自由報料

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個女有好多公仔玩左一次冇再玩.
今日計計埋埋有二十多件, 今我想其實可以捐比其他小孩子/機構
請問有冇好介紹?

[ 本文章最後由 允祈爸爸 於 08-8-18 22:47 編輯 ]

洋房

我都想知!

我問過好多間機構, 佢地都話唔收!

而加屋企有好多好新既玩具, 希望送比D有需要的小朋友。

唔知有無機構專門收集呢?

男爵府

畀面勳章

捐去明愛啦,佢遲d攪賣物會,去YAHOO搵明愛資料!

大宅

回覆 #3 允祈爸爸 的文章

有一間係專係俾機會啲患有唐氏綜合症既人做野既機構,個間店係賣好多二手/全新物品,bb玩具衫等等,我見依間店有好多熱心人會拎啲野黎俾佢地,佢地會整理好之後放係店度出售,賺到既錢係for佢地個會,我知佢叫{芊業坊}網址你係yahoo都seach到
~是香港唐氏綜合症協會於2002年11月開辦的社會企業,主要營辦回收及銷售全新貨辦及二手物的業務,現有兩間店舖分別位於屯門新墟及盈豐商場,推廣環保工作之餘,更為殘疾人士創造就業機會,也讓社區人士獲廉價貨品。 芊業坊的業務之所以成功,有賴熱心人士及廠商捐增貨品。

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

我之前搬完屋, 送左10袋紅白籃玩具過去, 佢地全部收哂.

原文章由 阿寶媽 於 08-8-18 23:03 發表
我都想知!

我問過好多間機構, 佢地都話唔收!

而加屋企有好多好新既玩具, 希望送比D有需要的小朋友。

唔知有無機構專門收集呢?

別墅

對不起啊! 冇lego

原文章由 999 於 08-8-19 14:04 發表
如果有lego可否平讓給我。

謝謝!

別墅

請問係邊間機構呢?

原文章由 peekaboo2007 於 08-8-19 16:37 發表
我之前搬完屋, 送左10袋紅白籃玩具過去, 佢地全部收哂.

別墅

感謝你的資料. 對我好有用

原文章由 pkpk_1125 於 08-8-19 02:33 發表
有一間係專係俾機會啲患有唐氏綜合症既人做野既機構,個間店係賣好多二手/全新物品,bb玩具衫等等,我見依間店有好多熱心人會拎啲野黎俾佢地,佢地會整理好之後放係店度出售,賺到既錢係for佢地個會,我知佢叫{芊業坊}網址你係ya ...

洋房

回覆 #1 允祈爸爸 的文章

You can try 基督教勵行會上門回收服務.
website:
http://www.christian-action.org.hk/2clothes/pdf/requirement.pdf

大宅

回覆 #1 kyle729 的文章

唔好意思,我去咗個網度睇,但唔係好明,想問下你,咁係咪即係少過三袋紅白藍袋,就要俾六十蚊或買獎券呀,但我係捐野呀,我捐都要收費架,定係我誤會左呢?可唔可以講多少少呀?

大宅

回覆 #3 允祈爸爸 的文章

唔駛客氣,係呀,依間機構屯門新墟個間仲有得幫人按摩架,收費仲好平,唔記得確實幾錢,都係廿零三十蚊左右,十五分鐘,有得按下肩膊,有次行街行得攰攰地經過入去鬆一鬆之餘又做到善事,幾好架﹗不過唔好介意個師傅仔係患有唐氏綜合症就得喇,佢手勢都幾ok架,仲好有禮貌添﹗仲有有些去依度逛下會有意想不到既收獲架﹗隨時尋到寶架﹗

伯爵府

Salvation army. Stuff toys, no matter old or new.

http://www.salvation.org.hk/Chinese/index.htm

讓捐贈的物品得以循環再用,節約資源,保護環境。捐贈物品一般作下列三種處理:
l
將物品分發予本港有需要的人;
l
將物品運送給世界各地的災民以作救災和災後重建;
l
將剩的捐贈品出售,以籌集款項,支持本軍的服務。
所需之物品:
l
新舊衣物
l
辦公室文儀器材、日用品、家庭電器等
l
玩具、文具、禮品及書籍
l
傳統節日用品,如聖誕節、春節等
l
任何性能良好的物品

對不起!我們不接收傢俬。
原文章由 允祈爸爸 於 08-8-18 22:46 發表
我個女有好多公仔玩左一次冇再玩.
今日計計埋埋有二十多件, 今我想其實可以捐比其他小孩子/機構
請問有冇好介紹?

首頁

尾頁

跳至