自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

星期日同對仔女出街, 巴士站好多人, 剛剛排前面個對情侶, 一人一支咁係咁食.

我見佢一點煙, 我即刻好有禮貌同佢地講: 唔該, 請問你地介唔介意行開d 食? 因為兩個小朋友排係你地後面, 最多一陣巴士來我比番個位你地.

我得到個反應係: 阿姑, 唔like 咪搭的士law~~~~

我就即刻好大反應, 大叫仔女掩住個鼻, 再望番我地後面個十多二十人, 我知避開佢地, 一陣上車一定十定千定冇位, 我大人唔緊要, 我湊住兩個, 有時冇位, 冇人讓位就真係冇位, 到時真係.....

此時我仲同對仔女講, 吸煙的壞處, 食煙的人點克人憎.

個對把鬼情侶仲吸大啖d, 吹大口d 呀!!!!

嬲得我呢~~~~

所以我想知係巴士站食煙或排緊隊食煙, 有冇犯吸煙條例呢?

謝謝~~

伯爵府

巴士站多數係露天的, 除非 OWNER 指明係非吸煙區, 否則都應該係可以食煙的. 但係如果係有蓋的總站那種就應該算係室內地方, 就應該係禁煙區.

伯爵府

巴士站多數係露天的, 除非 OWNER 指明係非吸煙區, 否則都應該係可以食煙的. 但係如果係有蓋的總站那種就應該算係室內地方, 就應該係禁煙區.

別墅

原文章由 mastergirl 於 08-8-19 17:56 發表
星期日同對仔女出街, 巴士站好多人, 剛剛排前面個對情侶, 一人一支咁係咁食.

我見佢一點煙, 我即刻好有禮貌同佢地講: 唔該, 請問你地介唔介意行開d 食? 因為兩個小朋友排係你地後面, 最多一陣巴士來我比番個位你地. ...

我自己都係煙民,我都有小朋友,我都明白你有幾嬲......係巴士站同排緊隊好似唔可以食煙喎,再有下次你同佢講,你唔行開的話,我就報警law,睇下邊個係亞姑law....

大宅

巴士站內冇貼嚴禁吸煙,佢地唔係室內食煙,況且其他人又冇阻止佢,真係吹佢唔漲.
我家有兩隻大烏龜

伯爵府

大宅

巴士站冇貼嚴禁吸煙,佢地又唔喺室內食,而且又冇人阻止佢,真係吹佢唔漲.
我家有兩隻大烏龜

別墅

原文章由 chrisunkub 於 08-8-19 18:08 發表
巴士站冇貼嚴禁吸煙,佢地又唔喺室內食,而且又冇人阻止佢,真係吹佢唔漲.

好似唔係喎,啱啱全面禁煙的時候,好似有講過唔可以係巴士站同排緊隊都唔可以喎,不過真係唔好記得...上網check下law.....

複式洋房

係室外啊~~~~ 係causeway bay, 條街已經窄, 行開咗條隊真係好難迫番入去, 所以我至咁嬲!!

平時我一定會避, 只係帶住兩個細路, 真係唔想係巴士由causeway bay 企返樂富, mtr 就更加狼狽.

大宅

原文章由 mkok506 於 08-8-19 18:12 發表

好似唔係喎,啱啱全面禁煙的時候,好似有講過唔可以係巴士站同排緊隊都唔可以喎,不過真係唔好記得...上網check下law.....

好似聽過吓.咁請問喺邊度check到?
我家有兩隻大烏龜

子爵府

我都試過類似的經歷.
有一次我在旺角等緊巴士返屋企,
在排隊時我後面的男仔食煙,
我當時沒有出聲, 只是行過少少, 並用手撥幾下.
點知個男人幾衰, 大大聲對我說:
"香港地好自由民主, 你唔滿意我食煙可以報警呀!"
之後個男人更向我噴一口煙.
當時我都唔知點, 因為在街上露天地方,
我不知是不是禁煙的.
之後個男人更不停口的說:
"洗唔洗我借個電話給你報警呀? 我最樂於助人呀!"

伯爵府

果日我出街去巴士站準備上車,車到站我前面的男仔,十幾歲食煙食到好似吸毒禁,重要吸一口吐一口口水, 重要四圍亂吐,我見到佢禁,我立刻走過隔離線等上車,真係好污糟~

男爵府

法定禁煙區
主頁 > 立法 > 法定禁煙區

• 《2005年吸煙(公眾衛生)(修訂)條例草案》,已於2006年10月27日刊登憲報,是次修訂將室內工作間及公共場所列為全面禁煙區,以進一步保障市民免受二手煙害。

• 根據新修訂的《吸煙(公眾衛生)條例》規定, 由2007年1月1日起 ,下列處所或區域範圍均已定為指定禁止吸煙區:
    (一切有關指定禁止吸煙區的資料應以《吸煙(公眾衛生)條例》(第371章)的原文為準)

2007年前已存在的禁止吸煙區

新增禁止吸煙區 (2007年1月1日開始陸續生效)

百貨公司

室內工作間 (包括工作、用膳或休息所使用的地方)

購物商場

食肆的室內地方

超級市場

卡拉OK場所的室內地方

銀行

店舖的室內地方

電影院

自動扶手電梯 (不論室內或室外及四週是否有圍封)

劇院

公眾遊樂場地 (指《公眾衛生及市政條例》(第132章)第2(1)條所指的公眾遊樂場地,例如運動場、體育館、休憩處及兒童遊樂場等,但被指明用作吸煙區的範圍除外)

音樂廳

公眾泳池 (指《公眾衛生及市政條例》(第132章)第2(1)條所指的公眾泳池,範圍包括泳池、緊靠泳池的行人通道、跳水板或其他毗連泳池的器具或設施及觀眾看台)

公共升降機

泳灘 (指《公眾衛生及市政條例》(第132章)附表4所指明的任何泳灘,包括浮台及任何其他在該等水域的水面上、或該等水域上的東西;有沙或石頭覆蓋的海岸,以及在該等海岸上的任何建築物、淋浴設施或自然事物;及任何根據《公眾衛生及市政條例》(第132章)第107(3)條被指明用作燒烤場、營地或兒童遊樂場的區域。)

遊戲機中心

體育場 (指《公眾衛生及市政條例》(第132章)第2(1)條所指的體育場即香港大球場及旺角大球場,範圍包括球場、跑道、緊靠球場或跑道的行人通道及觀眾看台)

公共交通工具

幼兒中心、學校、大學及專上學院(包括室外校院範圍)

機場客運大廈

安老院的室內地方

室內公眾地方 (任何人士有權進入或獲准進入的地方,不論是否需要繳費)

街市 (不論是公營或私營,或是由公營部門管理或由私人機構管理)的室內地方

經衛生署長刊憲公告的公共交通交匯處 (由兩類或以上的公共運輸工具總站所組成)及多過兩條路線使用的巴士總站

香港濕地公園

醫院 (包括室外醫院範圍)

共用宿舍 (指由僱主向兩名或多於兩名的僱員或向該等僱員及其家人提供的居所 (不論該僱主是否因提供該居所而收取任何金錢代價)的處所。) 但不包括:

1. 位於該類居所內並純綷由一名僱員或由該僱員及其家人佔用的房間;及任何屬僱主或任何其他人的私人住宅或其部分的該類居所。

2. 下列由僱主向一名僱員或向該僱員及其家人提供的居所(不論該僱主是否因提供該居所而收取任何金錢代價)及該居所純綷由該僱員或由他及其家人佔用的宿舍處所亦獲得豁免禁煙規定:
    該居所所在的大廈只由該類居所及該類居所共用的部分(如有)組成;
    並非位於幼兒中心、學校、指明教育機構、核准宿舍、拘留地方、收容所、感化院、醫院及留產院;及該居所與其所在並屬指定禁止吸煙區的其餘部分以密封間隔永久性地分隔;及該居所的所有窗戶、門戶及其他可關閉的開啟口不通向指定禁止吸煙區的室內部分(共用部分除外)。

酒吧的室內地方

浴室的室內地方

夜總會的室內地方

按摩院的室內地方

麻將天九耍樂處所的室內地方

• 室內範圍指有天花板或上蓋,或有充當(不論是暫時或永久性)天花板或上蓋的封蓋的;及除有任何窗戶或門戶,或任何充當窗戶或門戶的可關閉的開啟口外,圍封程度(不論是暫時性或永久性)至少達各邊總面積的50%的地方。)

• 酒吧、浴室、夜總會、按摩院、會所內的麻將房及麻將天九耍樂處所等場所如合資格,可向衛生署署長申請表列於合資格場所名單以暫緩禁煙措施至2009年6月30日。有關場所會在門外展示一個訂明的標誌,以作識別。法例要求有關合資格場所在2009年7月1日後,全面實施禁煙措施。

• 資料來源:衛生署控煙辦公室

男爵府

冬日勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

乘機扮頭暈話佢噴迷魂煙law,報警大佢.......

原文章由 misslee 於 08-8-19 18:20 發表
我都試過類似的經歷.
之後 ...

子爵府

BK Milk勳章

經衛生署長刊憲公告的公共交通交匯處 (由兩類或以上的公共運輸工具總站所組成)及多過兩條路線使用的巴士總站

即係多過2條路線既巴士站唔可以邊吸煙邊等車
貓也好,狗也好,請愛護尊重每個生命體

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

睇清楚D.....係巴士總站, 我都好憎D人等車時食煙, 避又避唔到...仲有D人响街邊行邊食, 跟响佢地後面嘅人就食晒佢地D二手煙....

原文章由 mayymlam 於 08-8-19 20:23 發表

即係多過2條路線既巴士站唔可以邊吸煙邊等車 ...

複式洋房

都話正苦d野,唔清唔楚,我真係好僧個d人冇公德的人啊

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原文章由 misslee 於 08-8-19 18:20 發表
我都試過類似的經歷.
之後 ...

呢d人真係好賤...

珍珠宮

畀面勳章

我都好憎巴士站度食煙既人,不過衰在巴士站十有垃圾筒喎,咁d人有咩理由唔食吖。
題外話: 隨地丟垃圾要罰錢la,咁d人隨街食煙,d煙灰隨街掟,算唔算掟垃圾呢。

大宅

對住呢D人唔能夠好聲好氣,我試過抱住個仔等巴士,喺前幾個位有個仔食煙,我一路用手潑開D煙,我後面個男人就出口幫我,原先佢都好好語氣,個仔直頭當佢唱歌,之後再加多一把阿婆聲,大聲話:有阿婆,有bb企喺度,你仲食煙,究竟你仲有無人性嫁,要食就行遠D,嘩!當堂個仔死死地氣行去站頭.

首頁

尾頁

跳至