烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

民房

我無試過,但我記得看示範時個sales話得,當時仲有客人話佢時時用來燉木瓜和燕窩,你去counter問吓sales啦!

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 whkaren_ng 於 08-8-28 22:02 發表
請問高速煲可唔可以用黎燉補品呢?? 我好想買個電子燉盅/煲, 如果高速煲可以燉野的話就好了.

當然可以, 你照用燉盎燉, 煲底落個短腳蒸架, 落水, 放燉盅, 就可以燉了, 不過大既燉盎連蓋+腳架, 可能會高過煲身既高度, 你用細燉盅就冇問題, 我用大燉盅既話, "com"唔到蓋, 我會用一個不锈鋼碟反轉當蓋用, 記住, 燉盅個蓋位要同高速煲有距離, 因為唔可以阻住噴氣!!

要燉4個鐘既野, 燉1個半鐘已足夠, 高速煲只係需要正常時間既3份一!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

別墅

mclam,

真係謝謝你的回答, 我明白了.
我就係怕放完個燉盅後, 個煲蓋蓋不上.
好, 我會用你個方法的了.
我想我好快就會去買一個高速煲喇!! thx.

原文章由 mclam 於 08-8-31 17:19 發表

當然可以, 你照用燉盎燉, 煲底落個短腳蒸架, 落水, 放燉盅, 就可以燉了, 不過大既燉盎連蓋+腳架, 可能會高過煲身既高度, 你用細燉盅就冇問題, 我用大燉盅既話, "com"唔到蓋, 我會用一個不锈鋼碟反轉當蓋用, 記住, ...

男爵府

妳會買邊款呀?
我都諗住買
"L"字頭 9L $2380

原文章由 whkaren_ng 於 08-8-31 22:02 發表
mclam,

真係謝謝你的回答, 我明白了.
我就係怕放完個燉盅後, 個煲蓋蓋不上.
好, 我會用你個方法的了.
我想我好快就會去買一個高速煲喇!! thx.

...

男爵府

尋日同老公講起買高速煲, 佢話"高速煲"咪就係"壓力煲", 乜依家改咗名呀?
佢話佢對壓力煲都係無信心喎! 反而真空煲佢就話okay可以買law!

別墅

我未決定呀, 不過應該唔會"L"字頭個隻了, 太貴了!

原文章由 琋琋BB 於 08-9-1 09:38 發表
妳會買邊款呀?
我都諗住買
"L"字頭 9L $2380

洋房

原文章由 chowhui97 於 08-9-1 14:24 發表
尋日同老公講起買高速煲, 佢話"高速煲"咪就係"壓力煲", 乜依家改咗名呀?
佢話佢對壓力煲都係無信心喎! 反而真空煲佢就話okay可以買law!

agreed. 真空煲 is safer. no explosion. I would not try to let my maid use it because she always forgets things.

首頁

尾頁

跳至