婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

之前我諗著睇普通家庭醫生(兼婦科), 但唔得, 3個月左右便翻發, 後來在醫生網上找到個叫 "馬佩嫻"醫生在佐敦嘉賓大廈, 最初只是因為醫生費(未計藥物費)平, 見到她時, 她原本是一位很老的女醫生, 但她都幾誇讚自己, 話已經醫好過好多 (普通女士及大肚婆), 9成9不會翻發 (自己不衛生例外), 連個姑娘都可以很熟咁解釋比妳知, 唔知的話以為個姑娘是醫生 (好似以前袁靚靚套 "整蠱王" 夏萍一樣), 不過連同藥費總共埋單都唔算平, 但約睇左3次便好番, 起碼已將近一年無事.

民房

我食左惠氏出的 "善存" Centrum A to Z 之後, 未返發過, 只是有次食了消炎药後發過一次
原文章由 honeykerry 於 08-11-4 14:50 發表

咁多野要戒~~~
不過近呢幾日又痕左d...唔知關唔關日日受護墊事呢??
其實日日用護墊係唔係唔好架??

別墅

原文章由 honeykerry 於 08-11-4 14:50 發表

咁多野要戒~~~
不過近呢幾日又痕左d...唔知關唔關日日受護墊事呢??
其實日日用護墊係唔係唔好架??

係呀~我都有諗過呀...我覺得唔用護墊好唔乾淨咁...所以,最終都敵唔過...又用左護墊~~好煩呀...因為,我都未好過咁...真係好辛苦...4~5個月係咁塞藥~我都做左塞藥高手啦~= ="

複式洋房

原文章由 amysome 於 08-8-30 21:47 發表
Already PM!

我都想要中醫資料, tks

男爵府

有人話紅莓汁,有人話小紅莓汁...兩種有冇分別??那一種對陰道炎會有用...

大宅

Already PM
原文章由 catcatlam 於 08-11-13 23:26 發表

我都想要中醫資料, tks

民房

千其不要用係護墊, 因為護墊會好焗, 如不是每隔2小時換一換, 就唔好用護墊了。

之前有念珠菌時, 除了塞藥外, 醫生也叫我不要用護墊, 不要穿好緊身的牛仔褲, 穿cotton underwear。加上早睡覺(加強自己本身抵抗力), 食乳酪(活性乳酸菌對陰道好), 有真的好番晒。

別墅

我想分享下我之前的陰道染。。係困擾左我成 4個月 又想有BB又無得do do 好慘。。睇好多次西中醫生都唔好 係塞左藥過多兩日又返發,好痕&有豆腐渣好辛苦,跟住
1. 我就響慧x買左支 紅莓汁 要揀100%紅莓汁果支 好似特左價 $6x.00 可以分飲8次  2. 再加 yogurt drink (有活性乳酸菌) 有mix水果果支(係甜但一日一支唔算多) 響7十x or Ox 都有得買 日日飲一支 真係得。
3. 要戒食甜 例如唔飲甜飲品,糖水,蛋糕,雪糕。
4. 內庫 都要換晒cotton (我可以介紹你用咩牌子,又唔貴又舒服,因我用某個牌子都會痕架,好麻煩),洗時,係要浸洗衣粉過夜(我本人用開香薰油所以我會滴 teatree,lavender 每樣兩滴混在洗衣粉裡),到早上洗清及晾乾,
5. 要戒用薄護墊 我之前流好多分泌,白帶 怕底褲污糟所以就日日都用薄護墊 初初用好舒服,用多半年-1年就有痕及發炎啦 初初戒時我日日帶底褲出街 around 4-5條架 一濕就換新 換下換下 1個星期就有改善。。分泌少左好多 到第二個星期only帶 2-3條出街。。到而家一條都唔駛換啦
希望可以幫倒你地啦 
祝甘多位媽咪&BB健康快樂 順利出世呀 ^_^

別墅

唔記得講,香薰油係用與初初還有痕及多分泌用的 可以隔一個星期一次先至滴 當殺菌用 如果好返就唔駛用呢個方法啦。。
祝甘多位媽咪&BB健康快樂 順利出世呀 ^_^

別墅

唔好食:
1) 有酵母食物, 如麵包,茶(茶葉是經過發酵過程)
2) 草姑類, 金姑, 秀珍姑,(因為濕熱)
3) 含糖的食物
4) 橙類和酸質水果,例如香橙、檸檬、鳳梨與番茄等
5) 葡萄、葡萄酒

多吃:
1) 維他命A豐富的食物,例如紅蘿蔔、木瓜、南瓜等
2) 多吃活菌酸乳酪,有助抑制念珠菌生長;多吃糙米、粟、嗜酸菌

身體形成鹼性,適宜念珠菌生長,月經期間,因血液本身是鹼性的(pH=7.4),陰道會呈鹼性,自然容易受念珠菌感染。

大宅

唔怪得啦 !!!mouth:
我成日都食檸檬同茶, 唔怪得之會番發啦 !!

多謝指教 !

大宅

唔怪得啦! 我日日都飲lemon tea同diet coke....又鐘意食甜品!唉!睇怕都真係要介口

而家一個月差唔多發一次真係慘!

男爵府

環保接龍勳章

睇中醫!  我朋友話佢之前耐唔耐就來料, 依家睇咗中醫就未來過喇

別墅

係呀!我都係開始飲左一個月中藥,今次M後都未復發(Touch wood!)因為我覺得西醫已經醫左幾個月(差不多半年)都冇起息,加上想要BB,都係唔好用咁多抗菌西藥, 睇中醫順便可以調理埋身體, 平時加上注意飲食, 增加營養, 多d休息! 先可以斷尾!

複式洋房

原文章由 piglet713 於 08-11-23 21:12 發表
睇中醫!  我朋友話佢之前耐唔耐就來料, 依家睇咗中醫就未來過喇

pls pm to me

別墅

各位SIS,

我由上年中開始都間中返發,睇過幾次醫生,塞完藥都好得返,
就算吾洗睇醫生,都成日好似痕下痕下咁,
尤其是焗一焗,就更易中招,令人擔驚受怕,
好影响情緒同生活.返工都好難集中精神做野.
到上個月經前,又返發,分泌係淡黃,多似透明的膠水咁,
好多,好稀,咁O岩我朋友的病徵又係一樣,
佢去睇左醫生,都係念珠菌,咁我自己買左確膚寧塞藥,
三晚每晚兩粒,之後M黎,黎緊M係冇痕的,開心以為好返,
點知一冇血,又痕過,之後去左卓健睇醫生,
佢開左一SET好全面的藥比我,
又醫尿道又醫念珠菌又搽又塞,又種菌,重有一粒特效藥
(DIFLUCAN),之前係第二個TOPIC度見到D 好幾個SIS都話食完冇返發,我以為我都會.個REPORT出左又驗吾到有菌,
個醫生話可能我搽住確膚寧隻藥膏,所以驗吾到.................
點知,食完成SET藥都重係痕,分泌冇變過,
都係同上個月初發時一樣,跟住,再去睇開個婦科度睇,
佢醫術都好高明(但因為係男人,我怕醜,
所以吾係大單野都吾想搵佢),
佢話好少事啫,放大睇我下面都冇野,
(我係個MON畫面見到自己o個度有d粒粒,
有親粒粒我就會覺得痕,自己都會摸到的,
但可能發炎係咁,醫生話好少事,就唯有信佢)
然後,佢都係開左兩次藥比我,又係特效約,
其中一次係兩粒diflucan一齊食,
以為會好啦,都睇到最信的醫生,但係...........
都係唔得呀,婦科醫生都話係病尾,
都話卓健d藥冇理由吾好,佢都話食完佢o個set一定冇事啦,
但都係重有痕..............

都吾知點算,我又繼續搽下醫生D藥膏,吾得,又搽下確膚寧,
搽住O個日就吾痕,一停O個日就痕,又過左幾日..........

最後,我同媽講,佢話佢個婦科介紹一隻叫做
fito vitae private cleanser (中文名:施達富私潔爽膚護膚液)
意大利製造,我上網CHECKD過成份,都係D植物精華,
而味道都係似D香芬油味)
我係藥房買左,$60一盒有10包,
睇說明書話可以開水浸,咁我試下啦,
因為浸好似會全面D,點知一浸完,就好神奇咁即刻覺得
兩個月黎未試過咁舒服.再冇一下一下蟻蛟咁痕.......
個感覺係.....我自己放鬆晒,冇成日痕下又驚咁成個人崩緊晒.....
我KEEP住浸左三日就停,然後每日沖涼都用黎洗下底。
呢幾日,著牛仔褲O個日,就有少少痕,但沖完涼就OK.
我真係好驚好驚再復發.............

我講得咁詳盡,係因為想大家有事時睇到呢篇文章,
如果有類似的CASE,可以參考一下,
希望可以幫到有類似/相同CASE的SIS,
吾好誤會我賣廣告.我只係吾係成日有時間覆PM,
先公開晒D牌子名.

如果有邊位SIS用過OK的話,可吾可以上黎SHARING一下?
我會好開心SHARING你地的好消息.
而有需要的人睇到大家的文章,
又會幫助到佢地.

祝大家身體健康.多謝晒.

複式洋房

我都不斷翻发左over一年咗,勁煩...

請問蜂皇獎丸同蜂膠丸的牌子?同邊度買?

是咪兩样一齊吃?

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

原帖由 wing_813 於 09-1-8 10:06 發表
你試下用lLamarin啦... 係德國造呀,
我個朋友都試過有念珠菌,我介紹左比佢後,數日就好返啦… 只不過依個牌子係香港唔太出名,所以唔多人識之麻... 佢稀釋左之後用途仲多呀...抹屋,殺菌... 我知道yahoo 拍賣而家有得賣 ...

我想問在哪兒可買

首頁

尾頁

跳至