論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

幫朋友問 :

朋友的工人於今年年尾完 6年合約, 係個工人提出唔再同僱續約 (要回鄉結婚), 請問我朋友係咪唔駛賠長期服務金比個工人呢?

Thanks.
Hei-Hei

別墅

d人話要, d人話吾洗, 最好打去勞工署confirm, 如果你check, 可否上來報料?

原文章由 Hei-Hei 於 08-8-15 13:03 發表
幫朋友問 :

朋友的工人於今年年尾完 6年合約, 係個工人提出唔再同僱續約 (要回鄉結婚), 請問我朋友係咪唔駛賠長期服務金比個工人呢?

Thanks.

別墅

問過agent,如果佢自己唔做係唔洗俾的。你都可以問下你agent,再reconfirm

大宅

問左啦, 剛剛至接通勞工處電話.......

勞工處職員話, 由外傭提出不續約 / 辭職, 僱主都不用賠長期服務金比外傭的!!

Hei-Hei

大宅

Hei Hei,

You mean if maid doesn't renew the 4th contract, employer no need to give long service payment even maid already completed 6 years contract???

In my conception, we've to pay the long service payment once maid completed 6 years contract, am I right???

原文章由 Hei-Hei 於 08-8-15 13:46 發表

勞工處職員話, 由外傭提出不續約 / 辭職, 僱主都不用賠長期服務金比外傭的!!

[ 本文章最後由 honey2h 於 08-8-15 14:05 編輯 ]
God is here with us! ^ ^

大宅

問左勞工處, 滿 5年或以上, 若是工人提出唔續約 or 辭職, 僱主係不用賠長期服務金比外傭的!!

若你覺得佢值得, 自己私底下比緊係另一件事囉!!

原文章由 honey2h 於 08-8-15 14:04 發表
Hei Hei,

You mean if maid doesn't renew the 4th contract, employer no need to give long service payment even maid already completed 6 years contract???

In my conception, we've to pay the long servic ...
Hei-Hei

別墅

Thanks for your checking, 最幣d 工人會特登做d野激你, 等你炒佢 + 賠埋個長俸呢!!

原文章由 Hei-Hei 於 08-8-15 13:46 發表

複式洋房

請指教 .如果用我先生名請佢(笫三個合約),要吾要比長期服務金.....

原文章由 Hei-Hei 於 08-8-15 14:47 發表
問左勞工處, 滿 5年或以上, 若是工人提出唔續約 or 辭職, 僱主係不用賠長期服務金比外傭的!!

若你覺得佢值得, 自己私底下比緊係另一件事囉!!

大宅

好似唔得架!

相同地址打工, 都當你同一僱主架!! 無得咁奸!! 嘻嘻!!

原文章由 milkcat 於 08-8-15 16:26 發表
請指教 .如果用我先生名請佢(笫三個合約),要吾要比長期服務金.....
Hei-Hei

別墅

人地話要架, 因為同一個地址。

原文章由 milkcat 於 08-8-15 16:26 發表

別墅

但約然咁岩果個月搬屋咪得LAW.

原文章由 Hei-Hei 於 08-8-15 16:28 發表
好似唔得架!

相同地址打工, 都當你同一僱主架!! 無得咁奸!! 嘻嘻!!

大宅

唔須要比長期服務金,但先前兩個約要比遣散費.
等於一間公司改名都要同僱員結年資.

大宅

都講得o岩喎!! 舊僱主唔再請工人就當遣散咁計囉!!

不過都有 agent 教, 我唔係唔請人, 係一路都未揀到合適o即工人.......... 嘻嘻!!

你自己諗諗啦!!

原文章由 咩咩豬 於 08-8-15 16:34 發表

唔須要比長期服務金,但先前兩個約要比遣散費.
等於一間公司改名都要同僱員結年資.
Hei-Hei

複式洋房

個工人做左5年, 為左叫個工人今個月續約(為左d levy), 我叫佢總共做多4年, 但佢話2年, 咁我就應承佢, 會比長期服務金佢, 另外等佢唔好亂諗野同埋玩野搏炒. 好好地做埋呢幾年照顧好我個女. 慳埋d levy都係比左佢.

首頁

尾頁

跳至