烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 琋琋BB 於 08-8-23 22:04 發表
唉~
諗左好耐...都唔知買真空煲好定係高速煲好

兩樣我都有, 不過我成日都係用高速煲, 因為煲45-60分鐘已經係老火湯, 高速煲一樣好慳火, 當大滾之後個煲發出"吱吱"聲就可以轉用細火煲!! 而真空煲就要明火煲20-30分鐘先可以放入個外殼度, 幾個鐘頭之後, 拎返出黎又要煲30分鐘咁上下, 其實時間加埋就等於用高速煲一次過煲既時間。
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 ru_663th 於 08-8-24 01:10 發表

如果買真空煲,3人飲要咩size arm? (c6 like飲湯2-3碗)
邊度買平d?thanks

你要親自去睇下個size 先得喎, 因為個外殼都幾厚架, 你可以問下d sales!

如果照我既計算方法, 係每人會飲幾多碗湯, e.g. 每人2-3碗既, 3個人就落8-9飯碗水+2碗水(煲個陣蒸發左), 落左水既份量先落湯料, 要計埋d 湯料會唔會好吸水, 好似藥材個類, 如果d 藥材冇預先浸, 咁煲個陣會"索"左d 水, 你煲多幾次就會知個份量架啦!!

邊度平真係唔知喎, 不過通常聖誕或過年會平d !!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 琋琋BB 於 08-8-25 10:37 發表
mclam謝謝妳的回覆

我都好想買L字頭果隻高速煲
但係想請問果d"吱吱"聲會響幾耐架?
係唔係好大聲架?我老公唔俾我買高速煲就係因為話"吱吱"好刺耳同埋高速煲好危險喎.............
妳可唔可以俾d意見我呢?
...

"L"字頭個隻我未用過, 因為真係好貴!! 你可以去睇下示範!!
"吱吱"聲, 會係當水滾之後, 開始"噴氣", 就會有"吱吱"聲, 當聽到"吱吱"聲, 就轉用小火黎煲, 呢種聲會一路響, 直至煲好熄火, 熄火之後, (唔好即刻打開個煲蓋)個煲會進行自動放氣, 大約15-20分鐘, 放完氣之後先好打開蓋。
"吱吱"聲唔係好刺耳, 因為隻隻高速煲都唔同, 你可以去睇示範, 聽下d 聲。國產高速煲就危險, "L"字頭個隻煲出左好耐, 我見有d 媽咪都話用左成10年。我老公開頭都勁反對我買高速煲, 佢話好危險, 我冇理佢, 買左返黎之後, 教識佢用, 佢家陣成日都用, 我就差唔多日日都用黎煲湯, (老火湯都係水滾之後, 吱吱聲計45-60分鐘就煲好, 滾湯15分鐘已經攪掂), 我仲會用黎蒸年糕、蘿蔔糕、烚糭、炆豬手(炆豬手噴15分鐘夠晒), 上次老公怕唔淋, 噴左20分鐘, 成隻豬手散晒!!
基本上高速煲(唔係國產), 如果正確使用, 係好安全既。

平時煲老火湯要3個鐘, 高速煲用一個鐘就攪掂(3份1時間), 同埋佢因為開始噴就轉細火, 慳左好多煤氣。

如果你係用電磁爐, 買煲個陣要留意, 睇下電磁爐岩唔岩用!!

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 chowhui97 於 08-8-25 11:43 發表
咁高速煲同真空煲啲味有無分別? 啲"湯咋"係咪會溶晒呢?

我遲啲會請工人, 睇火應該無問題, 但係我可能會一星期煲多幾次湯飲, 咁買個高速煲或真空煲有無用呢?? 高速煲駛唔駛插電呢? ...

高速煲同真空煲既分別係:

高速煲用明火, 水滾之後開始噴氣就轉細火煲, 老火湯噴一個鐘咁上下, 如果熄火之後, 自動排氣完, 唔打開個蓋, d 湯係1個鐘頭都仲好熱, d 豬骨都會淋埋, 當然唔係散晒, 即係可以咬得碎。如果你想溶d , 可以開蓋之後, 用野將d "渣"叉爛, (我煲粉葛鯪魚湯一定會係煲好之後叉爛條魚), 再用明火滾10分鐘, 唔lock 掣(個煲唔lock 掣就同普通煲冇分別), d 湯一定溶。
至於真空煲, 好多人如果要返工, 就會係早上將湯先煲30分鐘, 跟住將個內膽放入個外殼裡面, d 湯會繼續keep 住係滾既狀態, 即係好似煲緊, 但係唔需要用火, 夜晚放工, 拎返個內膽出黎, 用明火煲30分鐘, 即係好似煲左幾個鐘咁。

如果睇火冇問題, 我覺得高速煲會好d , 煲湯一次過, 唔駛好似真空煲咁, 其實湯大長時間煲住就唔係幾好既, 用高速煲, 一次過煲連放氣個半鐘一定得。

兩款煲都唔駛插電, 都好慳火, 其實高速煲如果唔加壓(用個蓋加壓)係同普通煲冇分別。

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 琋琋BB 於 08-8-25 14:16 發表
mclam:

thank you so much!
妳解釋得好詳細呀!我已經對高速煲了解左好多了
我會去千色店睇下"L"字頭果隻高速煲既示範先
咁妳而家用緊邊隻牌子呢?

...

我用緊"Kern"家能牌, 因為平d, 我已經用左3年, 不過我唔推介呢隻, 因為"com"蓋個陣個位如果對得唔準, 就好難先蓋得好, 下次再買, 我會買"特福"。不過高速煲如果用得好, 閒閒地用十年八年。
"L"字頭好多媽咪都話好好用, 但係我一來覺得好貴, 二來個煲口窄d , 我成日蒸糕, 唔係幾方便。

我差唔多日日都用高速煲架, 煤氣費2個月都係400幾蚊咁上下!!

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 琋琋BB 於 08-8-25 14:39 發表
我都係見BK好多媽咪話"L"字頭個煲好所以會考慮買哩個牌子
其實哩個牌子d wor都好好用,不過真係好好好好貴囉
一隻 wor $3700

係呀, 佢d 野真係好貴, 不過我諗佢貴得黎係有原因既。

鑊我就真係唔識用, 試過用五層鑊, 痴到阿媽都唔認得, 最後都係放棄, 用返易潔鑊啦!!

我個真空煲係我老媽子比我既, 佢見人地話好用, 佢又買, 用左冇3次, 就比埋我, 佢係傳統老人家, 鍾意用明火煲湯煲幾個鐘, 真空煲岩在職媽咪。個真空煲我好少用, 除左個高速煲拎去整個陣(好怕佢用唔到, 一整就兩個week), Kern 呢個牌子, 真係麻麻地, 個蓋com 得唔好又噴唔到氣, 不過我+陣冇錢買, 用住先。
唔記得同你講, 高速煲個蓋係用黎加壓, 佢裡面會有條膠圈, 如果條膠圈老化, 就要拎個蓋去換膠圈, 你買個陣要問埋個sales膠圈呢個問題。

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 琋琋BB 於 08-8-25 16:00 發表
hehe....剛剛同個同事講起高速煲
我同事叫我買Fissler哩個牌子
佢話唔嘈又好用...
但係就好鬼貴囉
8L都要$34XX
點買呀................?

又真係好貴喎, 不過"L"都唔平架, 我覺得你睇多幾款先買會好d !!

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 琋琋BB 於 08-8-25 22:54 發表
真係好貴
但係都心郁郁想買佢個高速煲
因為唔嘈...
我老公成日話驚高速煲太嘈會嘈住BB sleep ar

你有冇聽過先? 我覺得冇可能一d 聲都冇囉, 我又唔覺得d 聲會嘈到bb 訓覺喎, 除非你係開放式廚房啦!!

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 chowhui97 於 08-8-26 09:47 發表

但係個煲一路"吱吱"聲會唔會好煩?????

下? 我又唔覺好煩喎, 可能我煲緊湯會行左出廳啦, 其實用高速煲煲老火湯, 最多都係一個鐘唧!!

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 whkaren_ng 於 08-8-28 22:02 發表
請問高速煲可唔可以用黎燉補品呢?? 我好想買個電子燉盅/煲, 如果高速煲可以燉野的話就好了.

當然可以, 你照用燉盎燉, 煲底落個短腳蒸架, 落水, 放燉盅, 就可以燉了, 不過大既燉盎連蓋+腳架, 可能會高過煲身既高度, 你用細燉盅就冇問題, 我用大燉盅既話, "com"唔到蓋, 我會用一個不锈鋼碟反轉當蓋用, 記住, 燉盅個蓋位要同高速煲有距離, 因為唔可以阻住噴氣!!

要燉4個鐘既野, 燉1個半鐘已足夠, 高速煲只係需要正常時間既3份一!!

首頁

尾頁

跳至