嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

囝囝已經差不多4個月啦, 好似話可以開始俾D米糊同埋果汁佢飲, 咁想問下各位媽媽你地係俾邊個牌子既米糊同埋果汁比阿B飲架?

另外, 其實4-5個月既BB仲可以俾D咩佢試呢?

唔該!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

果汁我買亨氏,佢隻果汁稀釋左可以直接俾bb飲~
米糊就買亨氏同雀巢~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

如果跟足世衞果 d 指引, 頭6個月只係飲奶咋. 不過好多人一早俾bb 食野. 我乜野牌子都會試下, 睇下bb 鍾意食邊 d. 我俾bb 食過雀巢和亨氏既米糊, 都ok. 遲d 會試有機米糊.

果汁我好想自己整,不過冇時間.... 自己整就唔好整橙汁, 太細個食會好易敏感. 我阿媽俾左橙汁俾bb 試, 好彩 bb 冇事.

你去睇下書, 或者上網搵下, 唔難搵到有咩可以俾 bb 試.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Better start at 5-6 months. I bought Nestle cereal to mix with my milk powder, as my b will not eat any other brand. Better let your b try some samples before u buy a big can and need to throw away.

Fresh juice is better than artificial. I bought a small blender. If artificial, always add water. Else, b will not drink plain water again.

大宅

Beanstalk & Wakadoo are good...你初初只係買原味米糊...
又或者亨氏嗰隻淮山意米糊都好好...對腸胃好好...

我個仔唔食nestle

原文章由 Susis 於 08-8-21 21:25 發表
囝囝已經差不多4個月啦, 好似話可以開始俾D米糊同埋果汁佢飲, 咁想問下各位媽媽你地係俾邊個牌子既米糊同埋果汁比阿B飲架?

唔該! ...

大宅

新鮮同天然始終係最好, 包裝食品或多或少一定有添加劑同防腐劑, 以確保可以儲存的長時間.

其實可以將米用有磨砰功能嘅攪拌機磨成粉, 而果汁就用新鮮水果自己榨汁囉, 為左我地小寶寶未成熟嘅身體可以健康成長, 花多小小時間係值得架………

原文章由 Susis 於 08-8-21 21:25 發表

唔該! ...
joly --
http://jolyleong.spaces.live.com/

大宅

我都係用新鮮水果自己榨汁,因為天然啲,深信包裝食品有添加劑同防腐劑,見到都怕怕。

複式洋房

而家BB只可以飲果汁1-2茶匙咋,
自己攞果蘋果用鐵匙抓下抓下果蘋果,
已經有蘋果容啦,再按下d蘋果容就有天然果汁啦,緊係新鮮野好啦.

複式洋房

多謝大家既寶貴意見!

首頁

尾頁

跳至