論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

第1個係bun,都唔係好記得用乜途徑請佢,總之唔係 thru agent。又係做o左唔夠二三日就唔做,好彩都未帶佢去驗身同買保險又唔駛比番機票錢,冇乜損失只係照比人工,如果唔係就損失大啦 佢o既理由係話要頂阿妹,因為佢阿妹大肚喎,好"間硬":;pppp:
第2個係完約o既Yan由朋友介紹,佢之前係underpaid,但我係比fullpaid,剩係放2day sunday, 公眾假期又唔放足 (係佢自己自動波,我冇特別要求,冇補錢)一做就6年啦 到第2個contract 都係放3 day sunday,第3個contract就放足4 day,不過佢都唔會放足,有時仲係下畫先至放假,放假前亦會等我大女上完興趣班之後帶返屋企,唔放假都起屋企做o野。佢最錫係細女,因為係佢睇住我大肚,睇住bb出世,跟住由佢湊到4歲。完約之後佢冇返印尼,我只係比$5000 (long servive +機票錢)佢,而家放假都返o黎探我地:lol: 而家呢個都係佢幫我教o既。

第3個yan係thru而家比人勁鬧果間agent 陽x,相信都係樹大有枯枝o者,因為follow 果個staff都好ok。呢個都剩係放2day sunday, 公眾假期又唔放足,雖然唔係好跟instruction做o野不過都會交足功課,放假前都會帶細女去學o野先至放假(由我接放學),放完假返o黎都會幫我prepre lunch box,同細女沖涼、掃地、倒垃圾,但係好可惜佢因為屋企有事要提早完約,返去之後唔再返香港,因為佢都save o左d money返印尼開鋪頭。佢9月走,但係都冇偷懶而家仲有洗窗簾,差唔多用哂o既o野都幫我買定先,佢仲好願意簽番哂所有收據,我有送o野比佢同埋我寫一封好o既reference letter比佢,佢已經好開心,話太太好幫佢,唔該哂喎
因為細女得8歲而我又係在職mani,所以我仲要請多1個yan,但唔知點解總係覺得呢個新o既會冇咁乖,唔知係唔係睇得多咁多mani唔開心o既經歷,而且我簽佢果時係$3480,唔知佢會唔會搏炒搵新僱主出新人工,其實我都唔係好so,我係要比levy果一班o黎架,佢resign仲好,因為2年內包換只不過蝕張機票錢,咁我就可以唔駛再比levy,事關就算新呢個做得好,冇事冇幹都唔會同佢續約,因為兩年後小朋友都大啦,唔需要再請工人,咁我都冇得enjoy免levy

別墅

做乜吾請返六年個印啫, 聽你講佢幾好呀, 你又同佢clear cutd long term pay

原文章由 BVmama 於 08-8-14 10:53 發表
第1個係bun,都唔係好記得用乜途徑請佢,總之唔係 thru agent。又係做o左唔夠二三日就唔做,好彩都未帶佢去驗身同買保險又唔駛比番機票錢,冇乜損失只係照比人工,如果唔係就損失大啦 佢o既理由係話要頂阿妹,因為佢阿 ...

複式洋房

原文章由 wng7666 於 08-8-14 11:07 發表
做乜吾請返六年個印啫, 聽你講佢幾好呀, 你又同佢clear cut左d long term pay。

聽講佢跟太太返大陸做

首頁

尾頁

跳至