家庭理財

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

過去一年半開始,已把分别到期既人仔理財産品,轉去債券基金A。(末來兩三年,個人睇好人仔債券市塲)
剛有最後一畢錢到期,如果是你們,會買以下邊隻?
A 純債券基金,呢個係低風險穩健類(R2),之前已買了一些,要再等约半年到開放期再加碼,之前既回報每年約9%,無認購費。
B 混合型債券基金,呢個係高風險產品(R4),會玩埋抄賣債券/摃扞,如蝕9%基金會停止運作(即係最差情況)。但呢隻過往十年業績,從未蝕過,最差業績賺8%(其中两年),其餘年份全部每年賺超過15%。但要比1%認購費,每年約1%管理費。

兩様都係某銀行既產品,我個人覺得, A 係投資,B 係投機(賭),但B又好吸引!
比你,你會買邊隻?
煩腦中、、、

P. S.
我吾係SALE,所以吾好問我係乜基金,係邊到買,只係想睇下其他人既投資意向!

大宅

回覆:打算買債券基金,比你會簡邊個?

息加債跌, 如果信美國加息, 唔應該買債, 有錯指正

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:息加債跌, 如果信美國加息, 唔應該買債,

原帖由 mrsir 於 15-11-28 發表
x 2

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

好媽媽勳章

引用:息加債跌, 如果信美國加息, 唔應該買債,

原帖由 mrsir 於 15-11-28 發表
對!但因為係人仔國内市埸,而人仔正面對三減息期。

侯爵府

好媽媽勳章

回覆:ac321 的帖子

補充小小资料:
B 係核心投資以債券為主,但同時會玩 抄賣IPO、衍生品對冲、可轉債等(呢 D 係極高風險産品)。

大宅

買唔過,因為債基以本來派息,明天加息,bb級垃圾債波動更大...
直接買2-3年內bbb or bb+ 直債好過.............

侯爵府

好媽媽勳章

引用:買唔過,因為債基以本來派息,明天加息,bb級

原帖由 schiu88 於 15-11-28 發表
買唔過,因為債基以本來派息,明天加息,bb級垃圾債波動更大...
直接買2-3年內bbb or bb+ 直債好過........... ...
係呀!我就係怕波動,所以一路只買A 產品(買了年半,基金價位幾乎無變過,每季派息2~2.5%)。

但眼見有人買 B 又賺得多好多,所以又心思思想博下 B!不過我估B 價位可能會有所上落!

P S.我以上指既每年回報係投資總回報(但不包認購費),即係計埋價位上落和派息。

伯爵府

會穩陣D,買A!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:回覆:打算買債券基金,比你會簡邊個?會穩

原帖由 momososo 於 15-11-29 發表

會穩陣D,買A!
thanks for reply
穩A與利B的爭扎!

子爵府

9%可能是次级债了,要小心

首頁

尾頁

跳至