想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

真係學到野呀!thank you

桑寄生最近有飲過呀!

我喺下次派彩前,決定進入"作戰"狀態!
1. 日日探熱,買左新探熱機同整埋excel嘞!
2. 多做運動,分散注意力!唔比自己亂諗野
3. 食調經丸(因為煲中藥好煩,飲中藥更慘呀,買左天X丸食)
4. 驗排卵驗多幾日!
5. 煲桑寄生飲(易煲又好飲,加埋蓮子同蛋仲正)

真係乜都試一餐,只要唔係太離譜就試下啦 再唔得就睇醫生!

To: 試左一年,兩年及五年 嘅sis!你地好叻呀!

PS:請問桑寄生幾耐飲一次呢?thx

複式洋房

我揾到啦!

To: 卡樂B薯片

http://forum.baby-kingdom.com/vi ... p;extra=&page=1

By Chinghua (thx!):
桑寄生 - 1兩, 白蓮子 - 約3x粒, 片糖 - 1片, 9-10碗 (飯碗)水, 煲大概1.5小時, 就ok啦

可以成日飲嫁!

大宅

原文章由 molelee 於 08-8-23 12:17 發表
多謝大家呀!見到有回覆好安慰呀!

我去埋長線旅行添啦! 我未食藥之前M都OK準嫁,偶然遲一兩日喳!唉,"丸仔"害人不淺

我都擔心cycle越黎越長問題,唔知點解今個月特遲,又冇食過藥,可能工作同bingo壓力掛!我用過一盒"萬獸X ...

e生話有咁的可能性....不過...我諗冇所謂....因為最緊要可以有bb...

複式洋房

驗排卵子,請問用什麼牌子呀?我用d仔check,
d13 -無
d14 -有淺線
d15 -都是有淺線
d16-無線
d17 -無線
咁我應該再check嗎?

子爵府

咁你應該係day15排卵, 有時如果黃體比較少的話, 可能會唔出深粗, 但有淺粗都算係....
如果你有量體溫, 對照一下day14, 15, 就知係邊日排卵(排卵日會突然低溫左, 一排完體溫就即刻攀升)
所以最好係兩樣一齊做埋, 用數據+圖表記住, 記低埋用d仔驗出0既結果同埋有關分沁0既資料...
你會發覺: 排卵日前d仔會深粗/排卵日體溫降低0.2或以上/排卵日前後都會有較多0既分沁
以上係我0既經驗, 不過都會因人而異0既....
如果你仲未掌握到自己0既身體變化, 最好用多幾日d仔
原文章由 cathy1009 於 08-8-24 02:52 發表
驗排卵子,請問用什麼牌子呀?我用d仔check,
d13 -無
d14 -有淺線
d15 -都是有淺線
d16-無線
d17 -無線
咁我應該再check嗎?

複式洋房

其實我的體溫都很難看,
d14 - 36.0
d15 &16 - 36.1
d17 - 36.2
d18 - 36.4
d19 - 36.6

咁是否以經排了,但d仔又是無喎,點算呀!

大宅

原文章由 molelee 於 08-8-23 00:14 發表
三十歲,結婚一年多d,結婚前雙方驗過身,乜都正常。而家cycle平均over 35天左右(今個月仲40日添! )其實上年開始停左避孕藥一年,經期都冇埋!去睇好多西醫中醫,飲好多好多苦茶之後先有番M,好慘!mouth:

順帶一提,苦口婆 ...

30 years old is still young. don't be
upset.

start to see doctor asap lah.

some sisters have to wait for
several years to have 1 bb. 8
months is not long.

i tried 2 years, 5 iui and 2
miscarriages. still no bb. your case is
not serious ah.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

You better go to visit a doctor check first.

Good Luck!
原文章由 molelee 於 08-8-23 12:17 發表
多謝大家呀!見到有回覆好安慰呀!

我去埋長線旅行添啦! 我未食藥之前M都OK準嫁,偶然遲一兩日喳!唉,"丸仔"害人不淺

我都擔心cycle越黎越長問題,唔知點解今個月特遲,又冇食過藥,可能工作同bingo壓力掛!我用過一盒"萬獸X ...

伯爵府

sorry, I just want to ask:

day 1 = first day when m comes or first day when m finishes?

if it is first day when m comes, is it when I see red blood =day 1, or even brown = day 1?

大宅

好媽媽勳章

我地都驗左身無問題, 試左5個月都未bingo, 之前問過相熟ec, 佢話我要bb都ok, 無叫我特別調理身子。 朋友都叫我放鬆d, 但自問好難, 因為本身個人好易發嬲, 所以情況起伏大。
聽完你地咁講, 會開始試下煲桑寄生茶飲, 同埋可能都會安排下去個短trip, 希望有幫助啦!
今個月都有努力, 不過自己唔抱太大期望, 費事又失望。
希望molelee你早日bingo啦!

男爵府

原文章由 goldpig 於 8/23/08 21:31 發表

hi thundersml,

請問飲桑寄生茶真係有助排卵 ? 因我有排卵問題.... 又吾知乜有助排卵mouth:

桑寄生原意唔係for排卵用,
佢有好多功效,
咁啱我以前睇中醫,
個個都話我血氣虛,
但睇中醫都睇到我聞到中藥都想 .
所以就試吓桑寄生囉!

詳情請瀏覽以下website:

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1651444&page=1#pid26131814

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=958037&extra=page%3D12

男爵府

原文章由 卡樂B薯片 於 8/24/08 01:45 發表

想問桑寄生點煲, 你1星期飲幾多次?

我由3/8左右由老公煲比我飲,煲法係1両桑寄生,30多粒乾白蓮子(浸30分鐘去心),加去核紅棗一大執戓片糖一片,水7大碗,我用壓力煲約30分鐘(之後雪凍後可當水飲),一個禮拜煲2-3次.男女佳宜.
(ps: 此篇由c6打)

其他用途及煲法,詳情請瀏覽以下website:

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1651444&page=1#pid26131814

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=958037&extra=page%3D12

大宅

molelee / thundersml

唔該哂你地呀, 我之前食排卵藥bingo左, 不過4月尾果時 5weeks 小x左, 6月中食左通經藥, 一直到6月尾時先黎m, 不過就發現生息肉, 即時係診所割埋, 唉可惜到而家一直都未有m呀

我而家睇緊中醫, 係沖藥粉架, 不過我又聽聞有d人話藥粉功效無咁好, 唔知係唔係呢?

你地平時有無煲紅棗圓肉杞子水呀?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我有個同事讀緊中醫, 佢話藥粉會比一般中藥"曹"d咖

大宅

原文章由 imyim 於 08-8-25 11:27 發表
我有個同事讀緊中醫, 佢話藥粉會比一般中藥"曹"d咖

原來會燥d架, 不過我返工又無時間煲

複式洋房

hello各位!我呢幾日放下假relax下,做下運動,又開心生猛番哂啦!

而家煲緊桑寄生,如果"健康乜房"/"鴻乜堂"有出桑寄生茶就正啦!(我真係好懶

我上網買左一本關於如何掌握自己生育嘅書,叫"Taking charge of your fertility" by Toni Weschler (佢專教女性生育健康)今日睇左d,幾專業,解答左我某d迷思。等我一路睇一路整d有用嘅topic先...

首頁

尾頁

跳至