嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

bb發左燒2日 帶佢去睇e生 e生話可能想出牙所以發燒
我唔知佢係想出牙發燒定係吹親發燒
因為我屋企24小時開冷氣 bb好易出汗果d
但呢半年黎都冇病過,, 如果佢係想出牙發燒又唔覺佢有牙出-,-
咁如果出牙發燒既話 幾多日先至會退燒嫁?
e生話bb d藥水唔同大人藥水 要定時食等佢自己慢慢退燒
咁bb燒緊呢段時間 食奶係咪會少左?/仲煲唔煲粥俾佢食好??
我見bb冇咩胃口唔知煲唔煲好 同埋係半夜訓覺時個身特別慶d
日頭又冇咩野同平時1樣玩得 係咪正常??

[ 本文章最後由 tingkiss 於 08-8-25 17:49 編輯 ]

大宅

d西醫又話人出牙仔~我個女6個月時 有一日無啦啦發燒咁m又出更牙仔.跟住睇醫生.話可能出牙仔...返到屋企比退燒藥佢食..點知d藥過左又燒...燒左3日幾~第4日見到出疹~原來係玫瑰疹來的~正常bb出牙仔係唔會發燒~我個女近排出左3日都冇燒

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

都係果句, 出牙係唔會發燒
發燒係身體發出一個警號, 有病毒/菌入侵

如果你既西醫同你講, 你 bb 因為出牙而燒, 咁建議你要轉醫生

我仔出齊晒 d 乳齒, 咁多只都未發過燒

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 全人奶B 於 08-8-25 20:20 發表
d西醫又話人出牙仔~我個女6個月時 有一日無啦啦發燒咁m又出更牙仔.跟住睇醫生.話可能出牙仔...返到屋企比退燒藥佢食..點知d藥過左又燒...燒左3日幾~第4日見到出疹~原來係玫瑰疹來的~正常bb出牙仔係唔會發燒~我個女近 ...

我bb又係咁 早3日發燒睇e生話感冒.....2日後退燒
無燒la.....昨日見bb有紅疹 又去睇e生....
e生同我講係發燒出汗太多所以出紅點......比左cream我
話一個星期內好番喎

玫瑰疹?定汗疹??有無人知係唔係一樣ga??

別墅

唉.............我BB上個星期六又係發燒,尋日先退,佢就一高燒就出疹,而家個身、頸、眼都有红疹,睇左醫生,話佢可能係藥物敏感,但係會唔會係"玫瑰疹"呢??佢唔係退燒先出喎!佢係發高燒就出,退左燒D疹又好D咁.......

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

crisma:
你醫生講既都有機會, 因為有 d 小朋友係會對藥物有過敏既

我仔仔以前去過一個專開勁藥既醫生睇, 次次食親 d 藥, 個面仔就紅卡卡, 同埋次次食完好似食左 "興奮劑" 咁, 不停爬來爬去及跳來跳去 (因為我仔係比較文靜 d, 平時在家係會靜下來睇書/dvd 及 寫下字), 後來就睇另一個醫生就無事

首頁

尾頁

跳至