嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿b9個幾月,食緊爛飯仔,但細半碗仔食食成個幾兩個鐘,因為佢成日含住唔吞唔,有咩方法可以逼佢食快d?

咁樣食法天光食到天黑都未飽咁,成完飯2個鐘佢已經想食奶,係咪即係食未飽飯仔?

大宅

回覆:bb成日含住飯唔吞

其實含飯系冇益,仲要食成個幾兩個鐘,試下㷛粉麵比佢食,如再系冇胃口,食翻奶先,再過一排先食飯仔,我個B都咁架

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

試下轉食材。

另外係唔好無止境咁餵,你同佢都辛苦。餵1個鐘乜都夠,佢唔食就算。佢而家仲細,佢早左喊的話可以俾奶。第日佢大d 有認知時,就要縮短食飯時間,最終目標係食飯食半個鐘,唔食等下一餐。你既責任係俾最好既食物,食幾多係bb 自己決定。

大宅

引用:其實含飯系冇益,仲要食成個幾兩個鐘,試下

原帖由 bbcome123 於 15-11-27 發表
其實含飯系冇益,仲要食成個幾兩個鐘,試下㷛粉麵比佢食,如再系冇胃口,食翻奶先,再過一排先食飯仔,我個 ...
佢又唔係無胃口唔食,我用匙在佢咀唇了下,佢又幾啖囉

大宅

引用:試下轉食材。另外係唔好無止境咁餵,你同佢

原帖由 bosch 於 15-11-27 發表
試下轉食材。

另外係唔好無止境咁餵,你同佢都辛苦。餵1個鐘乜都夠,佢唔食就算。佢而家仲細,佢早左喊的 ...
基本上每日我都會煑不同款的菜+肉嘅飯仔俾佢試,但食樣樣都係咁,不過粉麵就未試過

leung_fatfat 發表於 15-11-26 23:38
阿b9個幾月,食緊爛飯仔,但細半碗仔食食成個幾兩個鐘,因為佢成日含住唔吞唔,有咩方法可以逼佢食快d?

...
您好leung_fatfat, 可以等BB肚餓先餵佢, 有肚餓感覺BB自然會食得好D, 每餐食固體時間盡量約30分鐘完成, BB唔願意食都唔好太勉強佢, 寧願下一餐食返多少少; 另外可以試試轉唔同食材, 例如剪碎上海麵、烏冬、ABC粉等, 再配搭顏色鮮艷嘅食材, 又可以俾BB拎住自己食; 多D俾BB同食野叻嘅小朋友一齊開餐, 透過模仿BB都會食得叻D呀。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

引用:Quote:leung_fatfat 發表於 15-11-26 23:38

原帖由 Angela@牛欄牌媽咪專線 於 15-11-27 發表
您好leung_fatfat, 可以等BB肚餓先餵佢, 有肚餓感覺BB自然會食得好D, 每餐食固體時間盡量約30分鐘完成, BB ...
等佢餓先餵咁個schedule咪亂晒?而家係:
7:15am 奶
11:00am 飯
3:30pm 水果,星星餅,小食
7:00pm 飯
10:30pm 奶

我唔想呢個schedule有變,因為要就返自己返工同埋佢訓左仲要好多家務要做

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

leung_fatfat 發表於 15-11-27 23:19

11am 同7pm 都係主餐,我覺得隔得太耐。 2pm 一餐,4pm 小食可能會好d?或者11am 小食,2pm飯,4pm 小食?

我係三餐主餐同大人差唔多時間食,中間夾2餐小食,bb 夜訓時會加支睡前奶。

瑪瑙宮

leung_fatfat 發表於 15-11-27 13:37
基本上每日我都會煑不同款的菜+肉嘅飯仔俾佢試,但食樣樣都係咁,不過粉麵就未試過

...
小朋友就係咁,一有主見日日挑戰我地咁。

你可以試下響粥仔加芝士,睇下佢食唔食。除左粉麵,仲可以俾糊仔,薯蓉,麵包等。同時注意食物硬度,有d bb 對呢方面都好有要求。

大宅

引用:Quote:leung_fatfat 發表於 15-11-27 23:19

原帖由 bosch 於 15-11-28 發表
11am 同7pm 都係主餐,我覺得隔得太耐。 2pm 一餐,4pm 小食可能會好d?或者11am 小食,2pm飯,4pm 小食? ...
唔係隔耐d等佢覺餓先食得好d咩?

瑪瑙宮

leung_fatfat 發表於 15-11-28 11:33
唔係隔耐d等佢覺餓先食得好d咩?
隔耐d 係好,3-4小時都ok。 只係兩餐飯 (主餐)隔8個鐘,中間只係小食,好似好耐咁。

你俾既小食會唔會食到bb 好飽?

大宅

引用:Quote:leung_fatfat 發表於 15-11-28 11:33

原帖由 bosch 於 15-11-29 發表
隔耐d 係好,3-4小時都ok。 只係兩餐飯 (主餐)隔8個鐘,中間只係小食,好似好耐咁。

你俾既小食會唔會 ...
通常都係食幾粒星星餅,半盒啤梨蓉 /水果乳酪/幾片水果咁

大宅

引用:Quote:leung_fatfat 發表於 15-11-28 11:33

原帖由 bosch 於 15-11-29 發表

你俾既小食會唔會 ...
咁係咪要小食時改返奶?

leung_fatfat 發表於 15-11-27 23:19
如果想keep住呢個時間表, BB食唔哂/ 食得慢時盡量唔好太勉強佢, 小食份量亦留意唔好影響到下一餐胃口, 等BB習慣返食固體時有肚餓感覺, 一般慢慢都會食得好D, 媽媽加油!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

瑪瑙宮

leung_fatfat 發表於 15-11-29 11:27
咁係咪要小食時改返奶?

唔好轉奶,食小食係keep 住bb 唔會肚餓之餘,仲要俾機會俾佢去練習咀嚼。

如果你要轉奶,可能要搵其他時間去俾水果或小食。

大宅

引用:Quote:leung_fatfat 發表於 15-11-29 11:27

原帖由 bosch 於 15-12-01 發表
呢幾晚我餵佢一個鐘就食完,不過要不斷push佢,同埋覺得佢食完d都好似唔係好夠飽咁,咁點算?

首頁

尾頁

跳至