自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

hashtag影視迷勳章

引用:Quote:1mocha+發表於+15-12-16+16:06+你暑

原帖由 mugtaitai 於 15-12-16 發表
你講得啱,小朋友細個時,工作量真係唔講得笑,冇人幫手嘅媽媽真係好辛苦。不過小朋友好快大,真嘅,你而家 ...
我都怕亂架,日日放工後都要執屋執手尾

因為唔太dusty, 唔洗日日抹麈抹地。平時自己打掃,間中請清潔公司黎做深層清潔。

我同C6做家務都ok, 最怕做yard work, 春夏草地長得快,秋天滿地落葉。所以我地請gardener個個星期黎一次,呢D錢唔慳得。

公爵府

Happymom2004 發表於 15-12-16 17:06
我都怕亂架,日日放工後都要執屋執手尾

因為唔太dusty, 唔洗日日抹麈抹地。平時自己打掃,間中請 ...
家務嘅嘢,量力而為囉,再 prioritize 一下,邊 d 緊要邊 d 難以忍受就做邊 d 先,好多移民媽媽喊晒口話冇工人搞唔掂,其實只要退一步,放鬆 d,唔好樣樣執到咁緊,就容易好多了,手頭鬆 d 嘅,請人來幫下手,習慣左就冇事了

子爵府

我親人在美國住, 收入幾中產, 對家居又要求高, 所以要請工人, 每周六日每日八小時, 維起成二萬幾港紙一個月~

佢話請工人好難, 可惜我唔鐘意做家務, 否則去做黑工都幾過引~ 呵~~ (當然, 好多人已經做緊.....)

伯爵府

引用:我親人在美國住, 收入幾中產, 對家居又要求

原帖由 arron媽 於 15-12-16 發表
我親人在美國住, 收入幾中產, 對家居又要求高, 所以要請工人, 每周六日每日八小時, 維起成二萬幾港紙一個月 ...
咁美國請工人唔太貴,如果我呢度咁請人用,一個星期成一佰個鐘,保守d當二蚊一個鐘我估最平都要二千澳元,咁即係萬二蚊港元一個星期。計埋保險,mpf.可能要5萬一個月。

伯爵府

引用:Quote:1mocha 發表於 15-12-15 13:03 我二

原帖由 rose-mag 於 15-12-16 發表
6個星期算好架啦,我呢邊係12個星期,暑期班都係6至8個星期,淨低嘅日子就要搵人照顧,太細唔可以獨自留喺 ...
12個星期暑假真係好驚嚇。咁係幾月放到幾月。成三個月喎。

我如果自己食,食cereal 當一餐算。有小朋友都係煮一餐,放學回家4點食,晚上肚餓都係食cereal. 唔洗煩。小朋友又食多d 奶。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

1mocha 發表於 15-12-17 04:26
12個星期暑假真係好驚嚇。咁係幾月放到幾月。成三個月喎。

我如果自己食,食cereal 當一餐算。有小朋友都 ...

由5月尾6月頭放到8月中再返學,個別城市暑假日子有先後,但都係12個星期,一到暑假就好多家長頭痕,仲有寒假兩星期春假兩星期,不過平時就好少再有長假,都係1日兩日公眾假期,果d我大部份公司都會放,問題唔算大,下星期就放寒假啦,婆婆已經話頭痕,仲要篤住個仔幫佢手揾資料做功課。不過呢邊訓練獨立性唔錯,小學已要自己揾料寫assignment, 之後present俾全班,又有group project, 小朋友自5歲已一年去好多次戶外學習,去博物館,動物園,睇音樂劇,參觀歷史遺迹,去國家公園。。。我有時去做義工帶隊都學到好多嘢。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

引用:Quote:1mocha 發表於 15-12-16 16:06 你暑

原帖由 mugtaitai 於 15-12-16 發表
你講得啱,小朋友細個時,工作量真係唔講得笑,冇人幫手嘅媽媽真係好辛苦。不過小朋友好快大,真嘅,你而家 ...
你形容得好似,我屋企都係 “東一堆嘢西一堆嘢” 人
但我真係頂唔到烏jo. 所以間屋亂但係乾淨的。我成日諗,如果住大d 會唔會好d? 但一想起大d 就難清潔,所以又心大心細,每次拖地我都覺得個地好大,如再大d 我要分二次拖。

我有朋友屋大,佢話吸塵抹百葉窗都要分開每日做一間房。佢有5房加埋廳同廚房要做,咁咪日日都要做,重要個個星期做一個loop. 聽到我都怕。重未計平時煮飯洗衫嗰d routine 嘢。

子爵府

引用:Quote:原帖由+Happymom2004+於+15-12-16+發

原帖由 prettyfish 於 15-12-16 發表
我好享受這邊簡單優閒的生活, 係香港好難過到呢種生活。 我有時會去國家公園這遊山玩水, 夏天就約埋朋友 ...
sorry 點評禁錯公仔=_=

公爵府

1mocha 發表於 15-12-17 04:21
咁美國請工人唔太貴,如果我呢度咁請人用,一個星期成一佰個鐘,保守d當二蚊一個鐘我估最平都要二千澳元, ...
我有唔少親友住加拿大,佢地話而家嗰邊好多菲傭做鐘點,佢地好多都係一個星期請菲傭做十個八個鐘,多數係比較粗重嘅例如洗抽油煙機,洗窗簾全屋吸塵抹地之類,其他日常嘅就自己平時做下,咁唔會太貴,又唔會令自己好重家務負擔,你都可以考慮下

伯爵府

引用:Quote:1mocha 發表於 15-12-17 04:21 咁美

原帖由 mugtaitai 於 15-12-17 發表
我有唔少親友住加拿大,佢地話而家嗰邊好多菲傭做鐘點,佢地好多都係一個星期請菲傭做十個八個鐘,多數係比 ...
呢度冇 菲傭.

請個人唔做嘢,只係睇住小朋友都20蚊起一個鐘。所以我唔得閒睇小朋友都只可送去child care. 但小學生收費都唔平,一對25都要收22蚊2個半鐘。重要自己自行接送。

請人做家務我估25~35per hr.呢個係表面清潔。深層清潔我估50per hr

男爵府

回覆:移民回流

我身邊的朋友個個都冇回流,個個不知幾enjoy life! 香港搵十幾萬一個月的朋友就已經捱到個阿伯咁樣!

公爵府

Umelee 發表於 15-12-17 13:39
我身邊的朋友個個都冇回流,個個不知幾enjoy life! 香港搵十幾萬一個月的朋友就已經捱到個阿伯咁樣!

...
我有好多朋友係早年跟父母移民,讀完書後回流返香港,拼搏到中年,身邊有一定資產,仔女又開始大了,就一家再回流,仔女讀書,自己就半退休,做做投資 manage 自己資產,間中返下香港同朋友聚下。佢地嘅心態最輕鬆,一來冇乜經濟壓力,二來又不必破釜沈舟放棄任何一邊嘅聯繫,住厭左外國就返來香港上下電,頂唔住香港嘅擁擠就返去清靜下,they get the best of both worlds

大宅

回覆:1mocha 的帖子

真係勁方便,點解我一直未聽過咁正既烹任技巧呢?日日煮,煮到我cc下...

伯爵府

引用:真係勁方便,點解我一直未聽過咁正既烹任技

原帖由 201331 於 15-12-18 發表
真係勁方便,點解我一直未聽過咁正既烹任技巧呢?日日煮,煮到我cc下...

...
但唔好食呢。咁食法,真係為飽肚而食,唔係為食嘢而食。如果餐餐係咁,我覺得食塊新鮮焗起的多士會開心d

大宅

引用:Quote:原帖由+1mocha+於+15-12-12+發表請問

原帖由 mandelicious428 於 15-12-12 發表
I live in Canada ar , 真係無作大,扣埋稅,應該係得40-45萬港幣,但生活都算係咁,我好知足了,如果係香 ...
請問你係係邊個省居住?

伯爵府

引用:Quote:原帖由 Mrs.Kangaroo 於 15-12-13 發

原帖由 litttle_o 於 15-12-13 發表
我買過一本香港營養師寫既書,都係教咁做,佢話營養價值同新鮮分別不大,當然係要properly 咁freeze 啦

...
營養方面來講當然唔係問題,但味道就同新鮮煮好差好遠,

所以係呢度,我覺得千其唔好比新鮮煮好的好嘢小朋友食,夠營養就算。食慣咗返唔到轉頭。所以,我9成都係比新鮮生番茄,青瓜。又唔洗煮,又夠晒營養。

珊瑚宮

引用:Quote:ironmanmama+發表於+15-12-12+09:56+

原帖由 ml123 於 15-12-12 發表
可能揾吾到工小朋友如未返小學,去Childcare 好貴
每人每日要AUD80-100
澳洲點會冇書讀?依家鼓勵本土生育,preschool child care 簡直雨後春筍,肯去社服走一圈一定幫到。

搵工困難,搵食路遠,又一定。
新移民絕大多數係大6來客,唐人街已經唔係粵語嶺南世界

首頁

尾頁

跳至