家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2006年,去銀行時比職員介紹了一份儲蓄保,供5年,总数是$125,300, 即係供到2010. 到2016年,可取回$158630. 而由明年開始,可每月派$1,190+非保證,大约共2,000頭,如不取,就一直滾存至2026, 職員話不可以講實几多錢,但到時會有差不多廿零萬。呢份保險因有段時間,又一直冇跟進,確實唔係好記得,突然睇番, 儲了10年只多了三萬几,當然唔算多,但唔理佢,等佢滾落去又好似ok. 因為供款唔多。股票又唔知買乜好,人仔又話貶值,呢d係衰在年期長,但又似都冇乜点洩,係咪咁唸呢?好冇再買份平平地,比咗錢都唔多覺嘅呢?有d迷惘,請大家比個意見我!

大宅

回覆:我十年前的儲蓄計劃

投資係終身事業,點都要學識少少,比人投資不如自己投資,比人儲錢不如自己儲錢

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

purplerain0203 發表於 15-12-7 20:40
2006年,去銀行時比職員介紹了一份儲蓄保,供5年,总数是$125,300, 即係供到2010. 到2016年,可取回$158630 ...

我覺得無壞,我6月有一份到期拿番$16000幾利息,話多唔多,但如果唔儲,咪唔覺唔覺咁洗咗去囉

williamwong0402    發表於 15-12-10 22:07

子爵府

purplerain0203 發表於 15-12-7 20:40
2006年,去銀行時比職員介紹了一份儲蓄保,供5年,总数是$125,300, 即係供到2010. 到2016年,可取回$158630 ...
如果明年開始, 可每月派$1,190+非保證, 差不多有11厘回報...你問下佢, 係咪明年唔拎, 一定要放到2026年?

如果可以中途拎, 咪睇下佢2016~2017年係咪真係派到咁多...其實有5厘都好好..錢唔等住駛, 咪放下先..反正你都供完, 等佢自己碌大佢..

別墅

引用:2006年,去銀行時比職員介紹了一份儲蓄保,

原帖由 purplerain0203 於 15-12-07 發表
直接影個保單出黎睇下 容易d分析

複式洋房

看你對這計劃有什麼期望羅。如果覺得滿意,就繼續下去羅,晚年有保障了。好過沒有了。我仔的有份儲蓄,也是供五年的。第六年就可以提取紅利了,不用等那麼久才取,想什麼時侯提取都可以的。你那個怎要規定時間才可取的嗎?
希望在網站能認識多點朋友。

大宅

唔等錢洗放下先

複式洋房

引用:Quote:原帖由 purplerain0203 於 15-12-07

原帖由 其實唔難 於 15-12-08 發表
直接影個保單出黎睇下 容易d分析
冇问题,我叫緊銀行重新印一份新嘅比我,预計埋之後所得嘅,到時再討論

複式洋房

引用:看你對這計劃有什麼期望羅。如果覺得滿意,

原帖由 16871603 於 15-12-08 發表
看你對這計劃有什麼期望羅。如果覺得滿意,就繼續下去羅,晚年有保障了。好過沒有了。我仔的有份儲蓄,也是 ...
係呀!要十年先可以攞多d,年期短等於白儲,你個份同边間買架,可否pm我?

侯爵府

我都有兩份類似嘅儲蓄,我唔太識投資,買股票蝕錢多,買人仔,人仔又貶值,放銀行利息又超低,反而宜家最穩陣係呢兩份,賺大錢就無我份架啦,有少少利息算唔錯啦。

大宅

我都有興趣買此類產品 因不太懂投資。

大宅

回覆:purplerain0203 的帖子

我08年都買左份每年供3萬幾,供8年,再放多2年,就可取回總數連利息約30多萬。依家明年比多一年錢,再放2年就有錢拎。我當時心態是唔儲起都用左佢啦,所以做左呢個計劃。到時有錢拎好開心😁

大宅

回覆:bayb2015 的帖子

我06年係恒生都買左份類似的保險、供五年、第十年開始每月派錢、派到第二十年

大宅

回覆:Mytrueapple 的帖子

我鍾意儲埋一次過多啲拎會開心啲

禁止訪問

複式洋房

引用:Quote:purplerain0203 發表於 15-12-7 20:4

原帖由 Fiona_yy 於 15-12-08 發表
如果明年開始, 可每月派$1,190+非保證, 差不多有11厘回報...你問下佢, 係咪明年唔拎, 一定要放到2026年?

...
因已滿十年,可隨時攞走,但最多儲到2026,就一定要取走曬!所以如果再做,我会去保險公司,因可儲到100歲。咁如我唔等錢洗,咪一直由佢滾大去咯,反正都供完,到老來有需要又冇收入时,都可以有一筆錢!唸就係咁唸嘞!

複式洋房

引用:我06年係恒生都買左份類似的保險、供五年、

原帖由 Mytrueapple 於 15-12-10 發表
我06年係恒生都買左份類似的保險、供五年、第十年開始每月派錢、派到第二十年

...
咁你份同我都一样啦,都係恒生。你每月取呀?唔滾大佢先?

男爵府

熱血勳章

2005 年, 我在恆生年供一份儲蓄保, 每年供 $20650. 要供5 年, 6-10 年不用供, 但要keep 住不能提取。直至第10 年, 即2015年可取走。 當期時2005年做,staff話連埋d 不保証利息將會有大約14 萬。但直至今年10 月到期, 職員話依10 年利息少, 所以一次過提取只滾存咗13萬3千。有d 被欺騙感覺。

大宅

我都供咗一份係 AIA, 5年供款, 10年攞錢, 又係因為唔識投資所以先買份呢d供下, 今年供埋最後一年啦, 好開心

子爵府

.

首頁

尾頁

跳至