嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB早產33週3.6磅
現已35週了(即現出生2週3天了)
但還唔識吸吮奶奶, 還是用管飲奶奶
是否正常?
有沒有早產媽媽分享下

大宅

環保接龍勳章

我個囝33周4日出世, 3.78磅, 住左14日院, 太約10多天就可轉奶樽飲了, 唔好太擔心, 姑娘會因應bb進展己轉番做用奶樽飲奶的.(你只要多些比bb鼓勵, bb會知咖, 佢知有人鍚佢, 會叻叻努力增磅的)

別墅

回覆 #2 jojo888 的文章

Relax.My son was born in Hospital about 33Week3Days. And He lived in Hospital almost 18days.Now is very healthy. Premature baby is a smart baby.

大宅

好媽媽勳章

My baby born at exactly 33 weeks and weighted 3.8lbs. She lived in hospital nearly 1 month. She also need tube feeding in the very beginning. The hospital started train her to suck the bottle around 36 weeks. Few days later, she could finish the whole bottle by herself and go home at 37 weeks. Don't worry. Premiee are very tough. I believe your one will get there very soon.

原文章由 jojo888 於 08-8-20 12:44 發表
BB早產33週3.6磅
是否正常?
有沒有早產媽媽分享下

禁止訪問

子爵府

牛年勳章

Don't worry,你BB既情况好正常...(就算足月B都有唔識吸啜~係姑娘話...)
早產B大多數未有時間喺媽媽tummy學吸啜就出咗世,出咗世又要比足月B要快學識好多野:呼吸,保持体温,吸啜,etc.但早產B又比足月B更鍾意瞓覺,所以真係要一樣樣慢慢來...
不知道你所指的吸吮是指埋身or奶樽? Anyway,學吸啜就要等時机成熟(即見到BB個咀識得mui mui下)先可以開始~姑娘会睇住然後叫你get ready.
如果係埋身,我阿B喺医院學得唔係几好,因早產B喺医院係feed on schedule~咁樣可以容易monitor intake & weight gain~但夠鐘食奶佢又冇醒or佢醒嗰陣自已又唔係度...我只能在医院学埋身基本方法,要到佢出咗院,返到屋企再試,我先覺得佢學識埋身吸啜!
學奶樽呢...姑娘教我比medium flow嘅奶咀佢開始,冇洗咁用力都飲到奶!如果BB呼吸冇乜大問題,啜幾歺奶就學識ga la!
希望你BB快D學會,快D跟你返屋企!

原文章由 jojo888 於 08-8-20 10:44 發表
BB早產33週3.6磅
是否正常?
有沒有早產媽媽分享下

民房

早產bb

我bb早產左好多...
bb31周04日出世,重1.65kg,12月31日出世..
bb現出院,重3.8kg,飲4安奶...
bb呼吸時有"he he"聲到底什麼原因?
bb何時加奶?加奶一次要加多少?
bb為何常打c egg?
bb面上有奶癬應如何處理?
bb為何夜晚常常不睡?
bb出院後,為何回家常不見人,眼睛見著牆而且是目瞪口呆?

侯爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我bb29wk出世,大約在34wk就開始在e院學啜奶,之前一直都係用胃喉食奶的,大約一星期就可以自已啜一日7餐奶了....

大宅

我小b都係早產,初初都係唔識啜奶咀架,不過好神奇,39周某天訓醒左,擺個奶埋佢咀仔,竟然自己識啜,之前個餐都未識架,我個friend 話即係bb係個日先成熟,ready 出世

小b而家歲半啦,係細粒d,但係學野好快,個個都話聰明

add oil !

首頁

尾頁

跳至