自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:大如何看待有手語教學的普通學校

可以學多樣野,我絕對支持

珍珠宮

我仔間育嬰園(0-3歲)有小朋友係弱聽,係特登俾小朋友融合,我唔覺得雜左(點解會雜,雜乜﹖﹖),老師識嬰兒手語,響嬰園溝通除左口語亦會教小朋友用嬰兒手語,咁係對小朋友語言發展反而有幫助,我見D小朋友係識打手語。我覺得好好。

禁止訪問

公爵府

很好,可以令聾啞學生融入社會,亦令健全的學生知道幸福不是必然,要愛惜生命,健康。

伯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大宅

睇到呢d post 就知香港行融合教育係幾咁唔可行

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

我自己今年是幫女兒報了一間共融 (聾啞)小一自行的,我都覺得學多樣嘢唔錯。不過,有人說過學校會投放多些資源給他們,而正常學生有機會忽略了,實際情況我唔太清楚。

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

幾好呀,學多樣野

請勿打招呼~

伯爵府

畀面勳章

引用:點會覺得雜左、先天障礙又唔係壞學生。 +

原帖由 luckybaby2011 於 15-12-07 發表
點會覺得雜左、先天障礙又唔係壞學生。
係囉,點解樓主會覺得「雜」咗?

大宅

雜左? 你用咩角度望佢地呀? 好失望!

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我覺得係好事,俾個like間學校。

男爵府

引用:點解會雜咗呢

原帖由 曲曲 於 15-12-07 發表
點解會雜咗呢? 聽障又唔係壞人
真係要讚下間學校
直情啦!我以前讀女校, 隔離係明愛達言學校, 係聾啞學生, 我地成日都有交流, 不過我地冇學手語。

而家呀仔班上嚟左個失明同學, 對呀仔好有正面影響, 佢地仲做埋好朋友!

子爵府

有聾啞學生點解會雜?

我以前去過聾啞學校做義工,同d聾啞學生玩,覺得佢地好純,表達好直接。

寶石宮

支持!

公爵府

好媽媽勳章

我都教緊個女手語都係語言既一種黎嫁

珍珠宮

引用:俾個LIKE 間學校!!! 與其學校點教點樣大愛

原帖由 cy101 於 15-12-07 發表
俾個LIKE 間學校!!! 與其學校點教點樣大愛包容, 倒不如坐言起行! 完全唔明點會有雜左既感覺! ...

我比錢都出去學手語呀~ 我好欣賞呀,共融

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

子爵府

點解會雜咗

伯爵府

我覺得好好呀,小朋友可以學多樣野,將來可以用佢學到既幫助有需要既人

男爵府

引用:正常學校,來年會收聾人學生,會否有雜左的感

原帖由 joannewu_0302 於 15-12-07 發表
正常學校,
來年會收聾人學生,
會否有雜左的感覺呢!
我中學時來左位失明既同學,我地一班好和諧,亦大家會幫助佢。佢會考廿幾分最後去埋中大。其實而家青少年,視力聽力正常先比有缺陷既看不見聽不到。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實TVB有拍過佢地學校生活(唔記得係新聞透視定星期X檔案), 仲記得有位同學仔仲幫記者做翻譯, 好WARM呀!!!

首頁

尾頁

跳至