跳至

首頁

尾頁

男爵府

17號晚訓覺個肚已經有d痛, 但起身又冇事, 以為係搞肚痛啦

點知18號晚又痛過, 19號朝起身計一計, 不得了, 4個字痛一次了, 同baba商量過之後決定入院, 免得一陣好快就生得.. 早上11點左右入到e院, e然係4個字痛一次, 但一入到房, 好快就變成5min一次, 就比姑娘叫左入產房, 當時開到3度 入到產房聞氣, 個人開始唔清醒xddddd時間過左幾耐我都唔係好知, 不過隱約聽到baba同姑娘對話, 似乎我o係3度呢個stage kick住左..姑娘有提及幫我穿水, 不過e生話再睇下先.. 到左6點幾, e生吩咐姑娘幫我穿水, 嘩, 一穿不得了, 痛得勁左好多, 仲feel到細佬o係度衝門..不過姑娘叫我忍住..e生黎緊..等到e生一黎, 急不及待細佬就出世了..

男爵府

o係e院的一天

今次一早同e生講左我餵人奶, 而e生亦知道哥哥o個時係成功餵到的, 所以e生就吩咐左姑娘, 我可以feed on demand, 我未落得床時就幫我補水.. 結果我訓左一晚, 今朝8點幾落到床食左早餐就去試餵奶, 可能細佬始終冇哥哥咁大隻, 所以食起奶上黎顯得有d 倦同埋吃力, 啜10min左右就停(哥哥o個時第一次啜奶已經啜到30-40min) 不過細佬好叻仔, 一餐比一餐食得耐, 其間我不停問姑娘細佬有冇all shushu同poopoo, 姑娘話餐餐都有..咁就真係好啦..
到左夜晚, 細佬開始大食啦, 因為我叫左姑娘佢一喊就叫我去餵, 結果姑娘叫左我3次, 分別12點半, 3點半同6點..雖然辛苦, 但只要細佬肯食, 我又肯餵, 我好快就會上到奶的, 果然..到6點o個次已經開始谷了..

男爵府

其實佢幫你穿水個下痛唔痛架?
你都生得好快下喎~

男爵府

原文章由 ho_yan2406 於 08-8-25 12:33 發表
其實佢幫你穿水個下痛唔痛架?
你都生得好快下喎~

生哥哥o個時又係人工穿水, o個次痛d
今次好似冇野咁
其實如果早d 穿水可以再快d

複式洋房

恭喜晒 cherrian !!

我都快生架喇, book 左開刀日子. 遲 d 餵人奶有咩問題, 我要請教你架喇...thanks.

男爵府

原文章由 Tazman 於 08-8-26 11:08 發表
恭喜晒 cherrian !!

我都快生架喇, book 左開刀日子. 遲 d 餵人奶有咩問題, 我要請教你架喇...thanks.

冇問題
加油

大宅

你既生產過程都好順利呀!!
弓起晒你呀!!

我黎緊下星期都入院了, 第一胎, 唔知餵唔餵到人奶呢

大宅

恭喜恭喜!!!

原文章由 田中小百合 於 08-8-26 22:22 發表
你既生產過程都好順利呀!!
弓起晒你呀!!

我黎緊下星期都入院了, 第一胎, 唔知餵唔餵到人奶呢

別墅

好媽媽勳章

恭喜!恭喜!

是否bb一出世, 就即刻有奶???
我都打算餵人奶, 但全無經驗, 怕bb出世後自己沒有人奶...........
anyway, 你現在多多休息, 如將來餵人奶有有問題,再請教你,可以嗎????

大宅

你咁快上奶就好啦! 我頭4日都未上奶又唔谷奶,仲以為唔得添...mouth:

不過我都由第2日開始就不斷努力,就算無奶都要每4個鐘頭俾佢兩邊各啜十分鐘,好彩,到第5日終於開始有奶水,而之後亦開始順利餵到bb了!

但係我就唔係全人奶mama,我每餐都係餵完人奶後再補奶粉,咁樣唔駛餵得咁密嘛,而自己亦多少少時間休息! 同埋餵人奶仲有一個好處就係唔會好谷奶添!

男爵府

回覆 #10 tomato_mama 的文章

咁頭幾日係咪餵左奶粉呀?

男爵府

我都唔係一生完就爸爸聲谷奶架, 生完o係產房試餵都係得幾滴, 一路到第2晚零晨先谷奶
其實唔駛擔心唔夠奶架, 放鬆d心情仲好, 真係太倦o既, 補少少奶粉都不為過, 最緊要自己唔好咁大壓力

別墅

cherrian...咁遲先恭喜你添~~ 因為太耐無上黎lu... 估唔到你早左生喎~~ 恭喜, 恭喜...

我仲有兩星期阿b就出世...心情越黎越緊張, 希望可以你咁快就生到, 唔洗痛咁耐啦!!

首頁

尾頁

跳至