跳至

首頁

尾頁

複式洋房

出生日期 幾多ml 相隔幾多個鐘
20.8.08 60ml 3.5 hrs
Little Fish

男爵府

BK Milk勳章

08.08.08 80-120ml (Breast milk) 3-4hrs

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我和另外兩位媽媽都多出以下奶粉,現平售:

美素力1號
400g - 5罐(其中一罐有"粒",但只是郵寄壓"粒",絶對沒有破損)
900g - 1罐

美贊臣A+1
900g - 1罐
400g - 4罐

S26(1號仔)惠氏
400g - 3罐

以上奶粉全部在09年7月或之後到期
交收地點: 火車站沿線;樂富/九龍塘地鐵站
有意請pm我,謝謝

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

出生日期 幾多ml 隔幾多個鐘
08.08.08 120ml (奶粉) 3

我都會有喂下人奶, 但不是正餐. 因為bb啜極唔夠飽, 所以人奶是甜品及pump出來喂.....vv

我b女很快會扭肚餓, 已經奶粉為主, 3小時必喊, 有時2.5 hr已經喊定先. 因為我唔想比奶咀佢, 所以有時2.5 hrs 見佢喊得悽涼, 會比佢埋身啜, 佢一含入口, 立即猛啜....但啜左20分鐘都唔夠佢飽.....可能我 d 奶好稀. 一定要再補奶粉, 所以而家都唔係好定時. 有排都未必戒到夜奶.....

大宅

7.8.08 80ml 3hrs

有時2個半鐘都喊肚餓

大宅

21.8.08 80-90 ml 3hrs
My big daughter (Tavy) : 2003-09-24 (3.14 kg)
My second son (Nok Nok) : 2007-07-25 (3.56  kg)
My third son (Yu Yu) : 2008-08-21 (3.46 kg)

大宅

我bb23/8出世, 返佐屋企幾日, 已家人奶+奶粉, 食完人奶通常再食多40~50ml奶粉.
但係一訓就訓四, 五個鐘...有時要整醒佢..有冇bb都係咁懶訓?

洋房

我個BB 6 AUG...依家食四安OR四安半

三個鐘食一次…我想較四個鐘一次 呀…

別墅

原文章由 qqchiu 於 08-8-29 10:55 發表
我bb23/8出世, 返佐屋企幾日, 已家人奶+奶粉, 食完人奶通常再食多40~50ml奶粉.
但係一訓就訓四, 五個鐘...有時要整醒佢..有冇bb都係咁懶訓?

都幾好呀, bb訓得證明佢食得飽...
咁人奶通常食幾耐?

大宅

每邊15mins.

原文章由 vitaminC+E 於 08-8-29 14:17 發表

都幾好呀, bb訓得證明佢食得飽...
咁人奶通常食幾耐?

子爵府

原文章由 moonychan 於 08-8-26 19:01 發表
08.08.08 120ml (奶粉) 3

我都會有喂下人奶, 但不是正餐. 因為bb啜極唔夠飽, 所以人奶是甜品及pump出來喂.....vv

我b女很快會扭肚餓, 已經奶粉為主, 3 ...

同你的情況差不多~~
我b囡試過食 45mins, 但15mins 之後已經叫肚餓... 死未! 都唔明點解我d奶咁"希"
唯有俾佢食奶粉~~

21/08/08 60ml奶粉+20mins人奶 3

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

06/08/08 140ml奶粉 4

大宅

我前日開始全人奶, 但係亞b夜晚十點個轉..次次都食四個鐘.(食到我半夜兩點....ZzzZz).佢自已食到訓佐..跟住..同佢掃風醒佐佢又喊....繼續比佢食..食唔夠一陣佢又訓...

但係平時日頭同下畫餵每邊20~30mins佢已經可以訓3~4個鐘...
有冇其他bb都係咁?你地會點做呢?

洋房

原文章由 peggyrickie 於 08-8-30 20:47 發表
06/08/08 140ml奶粉 4

我仔仔同一日,依家食緊四安半…三個鐘一次,好準時…有早冇遲…我都想較佢四個鐘先一次
請指教!!

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我bb都係呀, afternoon 訓得好好, 但最夜果轉, 攪幾個鐘我先有得訓.....明明1點飲完餐奶 (已經係奶粉) 諗住佢會飽 d 好訓d, 但抱住就ok, 一放落床又醒, 隔左個幾鐘都訓唔到的話, 佢又會想啜下我, 個頭仔又不停搵食, 比佢啜下啜下, 佢又會訓返, 但放低又喊, 賴左尿又要換片, 攪攪下, 又第2餐喇....激c. 尋晚攪到3點幾呀....

原文章由 qqchiu 於 08-8-31 10:56 發表
我前日開始全人奶, 但係亞b夜晚十點個轉..次次都食四個鐘.(食到我半夜兩點....ZzzZz).佢自已食到訓佐..跟住..同佢掃風醒佐佢又喊....繼續比佢食..食唔夠一陣佢又訓...

但係平時日頭同下畫餵每邊20~30mins佢已經可以 ...

大宅

我終於都全人奶la..尋晚佢又係由十點食到我兩點...跟住就訓佐..訓到今朝六點...不過我始終都唔明點解最後果餐要食咁耐,,,

我尋晚最後三點頂唔順叫我老公開奶比bb..佢飲佐50ml就訓到今朝七點...

我今晚會比佢食最多兩個鐘...之後..試下就咁放佢落度睇下佢點先..我決定今晚無論點我都唔會補奶粉...heheh

聽日再話比你知我既全人奶成唔成功...!
原文章由 moonychan 於 08-8-31 12:26 發表
我bb都係呀, afternoon 訓得好好, 但最夜果轉, 攪幾個鐘我先有得訓.....明明1點飲完餐奶 (已經係奶粉) 諗住佢會飽 d 好訓d, 但抱住就ok, 一放落床又醒, 隔左個幾鐘都訓唔到的話, 佢又會想啜下我, 個頭仔又不停搵食, ...

[ 本文章最後由 qqchiu 於 08-9-2 13:31 編輯 ]

珍珠宮

我有排都唔可以全人奶, 個培月姨姨唔讚成我喂人奶,我唔想呢個月難頂,所以當比自己休息下,培月AFTERNOON喂2餐奶粉,其餘時間, 我比BB埋身,又PUMP2次,用樽喂.頂住先.

我BB尋晚都很"跩" (反話), 1點飲完奶粉, 暗到2點到,佢就訓到今朝7點. 我很開心呀,因為自己都訓長左. KEKEKE

大宅

b女個半月食160ml,足月後全奶粉,全人奶好辛苦,無得訓人又虛,只餵咗頭半個月,後半個人奶+奶粉!

大宅

22.8.08 80-100ml 3hrs

媽咪:cindy~  大女:boey~ 細女:coey~

大宅

21.8.08 100-110 ml (奶粉) 3hrs
or
120 ml (人奶) / 30 min 人奶

now he is nearly 14 days.
My big daughter (Tavy) : 2003-09-24 (3.14 kg)
My second son (Nok Nok) : 2007-07-25 (3.56  kg)
My third son (Yu Yu) : 2008-08-21 (3.46 kg)

首頁

尾頁

跳至