時政擂台

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

回覆:其實TSA無問題囉

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

好多TSA 討論,讀書係點都要付出,以前無咁大壓力都有好多同學用好長時間讀書,辛唔辛苦真係睇個人能力,好似有D同學數學點操都無進步,有D越操越開心,因為計得快有成功感,因為某D學生唔操得而取消TSA,講到洪水猛獸一樣,真係好跨張。

反而我覺得學校同家長唔好刻意教快教深仲好,但有幾多個家長唔想自己小朋友突出D,講到尾成件事好政治化!!

希望各位家長唔好再被利用,反TSA係無助小朋友既快樂!!!!

禁止訪問

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 +3金熱血 2018母親節勳章 2018父親節勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 爸B勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 2016畫展勳章

所有錯版熱門時事及政治討論主題,會被移往時政擂台,包括任何離題而演變成討論時政的主題,管理團隊擁有移動主題的最終決定權,國民不得異議。屢次刻意發表錯版時政主題,可被警告或封戶。

本錯版時政主題是受到基本版規及時政擂台版規所規管,以上參與錯版討論的國民敬請留意,一旦留言,表示已了解及同意遵守時政擂台版規,日後如發生任何糾紛或發現違規行為,不得以原帖是發表於時政擂台以外之版塊,作為辯解理由。

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

2004年已經有,依家先話有問題?
學校一句話有壓力,就將啲壓力傾瀉係個學生身上?
究竟係TSA有問題?
定係學校先係問題所在?

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

Billyhin 發表於 15-12-1 13:22
我覺得學生可以吾玩囉,玩係曬時間,浪費,垃圾行為,專心讀書啦。係,我平時無打機既

...

我細個讀唔讀書一樣都無得玩,得閒就幫手做家務,宜家D家長咩都保護小朋友,咪易被人利用囉!!!

禁止訪問

回覆:kikikay 的帖子

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

回覆:Billyhin 的帖子

我都覺得政客太誇!
冇TSA,D家長咪又係加補習!
其實家長心態都好緊要

伯爵府

引用:+本帖最後由+Billyhin+於+15-12-1+11:49+編

原帖由 Billyhin 於 15-11-30 發表

我個陣咪又係咁做,又吾見有投訴,係而家d怪獸家長話要取消 ...
原意係無問題, 如果係考平時所學都無問題,試試小朋友程度,方便調整課程。但近年試題改到好難,唔係平時所學,最慘係有d學校要學生早半小時返學操卷,有d要學生放學留校操,另外平時功課min 8樣之外每日加TSA 卷操練,因為TSA 題目已經同平時所學根本唔同,係另一種東西,唔額外做,額外教好難攞分。

伯爵府

引用:我都覺得政客太誇!冇TSA,D家長咪又係加補

原帖由 Kbbs 於 15-12-01 發表
我都覺得政客太誇!
冇TSA,D家長咪又係加補習!
其實家長心態都好緊要
d小朋友一有空閒時間,家長係咪真係比佢玩?

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 joel827 於 15-11-30 發表取

原帖由 Kittymummy 於 15-11-30 發表
咪係。一開學果d補充賣到斷晒市。
冇左TSA會認為係愉快學習咩?
補充梗係要做啦,唔係輸比隔離b仔架,總之就唔要見到tsa3個字abc又得,bbq又得

blackberry    發表於 15-12-1 21:17

水晶宮

引用:Quote:原帖由+Kittymummy+於+15-11-30+發表

原帖由 jamieconnie 於 15-12-01 發表
補充梗係要做啦,唔係輸比隔離b仔架,總之就唔要見到tsa3個字abc又得,bbq又得

...
BB蕉⋯⋯

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆 Billyhin 的帖子

你比較另類, 讚成小朋友應該有愉快童年, 不過唔會因一個少少TSA影响父母怎給予才是關鍵

伯爵府

引用:甘心被政棍利用為反而反,我真係想知唔做tsa

原帖由 414928 於 15-11-30 發表
甘心被政棍利用為反而反,我真係想知唔做tsa作業可多幾多時間出來?真係每日有一個鍾多出來可以做運動?(我仔 ...

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 Billyhin 於 15-11-30 發表本

原帖由 ozoz 於 15-12-01 發表
原意係無問題, 如果係考平時所學都無問題,試試小朋友程度,方便調整課程。但近年試題改到好難,唔係平時 ...
點解淨係d大人話難,話深,我女岩岩升中,佢同佢d同學都話淺喎,咁奇怪既,但d人係都唔聽下用家講……

伯爵府

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+15-12-01+發表原意係

原帖由 jamieconnie 於 15-12-02 發表
點解淨係d大人話難,話深,我女岩岩升中,佢同佢d同學都話淺喎,咁奇怪既,但d人係都唔聽下用家講……:zomb ...
我下年話你知,我小朋友下年考,到時候等我小朋友話我知難唔難。慶幸我小朋友學校無額外操,額外補課備試。以下有TSA sample paper作參考用,由於我小朋友未到p3,我都唔知深定淺。

http://www.bca.hkeaa.edu.hk/web/TSA/en/2014priPaper/PriIndex.html

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

引用:我成日同個女講,玩咩玩,讀書啦~大個賺到

原帖由 tristawan 於 15-11-30 發表
我成日同個女講,玩咩玩,讀書啦~
大個賺到錢你就有得玩,但讀唔成書,你睇下大個有冇時間,有冇錢玩?到 ...

首頁

尾頁

跳至