美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家覺得化妝掃重要啲定係要有化妝技巧重要啲啊?
我成日覺得個眼影化得唔靚,有時我諗係咪我啲化妝掃太咋定係我化妝技巧有待改進

水晶宮

回覆:化妝掃vs化妝技巧

技巧和art sense重要d

珍珠宮

Baby12321 發表於 15-12-3 14:49
大家覺得化妝掃重要啲定係要有化妝技巧重要啲啊?
我成日覺得個眼影化得唔靚,有時我諗係咪我啲化妝掃太咋: ...

眼影粉質量, 眼影掃質量, 同化眼影技巧三樣都咁重要

btw, 有無用primer打底先?
好好過每一天......

大宅

引用:Quote:Baby12321+發表於+15-12-3+14:49+大

原帖由 jacquesau 於 15-12-03 發表
眼影粉質量, 眼影掃質量, 同眼影掃質量三樣都咁重要

btw, 有無用primer打底先?
無啊
我成日都唔識搽3色漸變,搽到好怪咁

男爵府

手勢固然重要﹐但眼影掃也十分重要﹐個人認blending掃不能或缺﹐它可以令顏色更柔和。

伯爵府

引用:+手勢固然重要﹐但眼影掃也十分重要﹐個人

原帖由 seaseafamily 於 15-12-03 發表
手勢固然重要﹐但眼影掃也十分重要﹐個人認blending掃不能或缺﹐它可以令顏色更柔和。 ...
係 blend鬆個邊位同blend暈啲顏色都差好遠 好怕啲人揸眼影揸到邊位勁實

seaseafamily    發表於 15-12-3 15:54

大宅

引用:Quote:原帖由+seaseafamily+於+15-12-03+發

原帖由 Gi-leung 於 15-12-03 發表
係 blend鬆個邊位同blend暈啲顏色都差好遠 好怕啲人揸眼影揸到邊位勁實
咁blending掃係咪只係用搽blend鬆邊位果陣先用?搽眼影果陣用第二支掃?

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

技巧重要。 

翡翠宮

技巧同創作力重要d,手巧用咩都work. 以前未有咁多化妝掃時大家都係用畫掃化/ 幫人化,我到依家都仲有用art liner 同畫掃當化妝掃用。以前未有假眼睫毛時化妝師係自己剪假髮去做假眼睫毛 Marilyn Monroe 嘅經典唇膏其實都係個化妝師自己mix.
當然你手唔夠巧唔係款款掃都可以化腐朽為神奇,咁好用同user friendly 嘅工具都可以輔助你。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+Gi-leung+於+15-12-03+發表係

原帖由 Baby12321 於 15-12-03 發表
咁blending掃係咪只係用搽blend鬆邊位果陣先用?搽眼影果陣用第二支掃?
可以咁講 因為blending brush都係啲毛質鬆少少嘅掃 用嚟上眼影會上到好怪

大宅

引用:技巧同創作力重要d,手巧用咩都work.+以前

原帖由 Dwmn 於 15-12-03 發表
技巧同創作力重要d,手巧用咩都work. 以前未有咁多化妝掃時大家都係用畫掃化/ 幫人化,我到依家都仲有用art ...
畫掃會唔會拮肉啊?其實我都有諗過用畫掃,咩大細形狀都有

大宅

化妝技巧好重要,有時趕時間會用手上妝,其次是好嘅化妝掃

首頁

尾頁

跳至