夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

JM 們, 比D意見我, thanks!

我到底應唔應該堅持一家人一起生活呢 ?

爸爸在國內二綫城市工作快四年, 一星期回來兩天, 這麼快就變了內地人思想, 由從前向好方面決定事情, 到現在要決定一點點小事 (比如小朋友在那裡學畫畫), 拖拉半年還沒有安排...
兩個孩子四歲和快三歲, 內地也有國際學校(有外國人老師, 說是用蒙臺梭利專註工作室教學, 但我也知道那裡只是一個良好的養兒的好地方, 不用像在香港四歲兒每天兩樣功課, 各方面有好有壞, 所以我都唔知點好... 唉! 煩左成年...

世界上最遙遠的(上班)距離…
http://www.bkmilk.com.hk/?p=129160&utm_source=babykingdom&utm_medium=frontpage&utm_campaign=newbk

子爵府

回覆:世界上最遙遠的(上班)距離…

如果你本身冇返工,當然同小朋友一齊跟著老公啦!你見好多外國人都會咁做,尤其是小朋友仲細個,一定會一家人一齊。
有錢,自己帶小朋友,去邊個地方讀書都一樣。

la_source    發表於 15-12-1 17:40

琥珀宮

你意思係你老公?

複式洋房

回覆 tansyneko 的帖子

係.

琥珀宮

XCARX 發表於 15-12-1 16:33

係.

你老公可否回港搵到另一份工?如果可以就返嚟香港,如果唔可以就你同小朋友一定搬哂上去一齊住,始終兩夫妻分隔兩地無咁好,小朋友又成日見唔到爸爸

wcpcelia    發表於 15-12-2 16:59

複式洋房

回覆 hchu06 的帖子

佢就係因為話小朋友跟唔返香港小學... 所以唔比, 我又唔可以答佢一定得... 變左有問題佢地成家會話我, 我到時又比人話... 因為佢地倆老覺得咁樣分開係冇問題 =_="

複式洋房

大果個係學校畫畫, 巳經冇左爸爸, 得三個人, 我都唔知點同爸爸講...

琥珀宮

XCARX 發表於 15-12-1 16:38

大果個係學校畫畫, 巳經冇左爸爸, 得三個人, 我都唔知點同爸爸講...
直接同你老公講啦,小朋友需要爸爸,而且放老公一個長時間係內地做嘢,老老實實真係唔多放心
內地如你揀讀國際學校,返香港都可以讀國際學校,無問題架,要適應一定適應到,好過咁樣長時間"分居"

子爵府

引用:回覆+hchu06+的帖子佢就係因為話小朋友跟唔

原帖由 XCARX 於 15-12-01 發表
回覆 hchu06 的帖子

佢就係因為話小朋友跟唔返香港小學... 所以唔比, 我又唔可以答佢一定得... 變左有問題 ...
你老公咁講,有冇深思熟慮?如果佢份工隨時冇得做,你就當然唔跟上大陸啦!

但而家基本上去得大陸打工,位高權重嘅,收入足以應付國際學校洗費,要小朋友回流香港亦唔難。呢個情況,已經冇乜要考慮。

至於個D高不成低不就,你跟著搬埋上去,連大陸嘅國際學校都afford唔到,如果你老公做唔到日日返香港,你真係要迫佢返香港做野,情願你自己搵份工,或大家慳D。否則,十個上大陸做野嘅男人,唔返屋企訓個D,100%出事!

我公司在深圳有好大office, 有幾個香港同事,有家庭響香港個D,不論男女,不論住幾遠,全部每日來回!有2個男同事,1個鬼佬住薄扶林,1個香港人住柴灣小西灣,照樣每日一程2小時去深圳,2小時返香港。

複式洋房

引用:Quote:原帖由+XCARX+於+15-12-01+發表回覆+

原帖由 hchu06 於 15-12-01 發表
你老公咁講,有冇深思熟慮?如果佢份工隨時冇得做,你就當然唔跟上大陸啦!

但而家基本上去得大陸打工,位 ...
想問,如果小朋友大陸返黎讀小學會唔會好難追番程度? 我諗小一派位可以大抽獎,應該唔會冇書讀嘅⋯

佢返工(單程)香港起步到目的地要四個鐘,揸車兩個半鐘,唔通要出部中港車叫佢日日返黎,一定唔會咁勤力,同埋一定會比人話(嘥錢又嘥時間),到時又係白費心機⋯

男爵府

回覆:世界上最遙遠的(上班)距離…

究竟段婚姻係邊個架? 你6299嗎? 而家2個小朋友好似單親咁, 要讀書點會追唔上, 查下你c6工作果區有無國際學校好過啦, 男人幾有定力都好, 大陸女人好易入侵, 到時無左頭家你估你6299會幫你咩? 唔好傻啦

子爵府

引用:Quote:原帖由+hchu06+於+15-12-01+發表你老

原帖由 XCARX 於 15-12-01 發表
想問,如果小朋友大陸返黎讀小學會唔會好難追番程度? 我諗小一派位可以大抽獎,應該唔會冇書讀嘅⋯

佢返 ...
各人取捨不同。

我會以收入、支出作為考慮,如前述,人工好,afford到響大陸讀國際學校,返到香港一樣可以去國際學校。你在大陸冇戶藉,根本唔會去普通學校。

如果你老公既不能負擔國際學校,又唔願返香港揾食,你已經冇得選擇。

複式洋房

msbear 發表於 15-12-1 21:33
究竟段婚姻係邊個架? 你6299嗎? 而家2個小朋友好似單親咁, 要讀書點會追唔上, 查下你c6工作果區有無國際學 ...
大陸D二綫國際學校, 我有去睇過, 地方大過香港既小學... 我最擔心既問題係當地的人質同香港人好唔同, 十個有九個好冇責任感...
我明白如果男人係大陸起左另一個家, 6299都只會幫自己個囝, 我只不過是一個過客罷...
所以我唔知點做好, 一家人返大陸生活, 唔確定對小朋友好唔好, 但就係一家人齊齊整整, 似番個家... 分開生活就似單親咁, 好老實我自己都唔安心, 我自己又覺得自己好自私, 為左看住個男人, 搞到小朋友係D咁差既城市生活, 攞唔到平衡點..哎!

複式洋房

hchu06 發表於 15-12-1 21:49
各人取捨不同。

我會以收入、支出作為考慮,如前述,人工好,afford到響大陸讀國際學校,返到香港一樣可以 ...
果度最貴個間半年2萬人仔返全日一個小朋友, 唔知貴唔貴呢 ?
暫時我既收入都比到兩個小朋友學費, 同香港幼稚園差唔多...
我收入唔多, 所以我支出少... 佢人工好唔好, 跟本唔輪到佢話事, 6299會按佢地認為比幾多就比幾多, 由細到大佢都係幫62操作盤生意, 99就睇住條數, 62就再出去揾錢... 所以好多野都係俩老話事, 除非我自己揾得多過佢地, 但我未做到, 所以冇話事權

翡翠宮

你既生活靠2個老人指指點點, 咁永遠無辦法自由自在地生活

子爵府

引用:Quote:hchu06+發表於+15-12-1+21:49+各人取

原帖由 XCARX 於 15-12-02 發表
果度最貴個間半年2萬人仔返全日一個小朋友, 唔知貴唔貴呢 ?
暫時我既收入都比到兩個小朋友學費, 同香港幼稚 ...
Oh你呢種生活安排好唔安全呀!分分鐘人財兩失!

唔建議你搬上大陸,因為根本唔work, 反而令你同小朋友後無退路。你要搵份更高收入嘅工,以保障未來生活。至於你老公,唔好旨意佢,佢人工咁差,都唔返香港搵食,你疊埋心水留意下佢算了。

複式洋房

mini1204 發表於 15-12-2 11:37
你既生活靠2個老人指指點點, 咁永遠無辦法自由自在地生活
話冇自由... 又唔係, 因為佢地都唔想一齊住, 尤其係99, 佢驚影響佢自由自在既生活....
但聽得出62想成個家十幾人一齊住, 之前仲想買地自己起樓, 但99冇車牌話唔方便出入, 否決左...

妳講得冇錯, 成日比人指指點點, 唔理佢又話唔尊重, 三年前聽佢話去安排, 加埋加埋咁就洗左十幾萬, 仲要比人話我做得唔好, 真係好唔高興, 我由拍拖到而家有倆個小朋友, 我未試過停止工作, 生第一個休息左12個星期, 生第二個前一日都仲開緊工, 我明白頭家有一半係我既, 我既時間全部比晒屋企, 揾既錢都用晒係屋企, 自己一蚊私己都冇, 做到咁人地仲以為我收埋好多... 好似做乜都唔啱咁, 好辛苦... 寫寫下好激氣...

複式洋房

hchu06 發表於 15-12-2 12:07
Oh你呢種生活安排好唔安全呀!分分鐘人財兩失!

唔建議你搬上大陸,因為根本唔work, 反而令你同小朋友後無 ...
SORRY, 我冇講清楚... 我而家既工作可以跟住我周圍走, 同埋我會中港倆邊走, 我問過我自己..喺香港冇信心揾到更高既收入(諗左好耐, 都唔知做乜好, 成本好高, 我要照顧一對小朋友, 分唔到咁多時間去闖)... 只可以去揾多份唔困身既工, 多一份收入咁咋...

所以我而家確實想做一個決定, 疊埋心水做個單親好, 定係做個大陸人好...

大宅

好的教育不但在學校,家庭環境都好重要。如果單純為佐小朋友成績,JM是否有信心C6系大陸唔變心。而且教育唔系你一個人嘅責任,爸爸都擔當好重要角色。

別墅

引用:Quote:hchu06 發表於 15-12-2 12:07 Oh你呢

原帖由 XCARX 於 15-12-02 發表
SORRY, 我冇講清楚... 我而家既工作可以跟住我周圍走, 同埋我會中港倆邊走, 我問過我自己..喺香港冇信心揾 ...
樓主,我非常明白你! 因為我就是過來人!

我地有兩個小朋友,而家一個7歲,一個3歲,由陀住第一胎時,已同老公兩地分隔, 因為佢是大陸人,廣州工作,單程要3.5hrs, 所以佢系廣州租左間房自住,一星期返香港2日,佢間公司是美資公司,老板比較有良心,可以俾佢星期五提早返hk, 星期一晏d 返工.…

我地咁樣持續左整整7年,期間我要獨立照顧小朋友及要返工……同單親家庭完全無分别! 我初期亦好似你咁,一直想同老公團聚,但老公不同意,認為香港教育始終比大陸好,香港小朋友在大陸讀書要額外支付一筆錢給學校(國際學校就唔清楚),治安,食物安全等等都系香港優勝,而且當時我地剛買樓(老公一心想系香港落地生根,所以我有左後就買樓),經濟方面唔容許我地搬上廣州……

我由初初頭1,2年極度唔習慣,到第3,4年變成開始習慣,再到第5,6,7年已經習慣曬單親生活(雖然我仍然好想快d一家團聚)……因為老公一星期返兩日,所謂小别勝新婚,所以大至上我地都無乜點吵架,但感情越變越淡……雖然感情淡左,但小朋友仍然需要爸爸,所以到左今年年頭,系我再次要求下,老公遲左廣州份工,搬返黎香港住,揾左份可以work at home 的工作……佢搬返黎後,我以為我會好開心,好圓滿……但完全同我想像既唔一樣,磨擦反而多左,佢俾氣差左,因為我成日話佢掛住玩手機……由年頭到而家,同佢因小事吵左3,4次……系佢角度睇,佢已習慣左自己一個生活,平時收工返屋企想點就點,搬返黎後要俾我管著,又要應付小朋友繁瑣的功課……而我有時寧願佢繼續系廣州,想佢返黎係想多個人同我分擔壓力,點知仲要服侍多個……唉!

所以樓主你要考慮清楚,有得必有失! 但我個人建議你同小朋友繼續留系香港,其實一星期兩日,加埋d假期,時間都好易過! 大陸既教育同環境,治安,食物衛生,人既素質等等……都要慎重考慮! 你老公如果可以返香港工作就最好,如果唔系,可否揾間近深圳口岸的公司? 或者你地搬近d關口,省減上班時間,盡量即日來回? 又或者你老公可否work at home? 有需要, eg 開會見客先返上去?

首頁

尾頁

跳至