婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

註冊前老公大舅一家已經提早比左利是99 ~
我地已經講左如果有人比就同佢地講 ~
個日斟茶先比 . 不過99唔理 . 人地比到就照收 ~
之後打比老公同佢講話收到大大舅一家ga利是 ~
有幾千銀 . 我呆晒 . 呀99你點知有幾千銀呀...?
第2日上去 . 99比封利是比老公 ~
老公交比我袋 . 個利是封口比人開左囉...
我同大嫂見到 . 第一時間就同老公講 : 有冇抽傭架...?
99...你唔係嘛.人地比錢我地你開黎睇?
小左張我地都唔知啦 ...

註冊完~
斟茶個陣 . 長輩會比利是我地一對新人ga ~
返到屋企過左2日休息夠我就開晒啦 ~
係老公面前開ga . 不過廢事亂我一個人開晒計埋就算啦 ~
都有同老公講 . 邊個比左幾多 ~
不過好多都冇寫名 . 大封又有細封都有 ~
所以好難知到邊個比左幾多 ~

過2日99打比老公問 ~
問收到幾多呀 . 男家比左幾多 ~
老公一味話唔知呀 .好多冇寫名記唔到 ~
跟住又問女家比左幾多呀 ~
老公望一望我 ~
就答 : 唔知呀 . d利是唔係我開架 . 數都唔係我計架 . 老婆搞掂晒 . 入埋互口啦 . 我冇理過 ~
哈 . 呢句就係我教老公講ga ~
最後仲要問.咁ja係男家多d定係女家多d呀 ?
老公照答返頭先ga答案 ~
因為99一定唔會親口問我錢銀ga野 . 就算會 . 我都會話唔記得 . 佢唔會一味死問我 ~
不過佢就會一味死問老公 . 問到佢答 ~

其實我唔明 . 點解99會咁執著邊邊比多邊邊比小 ?
咁如果男家多過女家又點 ?
女家多過男家咁又點 ?
要計得咁清楚做乜 ?
我爸媽都唔會啦 ...

就上面第一件事講多樣 ~
99真係好鐘意開人地d野黎睇 ~
以前老公d信佢好多都會開 . 開完就話睇錯名 ~
點會次次係銀行信同信用卡信就睇錯名呀...
所以老公未搬黎同我住 . 已經改晒地址寄黎我屋企啦 ~
試過老公情人節訂左禮物寄返佢屋企鋪頭 ~
點知99簽收 . 就開左黎睇 . 花紙都開到爛晒 . 仲要搵個膠袋裝返晒所有野 . 話算係原封不動比返我喎 ...
老公問佢點解開 . 佢話以為有人送比佢喎 ~
上面好大隻中文字 . 寫住我個名囉...
近期聽講仲開埋大哥同大嫂d信 ~
仲有大嫂個首飾箱 . 開完之後仲要問大嫂 . 你d金器得咁小ga~
激到大嫂唔想同佢講野呀 ~

唉 ... 好彩我唔洗同99住ja ~
不過大嫂就慘啦 . 要忍忍忍 ~

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

原文章由 丁丁Kit~ 於 08-8-19 16:10 發表
有幾千銀 . 我呆晒 . 呀99你點知有幾千銀 ...

99會開晒所有經佢手俾你C6, 你同個B嘅嘢, 尤其是利是. 過年, BB出世等場合, 部份親戚朋友會俾D利是你99轉交, 佢一定會開黎睇, 仲可能會抽起部份或全部, 你要有心理準備.

如果男家親戚俾多D禮金利是, 佢就會睇你女家唔起, 以為你攞緊男家著數, 俾說話你聽, 好似冇咗C6你會餓死咁. 你可以叫C6話女家俾多好多, 佢唔會俾機會女家威過佢, 咁佢就永遠唔會提起呢件事.

如果可以, 盡量唔好同6299有錢銀瓜葛. 否則有排你受.

複式洋房

真係好過份喎.... 雖然我99都係大女人, 但未至於拆人d信咁冇品

複式洋房

我嗰時結完婚我99又係咁,係咁問,我嗰時仲要大住個肚,好大壓力,99仲要喺酒樓度玩野,連同輩都要我斟茶,不過點解佢咁唔妥你嘅? 我嗰個呢,佢就即頭講埋比我知,因為我搶咗佢個仔wor~

複式洋房

我都唔想同佢地錢銀上有來往 ~
最好就河水不犯井水啦下 ~
不過如果人地比呀B利是佢都要開晒先比我地就好過份囉 ~
開信又係 .咁同夾硬除晒人地d衫冇分別囉~
仔女都要有私隱架嘛~
我由細到大爸媽都唔會開我地d信架 ~
就算係細細個收到ga聖卡呀~
而家大個ga銀行信.強積金信.佢地都唔會開囉~
想知佢地會問我地架 ~
所以我老公個時知我會陪99睇鋪 ~
都叫我幫佢收信 . 抽起晒佢d信唔好比99睇 ~

原文章由 tantanmama 於 08-8-19 16:28 發表

99會開晒所有經佢手俾你C6, 你同個B嘅嘢, 尤其是利是. 過年, BB出世等場合, 部份親戚朋友會俾D利是你99轉交, 佢一定會開黎睇, 仲可能會抽起部份或全部, 你要有心理準備.

如果男家親戚俾多D禮金利是, 佢就會睇你 ...

複式洋房

其實我18歲就同老公拍拖 . 個時岩岩遲左份工 ~
掛住拍拖又冇乜點搵工返 ~
之後返下part time咁囉~
咁佢個仔就返ive . 之後又上大學啦 ~
6299不嬲都期望cp出國讀書架啦 . 不過c6為左我講過話唔肯去 ~
不過...都唔關肯唔肯去ga事lu ~
同我行埋左半年 . 99開左間鋪 ~
拎晒c6出國讀書ga錢黎開 ~
咁佢地咪得把口係咁話想c6出國讀.但c6唔肯~
咁條罪咪上晒我身囉~
話我唔比佢個出國讀書呀.左住晒呀.拖後腳呢d我都聽唔小啦~
但係問題係...當初舊錢係比6299拎左去開鋪囉~
已經唔可以怪我囉 ~都已經唔係我地想唔想ga問題 ~
係冇左舊錢ga問題 ~
到而家c6讀大學都係自己供自己之嘛 ~
6299開頭仲話供c6讀完大學先唔做間鋪退休~
點知c6讀左半年佢地就執左間鋪啦 ~
咩都係得把口 . 又要馬兒好 . 又要馬兒不吃草 ...
我地都聽慣啦=.="
而家間唔中仲開口問我地拎錢tim啦 ~
我地話呀B就出世要洗好多 . 佢地先小左出聲ja...

原文章由 GTT 於 08-8-19 16:29 發表
我嗰時結完婚我99又係咁,係咁問,我嗰時仲要大住個肚,好大壓力,99仲要喺酒樓度玩野,連同輩都要我斟茶,不過點解佢咁唔妥你嘅? 我嗰個呢,佢就即頭講埋比我知,因為我搶咗佢個仔wor~ ...

子爵府

I think she opened "Lai Shi" is ok since she also need to know how much she need to pay back to relatives if the similar evevt. But should not compare 男家vs 女家.

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

原文章由 丁丁Kit~ 於 08-8-19 17:16 發表
我都唔想同佢地錢銀上有來往 ~
最好就河水不犯井水啦下 ~
不過如果人地比呀B利是佢都要開晒先比我地就好過份囉 ~
開信又係 .咁同夾硬除晒人地d衫冇分別囉~
仔女都要有私隱架嘛~
我由細到大爸媽都唔會開我地d信架 ~
...

我覺得你真係好可愛. 你結婚時99咁玩嘢, 你都仲當佢係正常人. 傻妹, 佢點會識得尊重人吖. 佢個世界以佢為中心, 佢嘅仔女都係佢嘅附屬品, 要聽佢指揮. 你係外星人搶佢個仔走, 佢係唔會俾你有好日子過嘅. 你以後真係要小心提防你99暗中"扇"你呀.

複式洋房

可能我真係傻啦...
因為我真係唔信有一世ga衰人 ~
我每次見佢都以第一次見佢咁 ~
對住佢笑呀.有禮貌咁 ~
但係佢就次次都玩野 ~
有時都係想c6好做d ~
唔想次次見完99就.黑晒口面呀.喊呀.嬲呀咁~
唔想c6擔心 . 想大家關係好d都唔得 ~
以前c6個個月都返去見6299咪又係我叫ga ~
而家有左之後 . 我都唔想見咁多 . 唔想心情唔好 ~
所以盡可能都唔好見 ~

原文章由 tantanmama 於 08-8-19 17:27 發表

我覺得你真係好可愛. 你結婚時99咁玩嘢, 你都仲當佢係正常人. 傻妹, 佢點會識得尊重人吖. 佢個世界以佢為中心, 佢嘅仔女都係佢嘅附屬品, 要聽佢指揮. 你係外星人搶佢個仔走, 佢係唔會俾你有好日子過嘅. 你以後真係 ...

子爵府

認識瑞士牛牛第二回

原文章由 丁丁Kit~ 於 08-8-19 16:10 發表
有幾千銀 . 我呆晒 . 呀99你點知有幾千銀 ...

我99同我姑仔仲要系我同我c6都唔在場情況下開晒, 跟住就話幾多幾多錢.......呢d人一d都唔識尊重人囉

大宅

我屋企隻99同62係我的結婚時,62個妹(姑婆)俾我O的5000港紙利是,就全部俾返我的,但62個細佬(叔公)俾10000美金利是就全部入佢的袋,(因為老公係佢家族唯一男丁,所以叔公好重手),仲當冇件事冇話俾我聴,cheap到死! 

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

原文章由 GTT 於 08-8-19 16:29 發表
我嗰時結完婚我99又係咁,係咁問,我嗰時仲要大住個肚,好大壓力,99仲要喺酒樓度玩野,連同輩都要我斟茶,不過點解佢咁唔妥你嘅? 我嗰個呢,佢就即頭講埋比我知,因為我搶咗佢個仔wor~ ...

我99又係咁,以為俾下馬威我睇,點止斟茶俾同輩,連c6個細細佬,表弟,通通要斟,話佢鄉下興,新抱茶係意頭野,全村人都有權飲wor,都short 嘅。d 利是又係問嚟問去,知道女家封得多過男家(因我daddy mummy嗰兩封都差不多多過男家所有利事),之後就再無問。

複式洋房

原文章由 ivory0915 於 08-8-20 09:30 發表

我99又係咁,以為俾下馬威我睇,點止斟茶俾同輩,連c6個細細佬,表弟,通通要斟,話佢鄉下興,新抱茶係意頭野,全村人都有權飲wor,都short 嘅。d 利是又係問嚟問去,知道女家封得多過男家(因我daddy mummy嗰兩封都差不多多過男家所有 ...

何止咁小事ar,我入新娘房換衫換得慢,佢同一個知名嘅女人(男冢親戚)當住我屋企人面前鬧我,話換飽衫未,最後,我化粧時99叫我喺新娘房門口化,佢自己就入去化,仲有,99專登叫我斟茶斟耐d,等我屋企人影唔到相,d時間就比哂男家,結果,我全晚就只有同屋企人影咗幅全家幅咁大把,連朋友都冇得影ar~~~

禁止發言

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

咁都有.........

原文章由 鈞洋mama 於 08-8-20 14:16 發表
我地結婚果陣, 我老公個阿叔送左條金頸鏈比我老公 (望落都好粗好重秤), 返到屋企我奶奶就話條鏈係送比62既, 因為盒面寫上祝新翕之喜, 我地o曹完一輪, 跟住我奶奶樣衰到打比阿返問條鏈送比邊個, o甘瘀既野, 係佢先做 ...
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

原文章由 ivory0915 於 08-8-20 09:30 發表

我99又係咁,以為俾下馬威我睇,點止斟茶俾同輩,連c6個細細佬,表弟,通通要斟,話佢鄉下興,新抱茶係意頭野,全村人都有權飲wor,都short 嘅。d 利是又係問嚟問去,知道女家封得多過男家(因我daddy mummy嗰兩封都差不多多過男家所有 ...

可能真係各處郷村各處例喎, 我呀媽郷下真係可以斟茶俾同輩或者年紀細過自己的親烕, 當然係企同埋單手攞茶俾對方, 對方可以送禮或者講d祝福的說話, 大家開心吓咁樣. 我結婚時我都有斟茶俾我自己的表哥(未結婚)同細佬.

複式洋房

回覆 #14 鈞洋mama 的文章

咁都做得出, 我諗你99面皮一定好厚

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

你99真係勁呀,咁都做得出ga.....
講真個仔結婚,人地都唔會送嘢比你啦,個盒面寫"新翁之喜"就代表係62,真係得呀....

原文章由 鈞洋mama 於 08-8-20 14:16 發表
我地結婚果陣, 我老公個阿叔送左條金頸鏈比我老公 (望落都好粗好重秤), 返到屋企我奶奶就話條鏈係送比62既, 因為盒面寫上祝新翕之喜, 我地o曹完一輪, 跟住我奶奶樣衰到打比阿返問條鏈送比邊個, o甘瘀既野, 係佢先做 ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

你99都得啦~~~咁都做得出
個仔結婚都唔會送嘢比你地啦,個盒面寫住"新翁之喜"就以為係自己,真係勁呀

大宅

首頁

尾頁

跳至