婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

自從我大學試過厭食後(停經3年幾),個人一直好情緒化,
而家30歲,一自己一個冇野做,或無聊時,就會覺得吾夠氣,抖吾到氣,心悸,頭暈,但平時行街購物又完全冇事,個人好似安靜吾到咁。。
有時排隊買野等耐,又好似急到抖吾到氣咁
最近我成日喉嚨和頸痛,醫生話我冇咩野,可能壓力或精神緊張。。開左少少精神科藥物俾我
我想問我係咪應該睇西醫or中醫?

瑪瑙宮

引用:自從我大學試過厭食後(停經3年幾),個人

原帖由 adriene_123 於 15-12-12 發表
而家30歲,一自己一個冇野做,或無聊時,就會覺得 ...
西醫既藥快。
中醫既藥慢。
你既情況。
睇左西醫。
情況穩定左。
再睇中醫都未遲。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

大宅

引用:Quote:原帖由 adriene_123 於 15-12-12 發

原帖由 moonlight9198 於 15-12-12 發表
西醫既藥快。
中醫既藥慢。
你既情況。
其實已是多年問題,我冇理

瑪瑙宮

引用:Quote:原帖由 moonlight9198 於 15-12-12

原帖由 adriene_123 於 15-12-12 發表
其實已是多年問題,我冇理
病向淺中醫。
試下睇西醫先。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

大宅

adriene_123 發表於 15-12-12 15:12
你有焦慮症,你的症狀不是很嚴重,可以睇中醫調理吓。

象牙宮

adriene_123 發表於 15-12-12 15:12

人不能無所事做...
尢其你还年輕.
多運動.. 做兼職.. 做自己有興趣的事.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

引用:Quote:adriene_123 發表於 15-12-12 15:12

原帖由 333s 於 15-12-13 發表
人不能無所事做...
尢其你还年輕.
多運動.. 做兼職.. 做自己有興趣的事.
我有個女和有返工ga...有時返工我都會有暈和覺得熱,吾夠氣的情況

象牙宮

adriene_123 發表於 15-12-13 14:29
我有個女和有返工ga...有時返工我都會有暈和覺得熱,吾夠氣的情況

又要照顧小孩
又要工作... 應付不了. 小孩被人湊. 要不自己做半日.

半日, 再分配, 一半家庭, 一半運動. 養好身體.

食D補氣的食料.
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:懷疑自己有驚恐-焦慮症

試下bk有隻魚油,家人食左2個月好左好多,自己一個人都無咁驚

大宅

引用:試下bk有隻魚油,家人食左2個月好左好多,自

原帖由 whatup 於 15-12-16 發表
試下bk有隻魚油,家人食左2個月好左好多,自己一個人都無咁驚
魚油有用?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 whatup 於 15-12-16 發表試下

原帖由 adriene_123 於 15-12-16 發表
魚油有用?
bk推介vegepa真的有用

禁止訪問

侯爵府

是甚麼, 我有些朋友都類似

大宅

我發覺自己既情況同你好似...再加上心跳會快. 唔知你有無呢種感覺?

別墅

我同你情況原全一樣,一多人既時候就會抖唔到氣,頭暈,仲經常手腳冰冷,但明明以前自己一D都唔怕凍....好辛苦,都唔知點先醫返好

首頁

尾頁

跳至