自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:俾99 激到我想發癲(呻post) - **UPDATE**

比我真係剷到我99 七彩!

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 bowling2004 於 15-11-30 發

原帖由 小小魚媽 於 15-11-30 發表
唔彈6299咪彈你老公囉,佢哋話你,你都可以大條道理:你哋彈我個仔,我彈返你個仔啫,你哋有着數添,我個仔 ...
我冇呀! 而家諗番都覺得太容忍佢哋

子爵府

減齡達人勳章

回覆:俾99 激到我想發癲(呻post) - **UPDATE**

唔問過你就帶到咁遠,仲要咩都唔帶,真係嘔血

子爵府

bowling2004 發表於 15-11-30 14:53
樓主講啲嘢你知!
我仔細個嗰陣,我老爺試過用橡筋彈我仔手背,係彈咗好多下。 嗰陣我仔得11個月大。彈到手 ...

如果我係你,當時會直接行埋C6度,唔出聲一嘢用盡力彈佢隻耳仔,仲要笑笑口講同你玩下啫,你都未喊,但我個仔喊咗好耐啦

子爵府

好搞笑。14個月bb玩到啲咩?而且佢要睇住bb更加玩唔到野。又冇帶野食又冇帶衫。。。去黎食風呀?

大宅

引用:回覆 vivian468 的帖子樓主無發過99脾氣。

原帖由 YongXin 於 15-11-30 發表
回覆 vivian468 的帖子
我覺得佢唔係惡意害個孫,
可能係寂寞見人地去迪士尼玩又唔想自己一個去玩先咁做,
如果講道理佢唔聽,
就盡量唔好俾佢單獨見個孫,
而我相信樓主都會採取呢個做法;
但我見到上面d回覆話要鬧佢, 爆佢, 剷佢, 甚至有人話應該琴佢兩巴,
我覺得好唔尊重, 實在睇唔過眼

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:vivian468 的帖子

如果係惡意害孫既, 直情唔係人啦下話?

問題係食到一把年紀仲無厘分寸, 將個孫既利益擺到最後, 仲唔認錯就抵鬧.

事情未發生就話慢慢教避免嫲孫共處. 但依家係阿嫲先斬後奏, 闖咗禍仲要呵反企轉頭

巧明顯你同阿嫲一樣, 講極都唔明個重點同個重要性響邊.

大宅

引用:如果係惡意害孫既, 直情唔係人啦下話

問題係食到一把年紀仲無厘分寸, 將個孫既利益擺到最後, 仲唔認錯就 ...
其實我最嬲係睇到網友既評論,
係咪喺網上面講野成本低唔駛負咩責任就可以講得咁過份?
定係現實生活都係差唔多?
好多時佢地無企喺唔同角度去諗,
只係一味討伐。

講真我覺得重點係解決問題,
睇到樓主上面回覆覺得佢係理智解決問題所以我認為佢處理無乜問題;

但係有部分回覆令我諗起企喺街到鬧交發脾氣嗰d人,
而我既父母亦經常因小事鬧交,
所以我只想提醒雖然你地可能覺得自己係有道理,
但表達時應顧及其他人既感受。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 YongXin 於 15-11-30 發表回

原帖由 vivian468 於 15-11-30 發表
我覺得佢唔係惡意害個孫,
可能係寂寞見人地去迪士尼玩又唔想自己一個去玩先咁做,
如果講道理佢唔聽,
大家討論區都係講下啫, 唔通真係摑佢兩巴咩… 但我唔認同你所謂上一代同我地一代唔同啫... 我唔覺得上一代嘅人就可以亂黎

珍珠宮

引用:如果係惡意害孫既, 直情唔係人啦下話

問題係食到一把年紀仲無厘分寸, 將個孫既利益擺到最後, 仲唔認錯就 ...

成段野我最認同佢話99 唔係惡意害孫, 咁我都信嘅, 想整病一個BB 開凍水淋佢已經得啦, 駛乜特登去迪士尼吹風。 不過佢唔尊重我, 加上當個孫係打卡工具就絕對係事實囉…

珍珠宮

引用:Quote:bowling2004 發表於 15-11-30 14:53

原帖由 咪肥媽媽 於 15-11-30 發表
呢個方法幾好喎

伯爵府

叻叻勳章 畀面勳章

99好癲,比我已發火。

子爵府

引用:Quote:原帖由 YongXin 於 15-11-30 發表如

原帖由 vivian468 於 15-12-01 發表
其實我最嬲係睇到網友既評論,
係咪喺網上面講野成本低唔駛負咩責任就可以講得咁過份?
定係現實生活都係差 ...
你真是好笑,我們啲評論唔理人感受?你係阿99呀?定係99啲人呀?我們要顧吓99感受?咁阿99做野之前有無顧吓個孫阿媽嘅感受呀?佢真是咩都無帶就的左個孫出去喎,連自己個腦都無帶喎,做錯野唔使比人鬧呀?你試吓返工唔帶腦,睇吓比人小到咩程度?99無惡意又點呀,佢的所作所為的確係害緊個孫喎,你又試吓,殺左人同個官講,我無惡意㗎, but你真是殺左人喎,但我真是無惡意㗎,唔覺意之嘛,睇吓個官點講

大宅

引用:Quote:原帖由 vivian468 於 15-11-30 發表

原帖由 Lovelovebear 於 15-12-01 發表
大家討論區都係講下啫, 唔通真係摑佢兩巴咩… 但我唔認同你所謂上一代同我地一代唔同啫... 我唔覺得上一代 ...
當然唔止上一代同下一代係有分別,
每個人因成長背景都有分別的。

以我父母為例,
佢地因工作關係講野習慣粗鄙d,
而我同家姐就斯文d;
當我地唔認同父母既做法我地會好聲好氣講道理,
雖然要花較長時間,
但我地絕對願意為父母付出自己心機同時間,
因為喺我地成長既時候佢地同樣對我地付出好多;
而我地到宜家發現佢地都有慢慢改善壞習慣,
我知個個性格唔一樣,
純粹分享下~~^^

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

照道理父母做多禾哋幾十年人, 企哋應該成熟穩重過禾哋, 係身為長輩以經驗提點下一代.

樓主呢個 case 令禾覺得係一個 60 歲既人仲係成個反叛青少年貢囉.

無端端要教埋老公個阿媽, 仲要唔知企幾時又出招. 樓上貢巧耐心, 不如拍硬檔幫手再陪訓吓阿嫲.

子爵府

引用:照道理父母做多禾哋幾十年人, 企哋應該成熟

原帖由 YongXin 於 15-12-01 發表
照道理父母做多禾哋幾十年人, 企哋應該成熟穩重過禾哋, 係身為長輩以經驗提點下一代.

樓主呢個 case 令禾 ...
咪就係囉,做多我幾廿年人,做野唔帶腦唔諗後果無planning仲要唔認錯,簡直係細路的壞榜樣,點做長輩呀?定係,阿99你食鹽多過我,多得濟,食壞左個腦呀?

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:beehoneybee+發表於+15-11-30+09:50+

原帖由 Lovelovebear 於 15-11-30 發表
唔知呀, 99 尋日趁我上午出街已經上左屋企"探b" 喇.... 仲同老公講, 話我怪獸家長太保護個小朋友... 愈講愈 ...
佢仲敢上黎

愛 我 就 別 傷 害 我

大宅

俾少少教訓99囉,以bb病左要安靜休養為由,謝絕訪客,唔俾99上黎一頭半個月,唔知可唔可行?

首頁

尾頁

跳至