烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

唉~
諗左好耐...都唔知買真空煲好定係高速煲好

男爵府

mclam謝謝妳的回覆

我都好想買L字頭果隻高速煲
但係想請問果d"吱吱"聲會響幾耐架?
係唔係好大聲架?我老公唔俾我買高速煲就係因為話"吱吱"好刺耳同埋高速煲好危險喎.............
妳可唔可以俾d意見我呢?

原文章由 mclam 於 08-8-24 00:10 發表

兩樣我都有, 不過我成日都係用高速煲, 因為煲45-60分鐘已經係老火湯, 高速煲一樣好慳火, 當大滾之後個煲發出"吱吱"聲就可以轉用細火煲!! 而真空煲就要明火煲20-30分鐘先可以放入個外殼度, 幾個鐘頭之後, 拎返出黎 ...

男爵府

mclam:

thank you so much!
妳解釋得好詳細呀!我已經對高速煲了解左好多了
我會去千色店睇下"L"字頭果隻高速煲既示範先
咁妳而家用緊邊隻牌子呢?

原文章由 mclam 於 08-8-25 14:02 發表

"L"字頭個隻我未用過, 因為真係好貴!! 你可以去睇下示範!!
"吱吱"聲, 會係當水滾之後, 開始"噴氣", 就會有"吱吱"聲, 當聽到"吱吱"聲, 就轉用小火黎煲, 呢種聲會一路響, 直至煲好熄火, 熄火之後, (唔好即刻打開個煲 ...

男爵府

我都係見BK好多媽咪話"L"字頭個煲好所以會考慮買哩個牌子
其實哩個牌子d wor都好好用,不過真係好好好好貴囉
一隻 wor $3700

原文章由 mclam 於 08-8-25 14:30 發表

我用緊"Kern"家能牌, 因為平d, 我已經用左3年, 不過我唔推介呢隻, 因為"com"蓋個陣個位如果對得唔準, 就好難先蓋得好, 下次再買, 我會買"特福"。不過高速煲如果用得好, 閒閒地用十年八年。
"L"字頭好多媽咪都話好 ...

男爵府

hehe....剛剛同個同事講起高速煲
我同事叫我買Fissler哩個牌子
佢話唔嘈又好用...
但係就好鬼貴囉
8L都要$34XX
點買呀................?

原文章由 mclam 於 08-8-25 15:10 發表

係呀, 佢d 野真係好貴, 不過我諗佢貴得黎係有原因既。

鑊我就真係唔識用, 試過用五層鑊, 痴到阿媽都唔認得, 最後都係放棄, 用返易潔鑊啦!!

我個真空煲係我老媽子比我既, 佢見人地話好用, 佢又買, 用左冇3次, 就 ...

男爵府

真係好貴
但係都心郁郁想買佢個高速煲
因為唔嘈...
我老公成日話驚高速煲太嘈會嘈住BB sleep ar

原文章由 Fatima_melanie 於 08-8-25 17:55 發表
Fissler d 煲好好用, '降'水靚, 用左七八年都仲好似新的一樣, 落在粗用的工人姐姐手都頂得順, 用電磁爐仲特別好, 因為'降'水靚導電特別好, 不過買齊一套煲就好鬼貴.

我無用過高速煲, 每次行埋示範, c6就話會爆炸, ...

男爵府

妳估得無錯...
我果個係開放式廚房....

原文章由 mclam 於 08-8-25 23:43 發表

你有冇聽過先? 我覺得冇可能一d 聲都冇囉, 我又唔覺得d 聲會嘈到bb 訓覺喎, 除非你係開放式廚房啦!!

男爵府

我尋日去睇過"L"字頭果隻高速煲既示範了
唔嘈喎我覺得
係有聲..不過可以接受
俾想像中靜好多tim ar
不過仲未買呀
因為真係好貴....$2380
因為我用電磁爐
所以會貴少少

原文章由 mclam 於 08-8-26 14:41 發表

下? 我又唔覺好煩喎, 可能我煲緊湯會行左出廳啦, 其實用高速煲煲老火湯, 最多都係一個鐘唧!!

男爵府

妳會買邊款呀?
我都諗住買
"L"字頭 9L $2380

原文章由 whkaren_ng 於 08-8-31 22:02 發表
mclam,

真係謝謝你的回答, 我明白了.
我就係怕放完個燉盅後, 個煲蓋蓋不上.
好, 我會用你個方法的了.
我想我好快就會去買一個高速煲喇!! thx.

...

首頁

尾頁

跳至