好做任何粗重野~~擺响度先. 你唔做佢地都冇你符. 放鬆心情,因為你都諗住離開呢間公司啦,所以唔駛唔開心....慢慢養好個胎

大宅

原文章由 sunsunsandy 於 08-8-14 10:00 發表

如果你真係決定放完產假唔做~~唔洗咁早講~~你1月收花紅, 3月先復職...梗係收左雙糧,花紅先啦... 我個friend佢响復職果日返公司就話唔做,即刻開張支票俾公司走人啦....

你依家最緊要唔好做任何粗重野~~擺响度先. ...

贊成...叫咗錢先,呢D錢係代表你過去一年既努力既回報,係應得既,同埋,到時3月都未知咩境況,既然你已經準備賠錢走人,咁就唔駛諗咁多,ANYTIME都可以唔做,但一定係收咗花紅先,同埋你放假都有收入,佢都要計人工俾你,唔好唔要啦...HAAAAAAAAA

洋房

就算要走,都賺埋個產假先走啦~!
我依家29wks,本身做clerk既~
基本上我都係同你一樣咩都要做,除左pak一箱箱既野寄之外,filaing呀,攞文具呀,入data等等,咩都要做,剛剛有左既時候,都有唸過唔做既,因為我個位都要做幾多體力勞動既野,不過如果唔係度做,依個moment出去又搵唔到其他野做,唔想做大食懶,唯有忍住先囉~!

我d同事都係同你所講既一樣,個個都各懷鬼胎,又鐘意玩小圈子,依樣野真係好討厭!但唸深一層,其實邊度做野都係咁上下架喇,只要份工本質好(人工,福利,準時收工),可以cover到呢d問題既話就忍下囉,又唔係同佢地做人世~

你依家都19wks啦,個肚應該都突出來,咁你返工既時候就著多d大肚裙,話比人知你有左架,如果有重野要搬既,就直情開口叫人幫幫手,千析唔好覺得唔好意思,呢d係大肚婆既權利!!d人就算唔想,都應該會幫你既,不過你就可能要睇下人地面色囉~:;pppp:
同埋多d注意自己做野時候既姿勢,唔好整親自己為原則~

禁止發言

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我都係今個月先開始無做,原因係做得唔開心,我都掙扎左好耐,係公司日日都唔開心,D同事又御哂D野比我做,甘陀BB係開心既,點解要日日返工受苦甘,人工又唔係高,所以我都決定放棄產假

大宅

多謝你地既意見呀!~咁我都唔好咁早同公司講住,放左產先再算啦!~

大宅

係呀, 收左花紅先辭職, 仲有4個月好快過,忍下啦.
我都想走, 我想坐完月即刻返公司辭職, 返多一日工都唔想呀!

大宅

原文章由 焯賢媽咪 於 08-8-14 11:25 發表
我都係今個月先開始無做,原因係做得唔開心,我都掙扎左好耐,係公司日日都唔開心,D同事又御哂D野比我做,甘陀BB係開心既,點解要日日返工受苦甘,人工又唔係高,所以我都決定放棄產假 ...

我之前都好有咁既衝動放棄產假架,但係我地又真係需要搵多少少錢以作準備喎,所以咪唯有日日返嚟捱日子囉!~我都好想好似咁呀!~

大宅

其實你生完不如博抄, 等公司俾一個月你叫你走, 好過你自已攞一個月出來, 要博抄有幾難呀

原文章由 meilo 於 08-8-13 17:16 發表
唔知你地公司係你地大肚之後有無減輕你地既工作產呢?...我就無嘞,我而家19wk,就連平時要pack箱既嘢都無人會幫吓你,雖然話d箱唔係好大(A4紙箱),但係入面放哂document都幾鬼重架,重要將佢地移嚟移去放好d,重要全部box ...

伯爵府

原文章由 snow228 於 08-8-14 11:45 發表
其實你生完不如博抄, 等公司俾一個月你叫你走, 好過你自已攞一個月出來, 要博抄有幾難呀

但生完返去..公司又未必會咁快炒你..因為佢都怕你去投訴佢歧視你生完BB 嘛..

首頁

尾頁

跳至