自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:代友問:因為佢收到風公司下個月好似會close

原帖由 雪菜肉c 於 15-11-25 發表
代友問:
因為佢收到風公司下個月好似會close,但我又唔方便係公司幫佢打電話去勞工處問(佢都係), 想問有下無 ...
1)係,以上限$22500x年資x2/3

2)不是,舉例,mpf僱主供款$190,000,計算後長期服務金$200,000,僱主不能只付$10,000,原因是:

i)僱主已供款數目並不等於現時強積金户口內僱主供款部分,因僱員投資可賺可蝕,假如僱員投資在高風險項目,如股票市埸大跌,僱主供款部分亦蝕,舉例如蝕淨$45,000,那麼長期服務金只能對冲$45,000,僱主仍要付$155,000

ii)勞法規定僱主需於7日內支付薪金,法例包括僱主遣散/辭退員工,所以長期服務金,先由僱主全部支付給僱員,僱主隨後向强積金公司申請退回長期服務金,至於有幾多可退回,要視乎户口有幾多錢結存,但退回金額不能多過僱主支付的數目。(即是,如jm投資得道,僱主部分升值至$30萬,僱主只能收回$20萬)

明白嗎?還有其他問題嗎?

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

伯爵府

回覆 雪菜肉c 的帖子

所以我都勸人唔好博炒, 香港炒人成本好低, 羊毛出在羊身上, 唔好浪費時間仲劃花自已個record.

樓主勸下朋友唔洗咁灰, 雖然話經濟開始轉差, 但更多公司係請唔到人, 有實力好快揾到工.

大宅

雪菜肉c 發表於 15-11-25 13:31
唉, 咁就係最慘嘅情況...........
佢之前2 老生cancer, 都使左一大筆錢,

既然你朋友剛用左一大筆錢,你可以安慰佢,阿Q啲咁諗,現在有筆原本未到65歳都未有得攞嘅錢可以使住先!

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

wawaliluk 發表於 15-11-25 13:49
ii)勞法規定僱主需於7日內支付薪金,法例包括僱主遣散/辭退員工,所以長期服務金,先由僱主全部支付給僱員,僱主隨後向强積金公司申請退回長期服務金,至於有幾多可退回,要視乎户口有幾多錢結存,但退回金額不能多過僱主支付的數目。(即是,如jm投資得道,僱主部分升值至$30萬,僱主只能收回$20萬)
呢個point 唔係好明?

咁如果佢a/c 係蝕嘅, 係咪唔可以攞足$20萬?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:Quote:tommyxsarah 發表於 15-11-25 13:37

1) LP = 遣 散 費 ?
2) 即係果20萬, 我朋友係會收到由公司開嘅支票, 亦都唔需要擺返入自己MPF A/C?
1-5都係, 至於6>最好係公司全數比晒你fd先,咁就唔駛擔心等出票等得耐!

放下自在

水晶宮

Hanayori 發表於 15-11-25 13:50
回覆 雪菜肉c 的帖子

樓主勸下朋友唔洗咁灰, 雖然話經濟開始轉差, 但更多公司係請唔到人, 有實力好快揾到工.
禾會將你呢句祝福影比我朋友睇,
真心代佢多謝你

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:wawaliluk 發表於 15-11-25 13:49 ii

呢個point 唔係好明?

咁如果佢a/c 係蝕嘅, 係咪唔可以攞足$20萬?
唔關事,計到20萬就可攞20萬
只係僱主對沖多定少
以拎錢走當時計,僱主部分有19萬,佢咪對沖19萬,公司俾1萬。如僱主部分蝕到得12萬,就對沖12萬,公司俾8萬

活在當下,愛得及時

水晶宮

loveDD 發表於 15-11-25 13:51
既然你朋友剛用左一大筆錢,你可以安慰佢,阿Q啲咁諗,現在有筆原本未到65歳都未有得攞嘅錢可以使住先!
...
你講中哂禾心入面果句,
所以禾要make sure 佢係可以有$20萬頂住先用, 先可以同佢講,

因為佢阿爸上星期先知有cancer, 仲要係4 期,

我真心都鄧佢心up 都慌張.

水晶宮

pm1202 發表於 15-11-25 14:01
唔關事,計到20萬就可攞20萬
只係僱主對沖多定少
以拎錢走當時計,僱主部分有19萬,佢咪對沖19萬,公司俾1 ...
ic,
即係點都唔影響我朋友而家呢一刻遺散攞走果$20萬.

只不過係僱主要比幾多墊底費, 對嗎?

子爵府

引用:Quote:tommyxsarah+發表於+15-11-25+13:37+

1) LP = 遣 散 費 ?
2) 即係果20萬, 我朋友係會收到由公司開嘅支票, 亦都唔需要擺返入自己MPF A/C?
1)LP 長期服務金
2)-6)係
7) 視乎mpf 公司 一般收齊文件半個月內

個人建議最好公司出先 , 驚mpf 公司寄失甘點算

珍珠宮

引用:+本帖最後由+雪菜肉c+於+15-11-25+13:55+編

代友問:
你真好,安慰朋友也不忘幫他,希望他快點找到工作!

水晶宮

tommyxsarah 發表於 15-11-25 14:05
1)LP 長期服務金
2)-6)係
7) 視乎mpf 公司 一般收齊文件半個月內
但由公司代出or mpf 出,
可以由朋友揀嗎?

定係由老闆決定?

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:pm1202+發表於+15-11-25+14:01+唔關

ic,
即係點都唔影響我朋友而家呢一刻遺散攞走果$20萬.
係,顧主要先比佐錢,之係顧主係mpf對沖。

子爵府

回覆:遣散費問題 (急)

等炒無著數 除非即炒 賠多一個月

水晶宮

sarali 發表於 15-11-25 14:06
你真好,安慰朋友也不忘幫他,希望他快點找到工作!
禾咩都唔識, 當一刻連禾都呆左,
只可以借對耳仔比佢.

你地仲好,

個個即刻用lunch 時間打千字文比禾,

禾真係好感動,

真架, 眼都紅哂架...........

子爵府

引用:Quote:tommyxsarah+發表於+15-11-25+14:05+

但由公司代出or mpf 出,
可以由朋友揀嗎?
要相方同意
因為 有mpf 表格簽 公司同僱只一齊簽
員工可要求公司出 但公司亦可要求mpf 公司出

水晶宮

tommyxsarah 發表於 15-11-25 14:10
要相方同意
因為 有mpf 表格簽 公司同僱只一齊簽
員工可要求公司出 但公司亦可要求mpf 公司出
icic,
但就算係mpf出, 都應該一個月內收到錢.

侯爵府

引用:Quote:原帖由 雪菜肉c 於 15-11-25 發表代

原帖由 wawaliluk 於 15-11-25 發表
1)係,以上限$22500x年資x2/3

2)不是,舉例,mpf僱主供款$190,000,計算後長期服務金$200,000,僱主不能只 ...
8卦一問,見第二講到,如果mpf蝕左,咁僱主要補回差額,但如果mpf係有收獲,例如,$210000。咁僱主係咪唔駛再拎錢出黎?

子爵府

回覆:雪菜肉c 的帖子

係 但mpf 文件 由您公司交mpf 公司
仲要齊文件
所以保障自己 一定係公司出先

子爵府

回覆:Minnacat 的帖子

係呀 僱主唔洗補錢添

首頁
12345...7

尾頁

跳至