家庭理財

跳至

首頁
12345...8

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

我過去這5年,直至今年中前都把儲到的現金轉為人民幣,因幾年前國內銀行的理財產品有近 7~8%息 +每年3% 升值,但........

今年中,見到中央吃力救股市,出口收縮,經濟明顯下行,外匯佔款下降,人民幣顯著有眨值壓力,所以我會把人民幣現金比重,降低60%慢慢轉回港元活期(無息),等機會買入股票或樓宇~

一定有人問我現在持有人民幣怎麽辨,人民幣長遠看好,我估明年有機會眨值約3~4%, 如果唔多可以留着步分反正港元近零息(因為我太多人民幣及等機會另作投資才作這樣部署 )~

環球經濟變幼莫測,到時係要適度調整~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

大力大力,請問人民幣等機會做投資是等甚麼機會呢?是投資國內樓市嗎?

試過同啲friends 参觀惠州樓盤,又靚又大,都心思思想買間渡假。

又心思思想系父母鄉下廣州置業,因好多親戚在。可惜廣州樓價高企兼限購。

大宅

回覆:我會把 60�幣轉回港元~

會慢慢買入什麼股票?我想養老啊! 又唔夠錢買層樓收租

yee183    發表於 15-12-23 12:48

大宅

國內買樓收租回報率好低,現時唔值得買。

大宅

引用:國內買樓收租回報率好低,現時唔值得買。

原帖由 qzwg 於 15-12-10 發表
國內買樓收租回報率好低,現時唔值得買。
請問那裡收租回報高? thx

大宅

回覆 qzwg 的帖子

在國內買樓投資就不敢了,既無時間打理,租約條例不成熟,很多極品租客不交租,仲將間屋破壞到千瘡百孔。
有時想買國內樓無非是覺得空間大;常常回去探親不用住酒店;將手上人民幣換成磚頭和升值;仔女大了可能會回國內養老,兩邊住下。

但係呢幾年大陸樓市越黎越貴,都係觀望中。

大宅

回覆:lovebabyswong 的帖子

如果香港同大陸比,買樓收租一定係揀香港,其它國家就唔清楚了。

伯爵府

好媽媽勳章

大力大力 發表於 15-12-10 13:59
我過去這5年,直至今年中前都把儲到的現金轉為人民幣,因幾年前國內銀行的理財產品有近 7~8%息 +每年3% 升 ...
多謝你通知我們呀!!睇來大圍環境真係好差......唉!!我都仲做緊人仔定期...

用戶要求終止服務

回覆:大力大力 的帖子

1月中先到期

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:1月中先到期

原帖由 filicity 於 15-12-10 發表
1月中先到期
我ㄧ些下年2月,有些是明年,後年才到的的國債,有5% 息就由得佢~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

你睇淡呀

我一向港幣多過人民幣

定期一月至到期,
換返港幣又唔知做咩好

多數繼續定先
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

一講人仔, 我都覺得好煩, 一直以為人仔好穩健, 我又唔貪心, 都咁難既~

如果入股市, 又要成日睇住個市, 又終日提心吊膽唔知幾時又金融風暴

一之蘭太太    發表於 15-12-11 21:33

禁止訪問

引用:我過去這5年,直至今年中前都把儲到的現金

別墅

人仔轉換英鎊可以嗎?好似睇英鎊到底了點?

子爵府

開心吸收勳章

多謝你的分享!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 filicity 於 15-12-10 發表1

原帖由 大力大力 於 15-12-10 發表
我ㄧ些下年2月,有些是明年,後年才到的的國債,有5% 息就由得佢~
好彩諗諗下無申請最近的國債,唔係到時同港元一樣,計番得零點幾厘

男爵府

我都要抽走可移動既人仔...哦......
克盡已能.參予義工.盡展所能!

伯爵府

謝謝分享!不過,人民幤今天又跌,定期明年才到期,唔知跌成點?高官成日話唔會大跌,但日日跌少少夠死?

大宅

回覆:我會把 60%人民幣轉回港元~

Me too,1 月中到期,換港紙又冇息

用戶要求終止服務

回覆:大力大力 的帖子

我放係香港,得3.7%

首頁
12345...8

尾頁

跳至