婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位JM 可睇番我舊 post: 以前似一家人,而家似陌生人
之前同奶奶住樓上樓下,六七月開始叔仔結婚同老婆搬入黎就令我非常煩惱...之前呢度 JM 俾咗好多意見我,令我睇開咗,之後亦發生咗好多事,令我地決心租屋搬出去!等我慢慢講番啦~

#1 結婚週年慶祝變留係屋企叫外賣...
十一月某日係我同老公結婚週年,呢排風頭火勢,我地都好耐冇出過去拍拖...話哂結婚週年,梗係想出去食個飯乜都好啦!之前嗰日老公就同我講:「我地叫工人夜晚湊兩個細路落樓下,我地出去食個飯。」我:「真係?你俾佢地係樓下成晚咁耐?」老公:「ok 啦,一晚半晚將就吓,你咪咁死古古!」之後我地就同工人講有咁既安排。

第二朝叔仔就 send msg 黎,話工人同佢講夜晚會係樓下湊細路,就叫我地唔好,因為尋日工人同細佬落咗去一陣間(唔夠兩個鐘),佢老婆抱咗佢一陣,細佬打個個乞 chi,佢老婆今日就病咗囉喎....嘩佢講到咁,我地咪唯有唔出去,留番係樓上湊佢地囉...夜晚都係嗌茶餐廳外賣!好彩我份人唔算好計較呢D嘢,小朋友都有兩個,兩公婆慶唔慶祝都冇乜所謂嘅,但個心始終係唔 gur!!! 點解我地要為佢所有嘢負責?瞓唔到入我數,病又入我數!最火既係,佢地又係個群組度講,哎呀原來今日係你地結婚週年呀?唔緊要啦你地照出去啦,我自己入房就得!奶奶又講,結婚週年慶好重要的,你地好好出去玩。我頂...永遠都係咁,叫我地唔好落去就係私下搵老公,講好說話就係奶奶面前!唔出咪唔出囉!當我怕咗你地!

係呢件事之後,老公都灰灰地...事關我地啱啱先去完五日旅行,屋企非常清靜的,一返黎就話細佬整病叔仔老婆,佢都覺得點解次次落去嗰一陣都有說話俾我地聽。呢次之後,佢就再執執樓上,等工人姐姐可以獨自係樓上睇細路(之前佢唔肯俾工人單獨留係樓上,我地兩個都唔係屋企時就叫工人湊落樓下)。我地又搵日去買電飯煲,蒸爐同焗爐,從此工人放假我都唔使落樓下煮嘢食了!

大宅

#2 同奶奶 facebook 開火,然後攤牌
話說我日日都湊兩個小朋友過海返工,早出晚歸。以前仲可以去樓下時都有啲走盞,公司忙時可以留佢地係屋企,呢個月係完全唔得!咁我係D 媽媽 whatsapp group 度傾開計,有媽媽問我,你小朋友係公司日頭點瞓覺呀?咁我咪搵番張個仔係走廊瞓 high chair,工人抱住阿女瞓既相 send 俾佢地睇,講到有D 感觸,咪係 facebook 度 post 張相出黎,講吓佢地係公司既生活。我D同事都好橕我,咪搭吓嗲咁。點知第二日,我奶奶竟然 comment 我,話我虐待孩子!佢話我由朝到晚帶佢地係身邊唔係愛佢地,係虐待!又話外人(即我D同事)幫湊佢地只係一時,真正幫我既係家人!嘩我見到「虐待孩子」呢四個字真係著哂火!!!連我同事都火,忍唔住再 comment。我份人係好沉唔住氣,好火咁回我奶奶,你估我好想每日帶佢地舟車勞頓?而家咁既環境佢地唔可以留係屋企,你估我唔攰?佢地之前輪流病,我都唔敢留佢地係屋企,就係驚傳染家中既孕婦!唔通咁都叫唔體諒,虐待孩子?

其實事後睇番,真係唔應該咁認真...應該唔回,或者輕鬆地回,哎喲做乜講到咁嚴重啊?既然你咁錫兩個孫,我就放心俾佢地日日係樓下唔好出去咁多咁辛苦啦!但我真係忍唔到!跟住來來回回,奶奶大意就話家事唔應該係 fb 講(喂但我只係講吓小朋友係公司既生活咋喎...係佢主動講家事!),以前佢點幫我地做乜唔攤哂出黎講,係咪冇咗屋企人會開心啲等等之類。我D朋友同事又係咁回覆。我見情況有D失控,就唔再係 fb 講。

當晚我就 wechat 奶奶,打咗好多嘢,主要係話,多謝你一直以來既幫忙,之前我一個星期有幾日帶佢地返工,有幾日擺係屋企俾你同工人湊,係因為見你湊到好攰,我帶走佢地幾日等你都可以抖吓,點解你要話我虐待佢地?奶奶又唔回喎,我就再問,點解我次次再同你好好溝通,你就唔覆我,我係 fb 講幾句,你就公開話我不是?係咪所謂屋企人唔可以講唔好既嘢,只可以講吓風花雪月?最後佢終於覆我,講咗好多。最重要既 point 係,我地而家上番樓上生活,佢係覺得好應該,唔係因為細仔返黎,係因為佢自己想有番自己生活空間,我地一直係樓下係唔啱!睇到呢度我就明哂!原來咁多年真係我自己一廂情願,以為人地想要家庭樂,其實想要嗰個只係我!最後我同奶奶講,我而家明哂了。我份人鍾意咩都講清楚,唔鍾意有誤會。亦希望奶奶你唔好再委屈自己,如果一開始你就同我地講,你地應該去樓上,我想樓下維持係我自己的生活空間,我係絕對會明白亦會識做!點解唔一開始就講清楚呢?咁就唔使我地誤會!(我係因為老公成日落樓下睇電視食嘢我先跟佢咋喎...)佢就話唔覺係委屈,委屈等於修練之類。

講完總算了咗件心事,一直我就係想知奶奶既諗法,而家知道咗,我就可以定到自己既位!總之 keep 住係樓上,唔再落樓下,分開兩家就好,我無需再諗,奶奶係咪會想見D孫,我成日唔落去會唔會覺得我冇禮貌。以前就係會諗呢D無謂嘢,真係天真!

男爵府

引用:#2+同奶奶+facebook+開火,然後攤牌話說我

原帖由 anidacat 於 15-12-10 發表
#2 同奶奶 facebook 開火,然後攤牌
話說我日日都湊兩個小朋友過海返工,早出晚歸。以前仲可以去樓下時都有 ...
搞清楚咪好囉!最緊要唔好令自己唔開心!

伯爵府

我對你個 CASE 有印象,人地做到咁明做左咁耐野,你終於都大徹大悟願意搬,應該對方都鬆一口氣,希望你地走左關係會好 D,呢個世界真係距離產生美

優悠在澳洲

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

一家一主,自己有個獨立既家始終好D既。小朋友大D,姐姐自己一個湊都信得過D,做人開心最緊要。
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

大宅

回覆:終於決定搬!下星期就搬走!太期待了!

樓主,呢次妳真係可以重過新生喇,出咗去就唔好諗返轉頭(往事),之前嘅委屈就當係磨練,可以令妳為咗保護自己真正嘅家而變得更加堅強,一直以來都辛苦妳了,新屋新希望,衷心祝福妳

珍珠宮

其實有時我都好不屑啲所謂親情,一家人~
你好努力付出,最後只係嫌你唔夠,什至話你係唔重視親情戈個!
經常見到一大班所謂親戚,坐埋食飯,就開始互相比較,或者講其他人屋企是非,尼啲就係親情?
都係我老公講得岩,大不了少來往,自己建立一頭家,自己一家去玩,有時親戚無會好過有!

Jolin_Yuen    發表於 15-12-10 12:41
dolltsang    發表於 15-12-10 12:07

伯爵府

係咪未完?

公爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

有無#3

公爵府

與呢度的姐妹相比...你與99 and 妯娌的矛盾....實在不算嚴重.如果硬要搬走 ? ....外面的租金也不平的...另一產生的問題系...將來99呢間大屋是否歸叔仔所有 ? (你們住在香港嗎?)

子爵府

引用:與呢度的姐妹相比...你與99+and+妯娌的矛盾

原帖由 美之選468 於 15-12-10 發表
與呢度的姐妹相比...你與99 and 妯娌的矛盾....實在不算嚴重.如果硬要搬走 ? ....外面的租金也不平的...另 ...
有能力點解唔搬走?99都咁講明⋯住都無意思!
而且與其受氣希望自己有份分屋,我寧願自己一家人齊齊整整開心生活

男爵府

畀面勳章

恭喜樓主終於有安樂日子過!

別墅

你不如自己請個工人..係for樓上

公爵府

Happyjk 發表於 15-12-10 11:35
你不如自己請個工人..係for樓上
樓主已經有工人.

伯爵府

溝通真係好重要,因為唔放開心溝通和包容,就只會形成老馮。

無論老人家和後生們都要明白,困係一間屋都唔坦言,絕非好事。

事關每個人要求唔同,如果真大方,就可以互相體諒

大宅

唔明白點解工人一定要係樓下湊先可以去街樓上湊唔得?

JFL    發表於 15-12-10 23:19

水晶宮

決定搬就好啦,同住一定好麻煩

別墅

恭喜你...!!

別墅

恭喜㳄,同埋非常認同距離產生美

侯爵府

我的育兒心得勳章

向來都話咩「一家人」只係一句修飾台詞,何必認真!正如我會好淡淡然咁講:唉,搞咁多做咩,間屋已經無你名,關你鬼事咩!C6又會好理所當然咁答:咁又係,唔好理喇,得我媽自己搞!

首頁

尾頁

跳至