家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

我上星期$233買左,佢今日收市得番$199

大宅

原文章由 marjoriepoon 於 08-8-20 16:35 發表

我今日都好有興趣入,有冇高人指點E+呢個價位入唔入得呀?

別墅

我入0既時候諗佢$250我就放,點知上唔到呢個位就趺,唔知會唔會上番呢?請各位指教

別墅

我入0既時候諗佢$250我就放,點知上唔到呢個位就趺,唔知會唔會上番呢?請各位指教

別墅

別墅

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

前日hk$ 200入左 , 之後即落 198

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 marjoriepoon 於 08-8-20 16:35 發表

$233 好似高左d , 早排低位 20x , 21x 喎.

大宅

原文章由 marjoriepoon 於 08-8-21 23:23 發表

2888 係我相當睇好既股票,
我自己係2年幾前巳經買入左2888同11作長線投資.
佢地同匯控都係防守性既銀行股.

渣打公布今年上半年業績遠勝預期, 保持逾20%增長, 增長穩健
整體資本比率健康, 抵押證券已有充足撥備, 無引資注資需要.

渣打係高增長既新興市場, 包括亞洲, 非洲, 中東都有可觀盈利.
不過要留意亞洲區增長放緩, 信貸環境開始惡化,
可能會影響嚟緊既盈利增長....

其實經濟放緩係大圍既事, 無咩行業可以避得過,
所以唔洗太擔心

最重要係選擇到穩健既公司, (渣打PE 15)
咁當經濟轉好時佢地都會升得最快.

如果炒短既話短期走勢唔係太好,
因為巳經跌穿咗10 20 天線,
公布業績後回落左17-20%......
可以係$185-$193呢D位買入會較安全.......
強烈推薦中國人壽~

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

原文章由 apanman88 於 08-8-22 18:34 發表

2888 係我相當睇好既股票,
我自己係2年幾前巳經買入左2888同11作長線投資.
佢地同匯控都係防守性既銀行股.

渣打公布今年上半年業績遠勝預期, 保持逾20%增長, 增長穩健
整體資本比率健康, 抵押證券已 ...

2888 長揸, 留比阿仔.
諗住 $190留下再入.

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

想問我知道匯豐係高息股而2888的分別有怎唔同呢?其實我有匯豐做長線投資,但e+多兩個小朋友要計劃儲多d錢,希望大家教路,如果幫經紀買基金又好似要收好多手續費,去銀行又驚比人昆

大宅

原文章由 saiwai 於 08-8-24 01:02 發表
想問我知道匯豐係高息股而2888的分別有怎唔同呢?其實我有匯豐做長線投資,但e+多兩個小朋友要計劃儲多d錢,希望大家教路,如果幫經紀買基金又好似要收好多手續費,去銀行又驚比人昆
:igiv ...

i never buy........基金.........too many cost u pay...............

#2888.is also a good stock............

to buy or not,...........it is up to you.......la....

別墅

市場氣氛問題
不是公司問題, 但市場氣氛可令股價大跌
現在不能用業績去入市..
最理想, 是不好入市
命理服務 : 八字/易經卜卦/嬰兒擇日
本人乃香港術數協會會員
--------------------------------------------------
筆者10月舉辦技術分析課程講座, 報名請ADD我MSN
--------------------------------------------------
msn: [email protected]
BLOG: http://hk.myblog.yahoo.com/goodtoseeme2004

民房

原文章由 destiny+ 於 08-8-24 09:55 發表
市場氣氛問題
不是公司問題, 但市場氣氛可令股價大跌
現在不能用業績去入市..
最理想, 是不好入市

我從941會唔會再跌看到
原文章由 destiny+ 於 08-8-14 07:07 發表
業績應該唔會太差, 短線中移動應該市場佔有率, 冇咩大問題

但最大問題..中國政府似想扶植其他電訊公司, 如中電信有3G牌, 將來必定同941競爭

那買了月供股票要停供嗎?
我有5 941 2888 2628
是我兒子買的,他說我要停供...那是怎樣? 請幫忙

[ 本文章最後由 akachanbb 於 08-8-24 16:15 編輯 ]

別墅

原文章由 akachanbb 於 08-8-24 15:45 發表

我從941會唔會再跌看到
原文章由 destiny+ 於 08-8-14 07:07 發表
業績應該唔會太差, 短線中移動應該市場佔有率, 冇咩大問題

但最大問題..中國政府似想扶 ...

你肯供多5年左右, 你點都係贏
不需要停供,股價愈跌, 對你來講, 是好事
可以買更多貨
中移動為例, 中移動穿左100蚊, 會睇到80, 之後70, 60咁睇
正常是會見70蚊, 我也相信會見到70蚊
大跌一半, 你將會如果有幸見到中移動去番60,70蚊
恆生100樓下, 2888, 可以見157或以下, 暫時不敢睇得太淡
但我對住朋友, 這些價位都會告訴他們, 有心理準備看到, 見到不要太驚訝, 散戶屍橫遍地
不要停供, 不要受股市波動影響

[ 本文章最後由 destiny+ 於 08-8-25 07:46 編輯 ]
本人乃香港術數協會會員
BLOG: http://hk.myblog.yahoo.com/goodtoseeme2004

別墅

渣打擺到明被人質低.
不要只看業績, 股價短時未必能反映業績
長線發展的確是不錯
見到渣打跌左1/3 諗住去買平貨
結果很自然是中招

君不見就算工商出業績, 極漂亮
但又如何, 當日股價照跌也可
這是熊市的恐怖, 你買什麼
差不多都死緊, 公用股跌得少, 有的仲升添
但熊三下, 公用股必然是追落後, 熊市歷史上未錯過 是遲早發生既事, 而家才入去買公用股, 即係等股價大跌無分別

[ 本文章最後由 destiny+ 於 08-8-25 07:44 編輯 ]
本人乃香港術數協會會員

別墅

我都有興趣想買番D做長線組合,唔知咩價位抵買?
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1064.gif[/img]

大宅

原文章由 irenenursing 於 08-8-25 12:27 發表
我都有興趣想買番D做長線組合,唔知咩價位抵買?

你好~

今日2888 一開就$202....
不過成交好似未配合到......
略為未夠力.......

我都係堅持$185-193呢D位買安全D~
無理由今日升市先買隻長線既股票ga ma.....

GooD LuCk!
強烈推薦中國人壽~

別墅

多謝你的意見!我會繼續等,低過$195先買...
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1064.gif[/img]

首頁

尾頁

跳至